Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Batteriet alle har, men ingen har hørt om

Image may be NSFW.
Clik here to view.

I en elektrisk tannbørste er det ett. I en Tesla er det over 7000. Det er allerede så legendarisk at markedet oversvømmes av falske eksemplarer. Det er oppladbart og er stort sett skjult inne i de dingsene du bruker til daglig.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
NRKbeta åpner drillbatteri slik at du slipper. Foto: Eirik Solheim / NRK

Du finner det i reservebatteripakken til mobiltelefonen. I din elektriske boremaskin. I alt fra laptop til barbermaskin til støvsuger til el-sykkel.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
AAA, AA og 18650. Foto: Eirik Solheim / NRK

Det kan se ut som et litt forvokst AA-batteri. Dette batteriet er 18 millimeter i diameter og 65 millimeter langt. Navnet har det fått fra de vitale målene, så det heter enkelt og greit 18650.

Energitetthet

Kort fortalt: et kilo med 18650-batterier varer mye lengre enn et kilo med tradisjonelle AA-batterier. Sammenlikner du 18650 og dets litium-ion-kjemi med en del andre oppladbare batterier så har det mye energi pr. gram vekt. Det er ca fire ganger bedre enn et klassisk blybasert bilbatteri eller de oppladbare AA-størrelse nikkelkadmiumbatteriene.

Du kan altså få med deg mye mer energi med lavere vekt. Dette er spesielt bra for biler, sykler og håndholdte dingser. 18650 er ikke alene om å ha effektiv kjemi, både lithium polymer (LiPo) og lithium jernsulfat (LiFe) skaper gode batterier, men disse runde cellene med Li-ion er blant de mest populære.

Billig

Det at batteriet er så vanlig gjør at det produseres i store kvanta og dermed også er ganske billig. Dette kombinert med høy energitetthet er to av grunnene til at Elon Musks team bestemte seg for å bruke 18650 i sine elektriske biler.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Foto: Arnold de Leon / Creative Commons

Et lite batteri som leverer maks 4,2 volt og som knapt nok kan drive en lekebil i en halvtime. Skal du drive en to tonn tung bil med dette trenger du mange. Ganske nøyaktig 7104 stykk (i 85 kWh-versjonen av Tesla Model S).

I en el-sykkel pleier det å være ca 50 av dem. I batteridrillen eller laptopen er det kanskje seks, åtte eller tolv.

Men er de alltid skjult?

Finnes de ikke i løsvekt? Jo, første gang jeg så et var da jeg hadde kjøpt en litt kraftig LED-lykt. Den kom med lader og batterier. Og da var det ikke de vanlige små AA-greiene. Men to 18650.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Undervannslykt med 18650. Foto: Eirik Solheim / NRK

Lommelykten lyser sterkt og varer i timesvis. Jeg har dem også i hodelykter og i en av mobilbatteripakkene mine er batteriene utskiftbare.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
En batteripakke for mobiltelefon med utskiftbare 18650-batterier. Foto: Eirik Solheim / NRK

Denne pakken er oppladbar på vanlig måte, men over tid blir batteriene svakere og da kan du skifte dem.

Elektroniske sigaretter

Ikke få sjokk når du begynner å søke etter informasjon om 18650 på nett. Etter kun kort tid kommer du til å havne på forum og sider for folk som driver med såkalt vaping. De store avanserte elektroniske pipene. Der er 18650 meget populært. Så enten du driver med denslags eller ikke så kan du likevel nyte godt av all kunnskapen. Det finnes mange gode tester og sammenlikninger av ytelse for 18650-batterier i de forumene.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hjemmelaget uendelighets-speil. Dypt inni ser du de magiske tallene 18650… Foto: Eirik Solheim / NRK

Gjør det selv

Jeg bruker også disse batteriene i mange av mine underlige byggeprosjekter. Jeg bygger oppladbare batteripakker som driver alt fra små datamaskiner til sensorer og ombygde leketøy. Enn så lenge går min elektriske sykkel på avlagte helikopterbatterier, men jeg kommer nok til å utstyre den også med 18650 etter hvert.

Det har spart både miljøet og min egen lommebok for mye bruk av engangsbatterier fordi jeg har bygget om lekebiler, fjernkontroller og vekkerklokker slik at de går på oppladbare 18650 fremfor engangsbatterier.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Selvgjort er velgjort. Batteripakke for fjernstyrt bil. Foto: Eirik Solheim / NRK

Men skal du drive med denslags sport må du vite hva du gjør. Siden batteriene er på 4.2 volt når de er fulladet må du regne litt og eventuelt bruke omformere for å få ut den spenningen som trengs.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Fjernstyrt bil med hjemmelaget 18650-pakke. Godt skjult bak et lag svart gaffa-tape i midten av bilen. Foto: Eirik Solheim / NRK

Kjøp riktig

Om du har latt deg inspirere her og har nok kunnskap til å begynne å bruke disse batteriene så møter du på neste utfordring: å kjøpe gode batterier. Som nevnt finnes det mange dårlige varianter på markedet.

Blant annet lages batterier som har riktig form og som gir 4,2 volt når de er fulladet, men inni er det bare en latterlig liten og billig kondensator eller et minibatteri med lav kvalitet.

De ble fort avslørt fordi det ble veldig lette 18650-celler av slikt. Siden de var fulle av luft. Et 18650 skal veie ca 50 gram. Batteriforfalskerne skjønte dette og begynte sirlig å fylle opp med sand for å få riktig vekt på batteriet. Så man kan fremdeles bli lurt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Nettet er fullt av eksempler på falske batterier.

Pris

En annen indikasjon på om du er i retning brukbare batterier er prisen. De bør ligge på ca 50 kroner pr stykk og oppover. Mye billigere enn det og du bør begynne å bli skeptisk. Det viktigste er likevel å lese seg opp på forhånd. Se på kundeanmeldelser i nettbutikken du har valgt. Bruk Google og sjekk både butikk og merkevare.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Denne laderen viser hvor mange mAh den har dyttet inn i batteriet. Foto: Eirik Solheim / NRK

Er du usikker på leverandøren så kan du begynne med å kjøpe noen få. Test dem skikkelig når du får dem og så kan du kjøpe flere etter hvert. En god måte å teste på er å ha en lader som viser hvor mange milliampere-timer som dyttes inn.

Har du et batteri som er merket med at det skal gi for eksempel 3000 mAh, så skal laderen dytte inn noe i retning det når det går fra tomt til fullt. Så dersom du setter det i laderen når det er helt nede i ca 3 volt så bør laderen ha dyttet inn noe i retning oppgitt kapasitet når det er fullt igjen.

Type

Vær også oppmerksom på at det finnes to typer 18650. Ubeskyttet og beskyttet. Varianten som er beskyttet har innebygget litt elektronikk som passer på at batteriet ikke blir ladet eller tømt for mye.

De beskyttede batteriene er litt lengre enn de andre. Så noen ganger passer ikke et beskyttet batteri fordi det blir for langt. Enkelte av lommelyktene mine kan ikke benytte slike. De får ikke plass.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Det øverste batteriet er beskyttet. Og dermet litt lengre enn det ubeskyttede nederst. Foto: Eirik Solheim / NRK

Sikkerhet

Jeg leste følgende kloke ord på et batteriforum en gang: «Vær snill med batteriene dine og batteriene er snill med deg». Generelt betyr det at de ikke bør lades for mye ut (litiumceller er tomme ved ca 3 volt), at de aldri lades opp til over 4,2 og at de bør være sånn ca halvfulle dersom de skal lagres lenge.

Vær generelt forsiktig. Batterier inneholder mye energi så kortslutning, for mye varme eller fysiske skader kan føre til varmeutvikling og i verste fall brann.

Har du historier om bruk av batterier eller generelt har noe å tilføre så hører vi som vanlig gjerne fra deg i kommentarfeltet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578