Nærmere tusen kontoer stenges etter en «betydelig statsfinansiert informasjonsoperasjon».
Selv om Facebook og Twitter er blokkert i Kina, har det ikke hindret landets myndigheter i å ta tjenestene i bruk i forbindelse med demokratidemonstrasjonene i Hongkong.
De siste ukene har nemlig Facebook- og Twitterkontoer med opprinnelse i Kina spredt og videreformidlet innhold som framstiller demonstrasjonene i Hongkong som ekstreme og voldelige. Demonstrantene blir blant annet sammenlignet med IS-krigere og kakkerlakker i bilder og memer.
Reagerte mot Twitter
Amerikanske Maciej Cegłowski leder organisasjonen Tech Solidarity og befinner seg i Hongkong.
Søndag delte han et skjermbilde som som viser hvordan det statlige Kinesiske nyhetsbyrå kjøpte sponsede innlegg på Twitter i tiknytning til sentrale emneknagger. Innleggene fortalte om «eskalerende vold» og sosial uorden i Hongkong – en situasjonsbeskrivelse Cegłowski ikke kjente seg igjen i.
Every day I go out and see stuff with my own eyes, and then I go to report it on Twitter and see promoted tweets saying the opposite of what I saw. Twitter is taking money from Chinese propaganda outfits and running these promoted tweets against the top Hong Kong protest hashtags pic.twitter.com/6Wb0Km6GOb
— Pinboard (@Pinboard) August 17, 2019
– Det Kina gjør er åpenbart. Hvis disse fredlige og ekstremt selvdisiplinerte demonstrantene som nå har klar støtte blant majoriteten av Hongkongere kan diskrediteres, vil de være mye lettere å slå ned på, skrev Cegłowski og appelerte til ansatte i Twitter om å ta grep.
Offentliggjør data
I forbindelse med den russiske påvirkningsoperasjonen under det amerikanske presidentvalget i 2016 nektet først Facebook å offentliggjøre informasjon om de involverte kontoene og det som hadde blitt publisert, noe som gjorde det vanskelig for allmennheten og akademikere å forstå omfanget.
Først da selskapet måtte møte i høringer i den amerikanske kongressen snudde de og offentliggjorde nærmere 3000 annonser med koblinger til Russland.
Tirsdag valgte Twitter å være proaktive, og offentliggjorde en mengde data 936 kontoer og innholdet de publiserte. Dette skal ha vært de mest aktive kontoene i et større «spammete» nettverk av nærmere 200.000 kontoer som Twitter også har blokkert.

Der Twitter fjerner nesten tusen kontoer, skriver Nathaniel Gleicher i Facebook at de fjerner syv sider, tre grupper og fem kontoer fordi de har vært «involvert i koordinert inautentisk oppførsel som del av et lite nettverk med opprinnelse i Kina med fokus på Hongkong«.
Tar videre grep
Tirsdag ble det også klart at Twitter oppdaterer sine regler for reklamesalg. Tidligere har Twitter utestengt de russiske statsstyrte mediene RT og Sputnik, og nå rammes også Kina.
– Framover vil vi ikke akseptere annonser fra statskontrollerte nyhetsmedier, skriver selskapet på sin egen blogg.
Dette vil kun fjerne muligheten til å kjøpe annonser eller sponse innlegg, og de kan fortsatt bruke de øvrige delene av tjenesten.
De nye reglene vil ikke trå i kraft før om 30 dager, og Twitter presiserer at de ikke vil påvirke uavhengige allmennkringkastere som NRK og BBC.

– Dette berører Kinas internasjonale propagandakampanjer i høy grad, skriver Paul Mozuer som skriver om teknologi i Asia for New York Times. Mozuer peker også på at dette vil bety tapte million-inntekter for Twitter og legger et sterkere press på Facebook.
Selv om Facebook er blokkert i Kina, driver selskapet ifølge Mozuer opplæring og trening i bruk av tjenesten for kinesiske myndigheter og statlige medier. Annonsører basert i Kina utgjorde ti prosent av alt reklamesalg på Facebook i 2018.
Både Facebook og Twitter bekrefter at det er første gang de stanser en kinesisk desinformasjonskampanje, og selv om Facebook fortsatt tillater annonser fra statsfinansierte medier går de nå gjennom reglene for dette på nytt.