
Noe måtte gjøres. Den gamle laptopen som 13-åringen overtok fra pappa for en del år siden duger ikke lenger. «Alle de andre spiller Fortnite, men min maskin er for dårlig».
Gode råd er dyre?
Problemet er bare at en ny og kraftig spillmaskin fort koster fra 8000,- og oppover. For en 13-åring som nettopp brukte mesteparten av oppsparte bursdagspenger på å kjøpe Nintendo Switch ser det mørkt ut. Han klarte å skrape sammen 2000,- ved salg av noen gamle leker og siste rest fra sparegrisen. Det er jo ikke nok. Og det er lenge til både jul og neste bursdag. Men det finnes råd.
Mulig løsning
På vei hjem fra jobb samme dag går jeg forbi et lagerrom med noen avlagte stasjonære datamaskiner. De er seks-syv år gamle, avskrevet og skal bare sendes til gjenvinning. Og for ikke så veldig lenge siden så jeg en video om en som hadde gjort en kontormaskin om til en spillmaskin. Da slår det meg at en av dem kanskje kan bygges om uten at det koster alt for mye.
Det viste seg at dette var en meget god idé.
«Yess, nå kan jeg også spille Fortnite med de andre!»
(om du aldri har hørt om Fortnite; her forklarer jeg spillet for Nitimens lyttere)
For ca 2000 kr endte vi med en ganske kraftig spillmaskin. Avhengig av om jobben din tillater at du benytter eksisterende operativsystem på maskinen, om du kan klare deg med Linux eller om du må kjøpe en ny lisens av Windows, må du eventuelt legge på ca 1000,- for operativsystem.
Og 13-åringen er altså superfornøyd. Maskinen drar både Fortnite og andre spill som den gamle laptopen ikke på noen måte klarte å kjøre jevnt.
Slik gjør du det
Den første delen her kan virke vanskelig, men den er langt fra umulig. Ta en runde på egen arbeidsplass og se om du kan få tak i en avlagt kontormaskin. Den vi fikk tak i er en gammel Dell med i5-prosessor. Om ikke egen arbeidsplass har slikt kan du høre med venner, naboer og eventuelt bare stikke innom bedrifter i nabolaget. Om dette ikke gir treff så vil et enkelt søk etter «i5» på ditt foretrukne bruktmarked på nett kunne gi deg muligheter. Da må du ut med noen kroner mer, men vårt søk i dag avslørte maskiner som er kraftige nok helt ned til noen hundrelapper.
Finfin gammel stasjonær
Det du leter etter er ikke en laptop, men en stasjonær maskin som minimum har den nevnte «i5»-prosessoren, helst 8 gb med ram og en harddisk på minst 256 gb. I tillegg til maskin trenger du mus, tastatur og skjerm. Mus og tastatur følger som oftest med når du skaffer deg en gammel kontormaskin. Og en helt OK flatskjerm er det enda lettere å få tak i enn en gammel datamaskin. Sjekk igjen jobb, nabobedrifter, loppemarked og bruktmarked.
Dette er en datamaskin
Er du helt nybegynner her så er altså en stasjonær datamaskin den store firkantede boksen som mange feilaktig kaller for en «harddisk». Å kalle hele denne boksen en harddisk er feil, fordi harddisken bare er en av mange deler inni denne firkanten som altså er en hel datamaskin.

Denne skal gå fra å være en kjedelig kontormaskin til å bli en helt grei spillmaskin. Det er her du må ut med disse to tusenlappene. Det du skal gjøre er nemlig å skaffe det kraftigste skjermkortet denne kontormaskinen kan klare å drive.
Slik er innsiden
Du må åpne maskinen du nettopp skaffet deg. Dette gjør du ved å ta av den ene sideveggen. For vår Dell var det så enkelt som å dra i et slags dørhåndtak. For andre maskiner må du skru ut en skrue eller to bakpå for å kunne løsne den ene sideveggen.

Er du veldig usikker kan du alliere deg med en venn, nabo eller kollega som kanskje har tittet inn i en datamaskin før.

Du trenger egentlig ikke vite så mye om all innmaten. Det du vil legge merke til er at der hvor det er en ganske stor dings som jeg merket med «skjermkort» er det sansynligvis tomt i maskinen du har skaffet. Det er dette skjermkortet som gjør at vår maskin nå er en spillmaskin og ikke en kontormaskin. Det er her du skal i butikken og kjøpe deg en ny og moderne dings som skal inn i denne litt eldre og ikke så moderne datamaskinen.
Det kraftigste den klarer
Og her må du gjøre det riktig. Vi kjøpte et kort med en spesifikasjon som enkelt kan kalles 1050 Ti. Skjermkort finnes i veldig mange prisklasser og ytelser. Det som er viktig for oss er at vi får tak i et kort som er så kraftig som mulig, men ikke så kraftig at maskinen ikke klarer å drive det. Vår erfaring er da at et 1050 Ti kan duge. Hovedproblemet om vi skal velge noe enda kraftigere er at strømforsyningen i kontormaskinen melder pass. Skikkelig kraftige skjermkort krever mer strøm enn det kontormaskinen klarer å gi.
De store skjermkortene har egne innganger for å koble til ekstra kabler med ekstra strøm. Strømforsyningen på en kontormaskin har ikke disse ledningene liggende klare. Du vil rett og slett ikke få startet opp skjermkortet.
Mange muligheter
Vi endte med et Palit GeForce GTX 1050 Ti 4GB. Men her er det mange muligheter. Gjør litt undersøkelser. Ring butikken og spør. Sjekk anmeldelser. I en av butikkene vi lette fant vi MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GB og kunne lese i kommentarene at «det drives av hovedkortets egen strøm». Da burde vi være trygge. Det er også godt mulig at et rimeligere skjermkort også vil kunne drive Fortnite og andre nyere spill helt greit.
Kom gjerne med erfaringer og innspill i kommentarfeltet!
Når du har skaffet skjermkortet følger du bruksanvisningen som følger med. Det skal settes i en PCI Ekspress-port i maskinen. Ganske sikkert sånn ca der jeg har merket av skjermkortet i maskinen på bildet over.

Og når du først har åpnet maskinen så tar du en runde med litt støvfjerning. Ideelt sett en boks med luft som kan hjelpe deg å blåse støv ut av vifter, strømforsyning og selve maskinen. Det anbefales IKKE å tørke med støvklut inne i maskinen. Det skaper statisk elektrisitet og kan ødelegge deler. Blåsing og meget forsiktig støvsuging er å anbefale.
Internett
En gammel kontormaskin har sjelden trådløst nett. Jeg vil uansett anbefale å legge opp kablet nett. En sånn god gammeldags ethernetkabel hele veien fra internettboksen din og frem til maskinen. For dataspill er en stabil og god tilgang til nett meget viktig. Da er kabel alltid det beste.

For nevnte 13-åring tok jeg frem en meget lang nettverkskabel, boremaskin og stiftemaskin for å feste ledningen til veggen. Det gikk raskere og enklere enn jeg hadde trodd å få strukket en kabel langs gulvlisten hele veien inn til den ny-gamle spillmaskinen.

Om det ikke er mulig for deg å legge opp kabel til maskinen må du kjøpe en USB-basert eller helst en PCI-basert nettverksmodul.

Så er det bare å fyre opp, installere ønskede spill og sette igang.
Flere oppgraderinger
Og om du er noenlunde fornøyd her og har blitt litt komfortabel med å skru på en datamaskin kan du sakte men sikkert oppgradere mer. Se om det er plass til mer RAM i maskinen og om du eventuelt kan redde ut noe fra en annen maskin som er på vei til resirkulering. Få opp hastigheten på innlasting ved å bytte til en såkalt SSD-disk, som mest sansynlig er raskere enn den gamle disken som står i. Og så er det dette med et godt spill-tastatur og spill-mus da… Bare å begynne å fylle ut ønskelisten.
Oppdatering:
Det er mye bra tips i kommentarfeltet her også nå. Og Yngve kommer med litt informasjon som er så viktig at jeg gjentar den her. Den er til dem som eventuelt vurderer å sette inn en ny og kraftigere strømforsyning i maskinen: «Et problem her om man bruker Dell-maskiner er at de ofte bruker proprietære 24-pin-innganger på hovedkortene sine, så om du bytter til standard ATX vil du fritere det ganske heftig.»
Som nevnt lenger oppe ønsker vi innspill. Del erfaringer og tips i kommentarfeltet. Så kan vi gjøre denne saken bedre.