
Nå har mobilkameraene blitt så bra at vi stort sett klarer oss med det som vårt hovedkamera. Men selv om de er imponerende så er det noen områder der et systemkamera fremdeles er bedre. Blant annet: dybdefokus/bokeh, mulighet for sikkelig zoom og ytelse i dårlig lys. Vi har tatt for oss et kamera og en telefon og sammenliknet akkurat disse tre egenskapene.
Kamera i mobiltelefonen har med seg en stor fordel, nemlig en meget kraftig datamaskin. Nå begynner mobilprodusentene for alvor å bruke den til å gjøre bildene bedre. Men kan de måle seg med bildene fra et større kamera med utskiftbar optikk?
Vi valgte Canon EOS M50 som systemkamera. Det har fått gode anmeldelser og er ikke blant de dyreste. Mobiltelefonen Huawei P20 Pro har fått skryt for kameraene sine i så og si alle omtaler.
Hovedforskjellen
Den største forskjellen på et mobilkamera og et fotoapparat er billedbrikken. Den delen som tar imot lys og gjør det om til et foto som du kan lagre og vise. Det er plass til en mye større brikke i et fotoapparat enn i en mobiltelefon. Brikkestørrelsen påvirker både hvor mye lys kamera klarer å samle og hvordan de optiske egenskapene til objektivet tegner bildet på brikken.

Generelt kan man si at jo større brikke jo bedre. Kamera kan samle mer lys og enklere få høyere oppløsning med en stor brikke. Så om man ser på illustrasjonen over bør det ikke være tvil om hvilket kamera som er best.
Men der kommer moderne prosessorkraft og programmering inn. Huawei mener de har lagt inn så avansert kunstig intelligens og billedbehandling at mobiltelefonen nå kan ta vesentlig bedre bilder. Det blir nok ikke like bra som systemkameraet, men det er interessant å ta noen testbilder for å se hvor bra det begynner å bli.
Test 1: Portrett
Et standard portrettbilde tas gjerne med et ikke for kraftig teleobjektiv og på en måte som gjør at bakgrunnen blir uskarp slik at personen man tar bilde av kommer tydelig frem. Dette har vært en utfordring med mobiltelefoner fordi de stort sett bare har hatt ett objektiv og det har vært vidvinkel. Så har flere og flere telefoner kommet med to kamera. Hvor det ene har et teleobjektiv.
Da har vi et objektiv som egner seg bedre til portrett, men fordi selve billedbrikken er så liten klarer ikke kamera å gjøre bakgrunnen skikkelig uskarp likevel. Så vi ender med et portrett som gjerne har en uryddig bakgrunn og hvor hovedpersonen ikke trer tydelig frem.
Dette har mobilprodusentene begynt å løse ved at de lar den kraftige datamaskinen i mobiltelefon ta seg av jobben med å gjøre bakgrunnen uskarp. Telefonen bruker avstandsdata fra kamera og klipper ut hovedpersonen mot bakgrunnen og gjør så bakgrunnen uskarp ved hjelp av digitale filtre.
Huawei P20 Pro har en slik portrettfunksjon. Og kameraet selv skjønner når du er i ferd med å ta et portrett og skifter automatisk til denne funksjonen når du tar bilde av mennesker i en situasjon som kan minne om portrettfotografering.


Telefonen gjør bakgrunnen uskarp, jevner ut huden og justerer farger. Martins første kommentar var: «Jeg ser jo ut som en baby!». Og vi kan være enig i at prosesseringen kanskje er litt i overkant. Men portrettet er milevis bedre enn det man fikk med mobiltelefoner for få år siden.
Bildet tatt med fotoapparat er skarpere, har finere bakgrunn og mer naturlig overgang mellom person og bakgrunn. Fargebalansen er litt kald slik bildet kom ut av kamera. Det er noe vi ville justert på i etterkant om vi skulle brukt bildet til annet enn en test. Men litt av poenget her var å vise hva som kommer rett ut av kamera.
Resultat
For portrett kan telefonene som nå har fått et ekstra kamera med litt tele levere langt bedre enn for få år siden. Prosessen som gjør bakgrunnen uskarp fungerer noen ganger bra og andre ganger ikke fullt så bra. Ekte optisk bakgrunns-uskarphet gir naturlige overganger og lar seg ikke påvirke av kompliserte hårfrisyrer eller detaljer i motivet. Mens den prosessen som kamera bruker for å skjære ut motivet mot bakgrunnen ofte kan få problemer og føre til underlige effekter. Og generelt fører denne formen for prosess ofte til at bildet gir et inntrykk av at forgrunnen er klippet ut og limt på en bakgrunn.
For privat- og amatørbruk kan portrettfunksjonen i mobilen være en fin løsning. Du får tydeliggjort mennesket i bildet litt på samme måten som med et kamera som har stor sensor og naturlig uskarp bakgrunn. Men det er fremdeles ikke der at det kan erstatte et større fotoapparat. Fysisk større brikke og objektiv gir fremdeles bedre resultat.
Test 2: Teleobjektiv
Muligheten til å kunne zoome skikkelig inn på et motiv er også ganske fraværende på mobiltelefoner. De har stort sett en digital zoom som bare benytter oppløsningen på billedbrikken kombinert med digital interpolering for å forstørre motivet enda mer.
Så har det kommet telefoner med to kamera der det ene gjerne har et svakt teleobjektiv. For vår testtelefon denne gangen har et av kameraene et objektiv med 3 ganger optisk zoom. I tillegg har hovedkamera 40 megapixel oppløsning. Ved å kombinere disse kameraene skal denne telefonen gi bedre zoom-muligheter enn de fleste andre.


Resultat
Slik bildene står her gir telefonen et imponerende resultat. Det er ikke like skarpt som bildet fra systemkameraet, men absolutt brukbart og med mer korrekt hvitbalanse.
Men om man forstørrer opp bildene avsløres en større forskjell.


Det ville vært særdeles oppsiktsvekkende om ikke et kamera med stor brikke og et kilo med objektiv tok bedre bilder enn en mobiltelefon. Men jeg er likevel imponert over hva telefonen har fått til. Da er det jo også interessant å ta en titt på hvordan denne telefonen gjør det mot en mer direkte konkurrent også.

Huawei P20 Pro har 3x optisk zoom på teleobjektivet mens en iPhone X har 2x. Huawei benytter også vidvinkelkameraets høye oppløsning på 40 megapixler når du zoomer inn. Lysmålingen treffer litt forksjellig i sammenlikningen her, men Huawei oppnår bedre detaljer og oppløsning med sin kombinasjon av kamera.
Test 3: Dårlig lys
Stor billedbrikke og stort glass kan samle mer lys enn liten billedbrikke og lite glass. Men fremskritt når det gjelder sensorteknologi og smart bruk av prosessorkraft i telefonen gjør at vi nå også kan ta bilder i ganske dårlig lys med mobiltelefonen.
Jeg satte opp et rom med særdeles svakt lys og gjorde noen tester.

Planen her er å presse kameraene til det ytterste. Det er så mørkt i rommet at jeg knapt kan se motivet mitt med egne øyne.


Resultat
Det er flere faktorer som spiller inn på hvor bra et kamera kan være i dårlig lys. Hvor lysfølsom billedbrikken er, hvor god optikken er og hvor lenge kamera holder åpent og slipper inn lys. Sistnevnte har vært et område der mobiltelefonene har vært svake. Muligheten til å eksponere lenge.
Tradisjonelt sett trenger man stativ til kamera om man skal eksponere lenger enn ca 1/30 dels sekund. Med optisk og digital billedstabilisering kan man etter hvert klare å ta ganske skarpe bilder også med lukkertider som er lengre enn dette.
For testbildene her eksponerte telefonen i hele fem sekunder, mens systemkameraet eksponerte i to sekunder. Bildene er likevel noenlunde skarpe selv om jeg tok begge bildene med håndholdt kamera. For Canon sin del er det en god optisk stabilisator i objektivet som gjør at jeg kan klare så lang lukkertid håndholdt. For telefonen er det en kombinasjon av optisk stabilisering og bruk av sensorer i kombinasjon med prosessorkraft. De bruker blant annet gyro og aksellerometer i telefonen for å kompensere for mine bevegelser under eksponeringen.
Og jeg er imponert over resultatet fra telefonen. La oss se på utsnitt av de to bildene.

Systemkameraet har bedre farger, men telefonen kan skilte med bedre detaljer og skarphet. Det ble fristende å gjøre en liten fargejustering på bildet fra telefonen for å se om problemet er at fargene bare er litt svake eller om de er ujevnt fordelt og vanskelig å justere opp.

En enkel justering av fargemetning gjorde susen. Dette er imponerende fra en mobiltelefon. Det må sies at dersom motivet mitt hadde vært i bevegelse ville begge kameraene fått problemer her. Med henholdsvis to og fem sekunders lukkertid ville et lekende barn, noen skålende kolleger eller en løpende katt blitt et eneste uskarpt kaos. Men eksperimentet viser at Huawei har fått mye ut av sin kombinasjon av tre kamera og heftig prosessering.
Det blir igjen fristende å sammenlikne med en annen toppmodell fra telefonverden. Så vi tok frem iPhone X i det samme mørke rommet.

iPhone X har kun eksponert i 1/4-dels sekund. Da samler den mindre lys enn om den holder kamera åpent i fem sekunder slik den andre telefonen gjorde.
For denne testen er resultatet fra Huawei såpass imponerende at jeg tok med meg kameraene ut en tur i sommernatten for å ta noen flere testbilder. Da med både iPhoneX, Huawei P20 Pro og Canon M50.


Konklusjon
Kameraene i nyere mobiltelefoner har blitt imponerende gode. Og Huawei P20 Pro tar dette enda et hakk videre. For feriebilder og amatørfoto begynner telefonene å kunne konkurrere med et større kamera. For mer profesjonelt arbeid og for entusiaster vil et systemkamera gi bedre bilder og flere muligheter.
I det daglige er vi mennesker ofte villige til å gå ned i kvalitet dersom vi kan vinne på enkelhet og tilgjengelighet. Det har vi så til de grader gjort når det gjelder foto. Kamera i telefonen er godt nok, man har det alltid med seg og man kan publisere bildene rett fra den samme dingsen man brukte til å ta dem.
Produsentene av systemkamera og større fotoapparat jobber også med å gjøre kameraene sine bedre og legger også inn funksjoner som trådløs overføring av bilder til telefon, kreative filter, bedre og bedre automatikk osv.
Det er fremdeles en stund til kamera i mobilen kan erstatte et skikkelig systemkamera på en del områder, men det blir spennende å se hva mobilprodusentene kommer opp med fremover. De siste fremskrittene innen kunstig intelligens og billedbehandling er spennende.
I testene her ble jeg ekstra imponert over egenskapene i svak belysning. Med kunstig intelligens kan det se ut som om dette blir enda mer imponerende. Hvilke kameraprodusenter som overlever fremtiden vet vi ikke, men at vi som forbrukere får bedre og bedre produkter er helt sikkert.
Hvilke kamera bruker dere? Er dere fornøyd med mobilen til det meste?