Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Mobiltelefon som varer en uke og elbil som går fra Oslo til Tromsø på en lading

$
0
0

Begge disse utopiene kom akkurat et hakk nærmere. Denne uken ble det publisert forskningsresultater som viser at vi er mye nærmere batterier som kan bli 5-10 ganger bedre enn dem vi har i dag.

Skjermoppløsning, prosessorkraft og kamerakvalitet. Telefonprodusentene kan mase så mye de vil, gi meg bedre batterikapasitet. Topphastighet, kjørekomfort og finesser. Det samme gjelder elbilen, gi meg bedre rekkevidde.

Litium. Et av de viktigste stoffene i dagens batterier. Foto: Jurii / Wikimedia Commons

Forskere og produsenter vet dette. Den som kan lage et batteri som er vesentlig bedre enn dem vi har i dag kommer til å vinne.

Og nå har forskere ved universitetet i Waterloo kommet et hakk nærmere. De har gjort vesentlige gjennombrudd i arbeidet med å klare å lage et batteri som baserer seg på litium og oksygen. Fra mobiltelefon via bærbar datamaskin til elbil, alle sammen drives av batterier basert på blant annet litium. Med fine forkortelser som for eksempel LiPo, Li-Ion og LiFe.

Enn så lenge er det litium som viser seg å være mest effektivt, også for forskerne i Waterloo. Men da i kombinasjon med oksygen. På sikt må vi også finne alternativer til litium, siden verdens tilgjengelige mengder av det stoffet begynner å minske. Likevel så vil et nytt og langt mer effektivt litiumbatteri om ikke annet utnytte litiumressursene vi har bedre.

Les også på NRKbeta: Batteriet alle har, men ingen har hørt om

Eksplosjoner og lav holdbarhet

Forkortelsene handler om kjemien inne i batteriet. Og den igjen avgjør mye av batteriets egenskaper. En viktig egenskap er hvor mye energi man klarer å lagre. Og da sett i sammenheng med vekt. Dersom du klarer å forske deg frem til noe som gjør at du klarer å lagre mye mer energi pr. kilo batteri er vi inne på noe spennende.

Men dette er ikke den eneste viktige egenskapen. Det hjelper ikke om du kommer løpende ut av laboratoriet og sier at du klarer å lagre dobbelt så mye energi, men at batteriet har en tendens til å eksplodere, at det tar fire uker å lade opp og at det ødelegger seg selv fra innsiden i løpet av en uke.

Batterier må i tillegg til å lagre mye energi pr. kilo også være stabile, tåle kulde, la seg lade fort osv.

Lett som luft

En av de mest spennende batteriteknologiene det blir forsket på for tiden er såkalte litium-oksygen-batterier, eller bare «litium-luft». Laboratorieforsøk har vist at denne kombinasjonen kan gi batterier med vesentlig lavere vekt og høyere energitetthet. Men så langt har forsøkene skapt ustabile batterier hvor kjemien ødelegger seg selv fra innsiden.

Gjennombrudd

Men nå har forskere ved universitetet i Waterloo gjort et gjennombrudd som kan føre til stabile litium-oksygenbatterier. Phys.org melder at forskerne har publisert lovende resultater i Science denne uken. Ved å endre på kjemien inne i batteriet og også øke temperaturen har de klart å lage et stabilt batteri med denne nye sammensetningen.

Vi kommer ikke til å få se disse batteriene i biler eller mobiltelefoner med det aller første. Men dette er et område som er særdeles attraktivt og som har høy fokus. Gjennombrudd som det de nå har gjort i Waterloo vil aksellerere utviklingen.

Vi gleder oss. Både mobiltelefon og elbil som bare trenger å lades en gang i uken? Ja takk!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>