Clik here to view.

Den norske oppstarten Capsule.fm lager robot-personligheter til å småprate mellom låter. Målet er å utkonkurrere de menneskelige radiopraterne og tradisjonelle radiokanalene.
Oppstarten Capsule.fm utvikler en app (kun iOS) som lager en personlig lytteropplevelse satt sammen av ulike musikk- og nyhetskilder.
– Lønn til radioverter begrenser radioen som må spille et minste felles multiplum for målgruppen. Robotstemmer endrer dette. Du kan få det beste fra radio – som småprat og musikkintroer – og samtidig få personlig tilpasset innhold, sier Espen Systad i Capsule.fm.
Systads kongstanke er at det finnes en bedre måte å høre på radio og Spotify. Der Facebook i sin tid utviklet en algoritmestyrt nyhetsstrøm av venner, nyheter, og kattevideoer; har Capsule.fm planer om å gjøre noe lignende for lyd.
Clik here to view.

Siden det er umulig å spille inn nok unike introduksjoner for ulike låter, værmeldinger, og nyhetsopplesninger har de tatt i bruk kunstig tale, ofte kalt talesyntese.
Målet er altså å dytte radiopraterne ut i kulden. De er ikke alene om den målsetningen.
Amazon har for eksempel mer enn 5 000 ansatte som jobber med deres digitale assistent Alexa, og de gjennomførte nylig en konkurranse mellom 15 universitetslag om å lage den beste digitale samtalepartneren.
Det beste laget klarte å holde en samtale i nesten 20 minutter før dommerne mente samtalen sporet av.
I tillegg har Google og Apple lansert smarthøytalere med målsetningen om å gi deg en mer personalisert lytteropplevelse.
Hils på radio-robotene
Det finnes en rekke forsøk på å utvikle kunstige stemmer vi mennesker oppfatter som komfortable å høre på.
Capsule.fm benytter seg av en database av stemmeinnleste setninger som deretter mikses og settes sammen for å lese opp tekstinnslag. Disse tekstinnslagene er delvis autogenererte etter en rekke regler.
– Vi bruker blant annet geolokasjonen din, været, hvem du følger i appen, og hva som skal avspilles til å avgjøre hvilke introduksjoner vi lager, sier teknisk sjef Tor Langballe i Capsule.fm.
Deretter vil appen prøve å variere hvilke type innhold du får ved å vekte hvor ofte de skal inntreffe. Slik unngår man at været gjentas to ganger i timen, og at for lik musikk spilles rett etter hverandre.
Har egne personligheter
For å gjøre introduksjonene interessante å høre på har de utviklet personaer, kunstige personligheter med særtrekk vi kan kjenne oss igjen i og underholdes av.
Blant annet er personaen «Carl» i Capsule.fm foret på 70-talls slang fra New York. Stemmen er raspete, noe sakte, og dyp.
Noen ganger kan han bli litt filosofisk:
Sound can travel through materials, let’s get materialistic
«Carl» introduserer sangen Ready av PWNDTIAC
– For å menneskeliggjøre personaene har vi lagt inn stemmeartefakter, uvaner, stamming, og spesiell uttale på enkeltord. Noen ganger sier de også feil, og må gjenta seg selv, sier Tor Langballe.
«Miranda», den andre engelske stemmen, er en britisk overklassestemme som foretrekker å flørte mellom låtene. I tillegg har de seks andre personaer, blant annet to norske.
Vil bli «ansiktet utad»
Capsule.fm bruker stemmeteknologien til et annet selskap, og metoden deres er foreløpig basert på skjøtesyntese, en måte å sette sammen lydklipp opplest av mennesker.
– Vi ser at utviklingen går mot å bruke maskinlæring der man genererer stemmer som høres like bra ut som de beste delene av skjøtesyntese, sier Langballe, og forteller at de etterhvert vil se på å gå over til nyere metoder innen talesyntese enn de bruker i dag.
Clik here to view.

Han tror det framover vil være mulig å velge biblioteker av talesyntese som det skulle være skrifttyper som for eksempel Times New Roman eller Arial. Da kan deres radioverter være ansiktet utad, men basert på andres underliggende teknologi.
Konkurransen om hjemmene våre, og eksklusiv tilgang til ørene våre, er bare i startgropa. Akkurat på hvilken måte vi ønsker å kommunisere muntlig med en maskin er ennå uavklart.
Kanskje, bare kanskje, kan et norsk selskap med base i Berlin lykkes med å bli sentral i neste generasjons lytteropplevelse.
Her kan du få et dypdykk i hvordan maskiner snakker til oss, men om du er travel kan denne figuren gi deg en liten forsmak:
Clik here to view.

Dette er ikke den første gangen NRKbeta skriver om digitale assistenter og utviklingen på stemmefronten. Sjekk ut våre tidligere saker:
- Dette er teknologien bak maskintale
- Har du en Amazon Echo kan du få NRK Dagsnytt i nyhetsstrømmen
- Smarthøytaleren som ødela kvelden
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.