Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Slik gikk det da jeg omgjorde fargene på mobilen til kjedelige gråtoner

$
0
0

Advarsel: Er du et usosialt menneske som har sverget evig troskap til smarttelefonen din bør du ikke teste dette. Bivirkninger kan være mer tid med familie og venner. Kanskje får du også følelsen av å være mer tilstede.

La oss ta det åpenbare først: Mange av oss er mobilavhengige, meg inkludert. Men det finnes kanskje en kur.

Derfor har jeg laget meg et lite eksperiment: I jakten på tiltak som kunne få meg til å bruke mobilen mindre, ville jeg teste ut det tilsynelatende enkleste av dem. Nemlig å sette telefonen fra farger til gråtoner, også kalt grayscale, i syv dager.

For hva skjer egentlig med bruken når alt på mobilen blir mindre lekkert? Og kanskje enda viktigere: er det verdt det?

Loopen

Mange vil nok kjenne seg igjen i denne situasjonen:

Jeg legger tommelfingertuppen lett på Hjem-knappen på min iPhone 7 og telefonens porter åpner seg. Skal bare lese en melding.

Etter at meldingen er fortært og jeg har sendt avgårde et kort og uanfektet svar, beveger jeg meg automatisk videre til neste applikasjon. Når jeg først har svart på en melding kan jeg like gjerne sjekke om det har kommet noen meldinger på Messenger.

Ikke det nei, da sjekker jeg mail, igjen.

Skal bare innom Instagram å scrolle litt, kanskje klikke på søkesymbolet og se litt på helt random bilder av kjendiser og andre folk jeg ikke aner hvem er.

Nok underholdning. Må sjekke om det har skjedd noe nytt i nyhetsbildet, selv om jeg mottar pushvarsler fra de største nyhetshusene og får melding hver gang det skjer noe viktig.

Scroller meg nedover fronten til et par nyhetsaviser og føler balansen delvis er tilbake etter den hjernedøde Insta-scrollingen. En liten tur innom Facebook skader aldri, tjenesten der jeg selv nesten aldri poster noe, bare ser hva andre skriver og deler.

Var det forresten min tur til å flytte brikken i sjakkspillet «Play Magnus»?

Og slik går minuttene. Timene. Dagene. Denne spontane og rastløse reisen gjennom mobiltelefonen, den faste «loopen». Og det er egentlig ganske sjelden jeg faktisk ta opp mobilen. Mest gjør jeg det for å slå i hjel tid. Koble av. Holde meg oppdatert, og ikke ha ubesvarte mailer og meldinger liggende på telefonen. Fordi jeg er avhengig.

Ta (tilbake) kontroll over telefonen

Det finnes veldig mange tips mot mobilavhengighet. Har du for eksempel hørt om den digitale 5:2-dietten, der man fråtser i teknologi i fem dager, etterfulgt av to dager helt uten skjerm?

De som står bak dietten kaller det den enkleste måten å kutte ned mobilbruken. Personlig synes jeg det virker litt voldsomt. Heldigvis er dette bare en av mange muligheter.

En fornøyd bruker av 5:2-dietten. Foto: Skjermdump

Ellers har tidligere Google-profil Tristan Harris en rekke gode tips for å ta tilbake kontrollen over telefonen.

Mange av tipsene som Harris kommer med er ganske åpenbare. Skru av alle notifications, bortsett fra de som er fra folk. Kjøp en vekkerklokke til å ha ved senga og legg telefonen et annet sted. Fjern alle sosiale medier-apper fra telefonen.

Bruk (få) symboler, som tommel opp/ned, når du svarer på melding i stedet for å skrive. Og sist, men ikke minst: Gjør telefonen din mindre attraktiv.

Og med attraktiv sikter han til alle fargene. Sterke og kontrastfylte farger som roper om oppmerksomheten vår: «Se her, hit, hit, hit, her, og sjekk HER da!»

Ved å fjerne alle farger fra telefonen vil man på sikt miste interessen.

Grått er ikke hot

Den første morgenen jeg setter telefonen i gråmodus slår det meg umiddelbart hvor trist og stusselig den ser ut. Her har jeg en telefon til flere tusen kroner med flust av ny teknologi, som på et tastetrykk er blitt redusert til en gjenstand som minner om noe pre-millennium.

Jeg må jo fortsatt svare på meldinger, sjekke Instagram, mail, Snapchat, Facebook, lese nyheter også videre. Bare at nå er telefonen så lite appellerende at det gjøres mer av plikt enn ren fornøyelse.

Alle varsler blir også skrudd av, utenom rene tekstmeldinger.

De første dagene virker dette faktisk mot sin hensikt. Når jeg ikke får varsler om nye Snapchats så sjekker jeg appen oftere. Men etter syv dager innser jeg at det har fungert. Jeg sjekker appen sjeldnere og sjeldnere.

Favorittappen min Instagram mister piffen helt. Det er nesten deprimerende å scrolle nedover i feeden. Bare logoen på hjemskjermen virker så lite appellerende at jeg kjenner jeg må gå en ekstra runde med meg selv før jeg i det hele tatt gidder å åpne appen.

TRIST: Instagram var appen som kom dårligst ut av eksperimentet.

Der jeg merker minst forskjell er i tekstmeldings- og sjakk-appen (den er jo likevel svart/hvitt).

Jeg er visst kun lettere avhengig

I 2017 brukte en gjennomsnittlig amerikaner over 18 år to timer og 51 minutter på telefonen sin. Tar man med nettbrettbruken i tillegg er vi oppe i svimlende fire timer om dagen.

Nordmenns mobilbruk er ikke like bra kartlagt, men en studie ved Norges Handelshøyskole fra 2015 fant ut at nordmenn sjekker mobilen 150 ganger dagen.

Etter syv dagers måling (jeg brukte iOS-appen Moment) kan jeg konkludere med at jeg i gjennomsnitt bruker i underkant av to timer på telefonen i løpet av en dag. Litt mer i helgene. Jeg er det jeg vil kalle lettere avhengig. Det høres mye ut, men Moment forteller meg at brukerne deres i gjennomsnitt er tre timer og 57 minutter på telefonen hver dag. Derav grønnfargen.

TO TIMER-ISH: Mobilbruken min ble dokumentert i appen Moment i syv dager før jeg satte telefonen i gråmodus.

Det hjelper at jeg for tiden bruker pendlerhalvtimen på t-banen til å lese bok. Jeg vet at min tid med mobilen øker betraktelig de dagene jeg er mellom bøker.

Mindre bruk og mindre moro

Jeg forventet å se umiddelbare resultater den første dagen, men det var først etter fem-seks dager i gråmodus at jeg så bruken gikk ned. Så mitt råd til deg som vil prøve dette er å være tålmodig.

Det største problemet var likevel det at telefonen ikke opplevdes som gøy lenger. Den gleden og avkoblingen jeg fikk ved å surfe på telefonen ble delvis borte, og det er liksom ikke verdt telefonens verdi. Men det kostet lite å prøve og fungerte på sett og vis bra:

  • Jeg har redusert bruken av apper jeg allerede brukte altfor mye tid på (Snapchat og Instagram).
  • Økt selvinnsikt ved å kartlegge egen smarttelefonbruk
  • «Wow-effekten» da jeg etter syv dager gikk tilbake til farger! Den varte i flere dager.
  • Avslåtte varsler førte til generelt mindre bruk

Mobilbruken min var i utgangspunktet ikke så ille som jeg hadde trodd. Når jeg regner på det ser det likevel litt styggere ut: 728 timer i året fordelt på døgnets 24 timer blir 30 døgn på mobilen som jeg aldri får igjen. Men jeg holdt meg oppdatert da.

EN OG EN HALV TIME-ISH: Mobilbruken min gikk ned en halv time daglig etter uka med gråmodus.

Slik gjør du det selv

For iPhonebrukere må man gjennom noen menyer for å sette opp gråtoner første gangen, men når det først er gjort er det enkelt å bytte mellom farger og gråtoner. Det er litt vanskeligere for Andorid-brukere.

iPhone: Gå til Innstillinger -> Generelt -> Tilgjengelighet:

Skjermtilpassing -> Fargefiltre -> Sett på fargefilter for gråtoner:

 

Nå har du satt skjermen i gråtoner! Men det blir for stress å gjøre dette hver gang man faktisk trenger farger.

Med denne snarveien trenger du bare å trykke tre ganger på hjem- eller sideknappen (avhengig av mobil) for å bytte mellom farger og gråtoner.

I Tilgjengelighet: Bla helt ned til Snarvei hvor du velger Fargefiltre

For Androidbrukere er det litt mer komplisert, men likevel gjennomførbart.

Først må du få tilgang til det som kalles «Developer options». Ifølge nettstedet Droidviews må man gå til Settings -> About phone.

Her må man trykke flere ganger på «Build number». Når man har gjort det er det rett fram å bytte fra farger til gråtoner.

Android: Settings (Innstillinger) -> Developer options (Utviklervalg) -> Monochromacy (Monokrom):

Tar du utfordringen? Prøv en «gråuke» du også og del resultatet i kommentarfeltet under.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>