Clik here to view.

Da vi ville si noe om været for dagen, var det tonen folk reagerte på.
Yr-appens millioner av brukere vil kun ha svar på én ting: Hvordan blir været i dag?
I den nye appen svarte vi med tabeller og grafer, i tillegg til en kort setning som oppsummerer dagens vær. Ikke nødvendigvis slik meteorologen ville skrevet det, men heller slik du selv ville sagt det.
Vi ønsket at setningen skulle være muntlig, uformell og jovial. Derfor la vi til et hint om å ta med paraply og å huske regntøy.
Internt kaller vi det «autotekst». Været for flere tidsperioder slås automatisk sammen til en setning, basert på en haug med regler laget av en utvikler på teamet. Meteorologisk institutt har bidratt med nyttige råd.
Clik here to view.

Du har kanskje ikke lagt merke til det, men Facebook er en av dem som bruker automatiske tekster om dagens vær. På sosiale medier er det kanskje ikke overraskende at tonen er utelukkende jovial og positiv.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Derfor var vi nysgjerrige på hva som ville skje når Yr som seriøs værtjeneste la seg på denne tonen?
Kort fortalt brant vi oss på å være for joviale.
Folk vil bestemme selv
Høsten 2017 var 13.000 brukere med på å teste Yrs beta-app. Det tok ikke lang tid før reaksjonene på kles- og paraplyhintet kom.
En gjenganger blant tilbakemeldingene var at det var unødvendig, og at folk selv kunne bedømme om de trengte paraply eller ikke.
Meningene i Yr-teamet var også blandede. Der noen mente det var viktig å beholde paraply-hintet for å tydeliggjøre den muntlige og vennlige tonen i tekstene, mente andre det var teit å si til folk hva de skulle ha på seg.
Siden oppfatningen av vær er veldig subjektiv vil det alltid være mer relevant med paraply-hint for de som bor på Østlandet, enn for de som bor langs kysten og på steder med mye vind og vær. Der vil det oppleves som både repeterende og unødvendig.
Clik here to view.

Trøbbel verden rundt
En av de aller største utfordringene med autotekstene er at de ikke er justert geografisk. Skal man ta hensyn til ti millioner lokasjoner over hele verden blir det fort veldig komplekst.
Derfor dukket paraply-hint opp i fjellområder, polare strøk og i jungelen. Galdhøpiggen eller Grønland: Var det meldt regn, så fikk du beskjed om å ta med deg paraply.
Bergenserne fikk beskjed om å ta med paraply- eller regnjakke hver gang det regnet. Det var ikke optimalt. Til info så faller det i Bergen cirka 2250 millimeter nedbør i året. Det er over to meter! Bare i fjor regnet, sluddet eller snødde det i 277 av 365 dager. Er det noen vet å ta med paraply, er det vel bergenserne?
«Husk regntøy» stod det når vindstyrken var såpass at det ikke var forsvarlig å bruke paraply. Men det hadde i startfasen ingen maksgrense på vinden.
Under orkanen Irma i Florida fikk folk i Key West beskjed om å ta på seg regntøy hvis de skulle ut.
Clik here to view.

Et hint om å holde seg trygg (innendørs) hadde fungert bedre.
Heldigvis var det bare betatesterne som kunne se det og vindstyrken på regntøy-hintet ble raskt satt ned, før det ble fjernet helt.
Autotekst 2.0
Uten tilbakemeldinger fra brukerne hadde vi ikke kunnet forstå hva som fungerer og ikke fungerer. Vi setter derfor enormt stor pris på tilbakemeldingene vi har fått.
I dag sitter vi igjen med setninger uten paraply-hint som formidler dagens vær på en enkel og tydelig måte. Vi justerer hele tiden på autotekstene og jobber stadig med å forbedre setningene.
Neste steg blir å ta med temperatur slik at vi kan si noe om været er kaldere eller varmere enn gårsdagen. Også ønsker vi å si noe om været for flere dager fremover. Kom gjerne med innspill til hva vi kan gjøre for å forbedre setningene!
Til slutt: Mange kontakter NRKbeta med spørsmål om Yr, men det aller smarteste er å besøke hjelpesidene til Yr. Om noen har problemer med andre NRK-produkter er det anbefalt å ta kontakt med Publikumservice.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.