Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Nå kan EU-borgere reise med Netflix, men nordmenn må vente

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Fra april får alle EU-borgere mulighet til å reise med sine digitale abonnement fritt i hele EU. Det er en del av EUs arbeid med å oppdatere lover for opphavsrett.

Flere har sikkert opplevd at strømmetjenester har vidt forskjellig tilbud i de ulike europeiske landene. En EU-forordning om dataportabilitet over landegrensene gjør det fra 1.april mulig som EU-borger å reise til EU-land uten at det skal påvirke tilgangen på innhold i strømmetjenester som Netflix og HBO.

Det betyr at en svenske kan reise til Spania og ha tilgang til alt innhold på Spotify og Netflix som personen ville hatt i Sverige. Det samme gjelder nedlastning og leiing av filmer gjennom for eksempel iTunes.

I EU arbeides det for å få til et felles digitalt marked, men så langt har rettighetsproblemer gjort det vanskelig å forby all form for geoblokking mellom medlemsland, noe flere i EU ønsket.

Det var IT-avisen som gjorde oss oppmerksom på forordningen som først og fremst påvirker betalte abonnentstjenester.

Når kommer denne regelendringen nordmenn til gode?

– EUs portabilitetsforordning er foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen. Det er ventet at dette vil skje i løpet av våren. Kulturdepartementet planlegger til høsten å sende ut et høringsnotat med forslag til hvordan forordningen kan gjennomføres i norsk rett. Det vil deretter bli utarbeidet en lovproposisjon med sikte på at Stortinget våren 2019 kan vedta nødvendige lovendringer, sier kulturminister Trine Skei Grande via en kommunikasjonsrådgiver.

Hvordan fungerer det?

I en pressemelding skriver EU-kommisjonen at nettjenestene vil verifisere abonnentens oppholdsland ved å sjekke betalingsdetaljer, om det eksisterer en avtale med en internettleverandør, eller ved å sjekke IP-adressene som normalt brukes.

Men, hva med dem som ikke krever betaling eller har abonnentsordninger?
Disse vil ikke bli inkludert i det nye regelverket. Det betyr at blant annet NRK og Youtube selv kan velge om de vil følge disse reglene.

Vi spør derfor juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, om dette er noe NRK jobber med:
– Regelverket gjelder ikke for allmennkringkastere som NRK fordi vi ikke har samme tilgangskontroll som identifiserer brukerne av innholdet vårt. NRK ønsker imidlertid at vårt innhold skal være tilgjengelig for nordmenn i utlandet og vi arbeider for å få til dette, sier Nyhus, og legger til:
– Forretningsmodellene for opphavsretten setter imidlertid foreløpig begrensninger for hva vi kan tilby utenfor Norges grenser.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>