Ny forskning avslører omfanget av manipulative metoder i netthandelen.
De siste årene har forskere startet å undersøke noe de kaller «dark patterns», eller skitne triks, for å lure kunder til å kjøpe varer de ikke nødvendigvis vil ha.
I en ny internasjonal undersøkelse har forskere ved Princeton og Chicago University besøkt 11.000 nettbutikker for å kartlegge hvordan de får brukerne til å si «yes!».
Det viste at omtrent 11 prosent av nettbutikkene brukte skitne triks.
Forskerne oppgir selv at 11 prosent er et konservativt anslag siden de kun har hatt mulighet til å oppdage tekst-baserte knep på et utvalg nettsider per nettbutikk. Forskerne fant ut at større nettbutikker brukte flere av disse teknikkene enn sine mindre konkurrenter.
– På sitt beste irriterer dark patterns brukere. På sitt verste kan det villede og lure brukerne til finansielle tap, å oppgi store mengder personlig informasjon, eller gjøre tjenester avhengighetsskapende for barn og voksne, skriver forskerne i rapporten.
Forbrukerrådet: Flere metoder bryter norsk lov
Finn Myrstad i Forbrukerrådet beskriver dark patterns som «en kombinasjon med triks for å deg til å trykke kjøp», og bruker Hotels.com som eksempel.

Et av de vanligste knepene er pop-ups på nettsiden om at «599 personer ser på overnattingssteder i Oslo akkurat nå». Ifølge Myrstad brukes det til å gi deg «flokkfølelsen» – at du og mange andre gjør dette sammen. En form for trygghet i antall.
Ved besøk på enkelthoteller vil du også kunne få beskjeder som «4 andre ser på dette hotellet akkurat nå» eller at det har vært 12 bestillinger de siste 24 timene:

Å påpeke hvor mange som besøker et hotell kan gi inntrykket av at det er populært, og at man bør slå til før det er for sent.
Det folk flest likevel vil kjenne best igjen er utallige beskjeder om at «det er 1 rom igjen»:

– Denne typen beskjeder er med på å skape følelsen av at det er knapt med tid før hotellrommene er opptatt, sier Myrstad, og fortsetter:
– Forskerne ved Princeton viste at det var kodegeneratorer bak mange av disse beskjedene som kun fulgte noen enkle regler. Målet er at de skal stresse deg til å booke et rom.

– Vi ser også at mange av disse mønstrene går på at «noe akkurat er lagt til». Du skal bli lurt til å tro at du er heldig. I tillegg ser vi at det er mange «spesielle tilbud» som skal hindre deg fra å forlate nettsiden.
Myrstad mener Forbrukertilsynet bør undersøke omfanget av dark patterns i Norge og eventuelle brudd på den norske markedsføringsloven nærmere.
– I praksis er mange dark patterns villedende markedsføring, sier Myrstad.
NRKbeta har kontaktet Hotels og Expedia, som eier selskapet, om bruk av dark patterns, men har siden tirsdag ikke fått svar på våre henvendelser. Vi vil oppdatere artikkelen om de kommer tilbake til oss.
Forbrukerrådet har tidligere gitt ut to rapporter om Facebook og Googles bruk av dark patterns. Ifølge Forbrukerrådet villeder og manipulerer disse selskapene nordmenn til å gi fra seg mer personlig informasjon.
Tips oss gjerne du har kommet over liknende norske eksempler i kommentarfeltet, på telefon/Signal: (+47) 47 75 65 15 eller martin.gundersen@nrk.no
Dette er de 15 triksene forskerne kaller «skitne knep»:
- Å «lure inn» ekstra varer i handlekurven
- Å skjule kostnader helt opptil sekundet man skal gjøre kjøpet
- Å skjule abonnementsavgifter under påskudd av å være en engangsavgift eller gratisprøveperiode
- Å vise nedtelling før et tilbud eller vare forsvinner
- Å antyde at et tilbud eller en vare snart kan forsvinne for å skape usikkerhet
- Å bruke emosjonelt språk til å «skamme deg» bort fra bestemte valg
- Å bruke visuelle teknikker for å styre oppmerksomheten bort fra bestemte valg
- Å bruke forvirrende språk for å styre kunden bort fra bestemte valg
- Å forhåndsvelge dyrere varer eller presse kunden til dyrere alternativer
- Å informere kunden om at det er mange andre som gjør det samme
- Å bruke positive kundehistorier med usikkert opphav
- Å antyde at det er lite igjen av en vare
- Å antyde at en vare er spesielt populær og dermed snart borte fra hyllene
- Å gjøre det veldig enkelt å melde seg opp, men svært vanskelig å avbestille
- Å tvinge kunden til å opprette en konto eller dele personlig informasjon for å gjennomføre en oppgave
Du kan også lese NRKs reportasje Selgernes sleipe triks om du vil vite mer om hvordan det virker i Norge.