(SXSW): Ifølge Roger McNamee klønte Facebook det til for seg selv, og i prosessen kastet de lys over en industri som tjener penger på å forutsi din oppførsel.
I Facebooks spede barndom møttes Mark Zuckerberg og Roger McNamee: Den ene en 22 år gammel universitetsavhopper, den andre en dreven Silicon Valley-investor som hadde rundet 50.
Møtet startet et årelangt mentorskap som etter hvert surnet. Eller som McNamee beskriver det: Han så noe alvorlig galt og prøvde å fortelle vennene sine i Facebook om det, men mislyktes.
– I tre måneder forsøkte jeg å overtale dem, sier McNamee, på en av hovedscenene under teknologikonferansen South by Southwest.
Han intervjues av Wired-redaktør Nicholas Thompson om hvorfor han prøver å bryte opp noe han var med på å skape.
Siden 2017 har McNamee vært en av frontfigurene i en stadig mer populær bevegelse som kritiserer sosiale medier og den enorme makten et fåtall amerikanske teknologiselskaper har fått.
Våre data, deres fortjeneste
I boken «Zucked: Waking Up to the Facebook Catastrophe» tar han et oppgjør med hvordan Facebook hver dag får mer informasjon om oss. Informasjon de bruker til å selge oss personaliserte annonser som skal påvirke oss til å ta andre valg om hva vi kjøper, hvor mye vi skal betale for det, og av hvem.
– At det å kunne forutsi folk oppførsel har blitt den mest profitable businessen uten at vi har blitt klar over det bør skremme oss alle, sier han til NRKbeta, etter han var på scenen.
Der fortalte han en fullsatt sal at:
– Facebook har vært klønete, og de har blitt tatt på fersken.
De gjentatte avsløringene om hvordan Facebook villig delte data med utviklere (Cambridge Analytica), kjøpte en VPN-leverandør for å overvåke internettbruk (Onavo), og lar vaksinasjonsmotstandere spre budskapet sitt har, ifølge McNamee, synliggjort en forretningsmodell som få kjenner til.
En forretningsmodell som også Google, Amazon, og Microsoft benytter seg av.
– Google viste at det var mulig å samle alt mulig av data. Som for eksempel helsedata, lokasjonsdata, og nettsurfing, sier McNamee, som mener Facebook lot seg inspirere.
Overvåkningskapitalisme
Harvard-professor Shoshana Zuboff har siden 2006 jobbet med å forstå det hun kaller overvåkningskapitalisme.
– I overvåkningskapitalismen er produktene og tjenestene ikke det som utveksles av verdi. De er kun lokkematen, skriver Zuboff, i boken «The Age of the Surveillance Capitalism».
Der argumenterer hun for at en rekke selskaper kjøper og selger data om hva mennesker vil gjøre i fremtiden.
Zuboff skriver også at hun er bekymret for at en oppsplitting av Google og Facebook vil gjøre at flere selskaper kaster seg inn i ringen.
Bryt opp Facebook!
McNamee mener Facebook må overtales til å velge bort forretningsmodellen helt, og at den beste måten å gjøre det er å foreslå tvungen oppsplitting av selskapet.
I det siste har han hatt en rekke møter med politikere og byråkrater i USA om hvordan det kan se ut.
Fredag i forrige uke publiserte blant annet presidentutfordrer Elizabeth Warren et konkret forslag på hvordan Facebook, Google, og Amazon kunne brytes opp.
McNamee oppgir til NRKbeta at han har vært i kontakt med Warrens team, og beskriver forslaget som «helt brilliant».
Automatisert nyhetsbrev fra NRKbeta
Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!
– Dagens situasjon er ikke bærekraftig. Teknologigigantene har utnyttet mangelen på reguleringer på en måte som skader folkehelsen, demokratiet, personvern, og innovasjon, sier McNamee til NRKbeta.
– Det hjelper å ha en utfordring som krysser partilinjene. Her er det ikke snakk om venstreside eller høyreside, men om hva som er rett og galt.
Kan dette bli en sak flere politikere vil utnytte for å sanke stemmer?
– Jeg håper begge sider vil utnytte dette, sier en optimistisk McNamee, som mener republikanerne er spesielt åpne for tiltak som kan styrke konkurransen i markedet.
Fremover har han planlagt en rekke møter og lovet fra scenen at han ville hjelpe hver eneste politiker som tar kontakt.
Men hva tenker den tidligere mentoren om Mark Zuckerbergs nylig publiserte visjon om å gjøre mer på personvern?
– Han foreslår å ende-til-ende-kryptere meldinger, men det løser én prosent av problemene jeg beskriver, sier McNamee fra scenen.
– Det som virkelig bekymrer meg på slutten av dagen, det er verdiene som ikke omtales i manifestet hans – å ikke gå ut av overvåkningsbusinessen, men fortsette å invadere mine privatsfærer.