Jeg hater Wikipedia. Det vil si: jeg elsker det — og det er nettopp det som er problemet. Der jeg før kunne bruke timevis på Wikipedia, har jeg nå funnet Quora. Det er nesten like ille — og like bra.

Hva er de 10 mest surrealistiske stedene å reise til? På Quora får du mange svar. Skjermdump: quora.com
Quora er et nettsted dedikert til spørsmål og svar. Lurer du på hvordan det føles å bli skalpert? Eller hvordan man kan tjene penger mens man reiser verden rundt? Eller hvordan du skal få oss journalister interessert i det nystartede firmaet ditt? Eller lurer du på noe helt annet? I så fall er det bare å spørre.
Det finnes flere spørsmål og svar-nettsteder der ute, men vi har til gode å komme over noe med den samme kvaliteten og organiseringen som Quora. Det er rett og slett veldig bra — og kan fort bli en stor, men høyst interessant, tidstyv. Problemet kan egentlig ganske enkelt oppsummeres ved hjelp av denne xkcd-en:

Wikipedia har et stort problem: det er alt for mye interessant kunnskap der. Det fører til problemer for undertegnede, og saken har ikke blitt bedre etter at jeg begynte å lese på Quora. Bilde: xkcd
For å få fullt utbytte av Quora må du registrere deg. Under registreringen velger du et par fagfelt som interesserer deg, og hvilke temaer du selv kan noe om. Innholdet du får presentert på forsiden vil da bli basert på dine preferanser. Du kan så lese spørsmål andre har stilt, dykke ned i svarene som følger eller stille ditt eget spørsmål.
God kvalitet
Det er overraskende god kvalitet på svarene som kommer. Menneskene som svarer har ofte jobber eller utdannelse innen feltet det spørres om, og brukerne selv stemmer frem de beste svarene. Personene med de mest velfunderte og velbegrunnede svarene blir dermed (ideelt) stemt fram, og jo høyere score du har, jo mer ettertraktet vil du bli når noen stiller neste spørsmål. Som for Wikipedia kan det gå to veier: enten veldig bra eller veldig dårlig, alt etter som hvor konstruktive brukerne av nettsiden er. Vår erfaring er at det er de konstruktive som råder. Som vi skrev i går: folk flest liker å svare på spørmål og dele av sin kunnskap.
Hvert svar kan diskuteres, og brukerne kan selv foreslå endringer i andre brukeres svar. Slik kan hvert svar — i alle fall i teorien — bli sin egen “Wikipedia-artikkel”, ikke nødvendigvis kun forfattet av én person.
Og apropos Wikipedia: er Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales Quoras Chuck Norris? Noen har svaret på det også — faktisk Wales selv!
Ville lage noe nytt

Noen ganger kan selv idéer som ser håpløse ut gi avkastning… Et enda bedre svar på samme spørsmål finnes i denne tråden. Skjermdump: quora.com
Quora er laget av Adam D’Angelo og Charlie Cheever. Begge har bakgrunn fra Facebook, og Cheever har også jobbet for Amazon. Målet med Quora var, i følge en uttalelse i Boston Innovation, å lage den første virkelig gode spørsmål og svar-siden:
We thought that Q & A is one of those areas on the internet where there are a lot of sites, but no one had come along and built something that was really good yet.
(Artikkelen sitatet er hentet fra kan leses her.)
Hvorvidt de har lykkes får være opp til hver enkelt å vurdere. Sant er det i alle fall at siden har blitt populær, og klart å samle et publikum selv om det allerede fantes alternativer på markedet. Selv har vi hatt glede av Quora, og så lenge man utøver normal kildekritikk kan man lære mye nytt og nyttig.
Kjenner du til Quora fra før av? Eller vet du om andre nettsider vi heller burde bruke tiden vår på?