Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579

P3 sperret video etter 350 millioner visninger

$
0
0

Kommentar: I sommer begynte alarmene å gå hos dem som følger med på visningstall for NRK P3s YouTubekanal. Tallene gikk til himmels. En av videoene rundet fort hundre millioner visninger og det så ikke ut som det skulle stoppe der. Noen ganger mister til og med NRK kontroll.

Kanalen til P3 fikk også stadig nye abonnenter. Flere hundre tusen tikket inn. De begynte å nærme seg en million abonnenter. Det var en video i serien “Dumpa” som gikk amok.

Den handler om en ung mann som kommer hjem til sin kjæreste på perm fra militæret. Det er lenge siden de har sett hverandre og klær forsvinner fort før de havner i sengen.

Scenen gjenskaper den pirrende stemningen som kan oppstå når et ungt par møtes, og er attpåtil vakkert fotografert. Det blir både bare overkropper og sexy undertøy, men likevel er alt trygt innenfor selv YouTubes strenge regler for nakenhet.

Pirrende scener, men OK for YouTube. Foto: skjermbilde fra video

Visningene rundet både tohundre- og trehundremillioner. Det var ingen tvil om at denne videoen hadde truffet noe internasjonalt. Norges befolkning klarer ikke å skape slik trafikk om de så hadde gått sammen i en koordinert aksjon.

Og ganske riktig. Ser man på hvor alle klikkene kommer fra troner folketallige land som India, Indonesia og Pakistan øverst. Og da spesielt India.

Flest visninger fra India.

Den store verden kommer til P3

Mediedistribusjon har historisk sett blitt styrt nasjonalt. Både språk, kultur og forretningsmodeller har gjort at distribusjon og regelverk har forholdt seg til landegrenser. Fysisk distribusjon av avis, bygging av bakkebaserte sendenett og til og med satellittdistribusjon har vært styrt mot enkeltland.

Så kom internett og endret alt. Med sin grenseløse distribusjon til hele verden.

Men det skaper også utfordringer. Historiske og kulturelle forskjeller blir fort veldig tydelige når man knytter sammen mennesker så raskt over så store avstander. Noe som førte til den ganske spesielle situasjonen for NRK P3 i sommer.

Pirrende innhold treffer internasjonalt

Jeg tar kontakt med journalist Karoline Finnema og ansvarlig for sosiale medier Daniel Ramberg i P3. Som de fleste som har tatt en titt på tallene her har de en mistanke til at videoens litt pirrende innhold kan ha noe med saken å gjøre. Leser man kommentarene som har tikket inn blir den antagelsen forsterket. De handler om kropp, former og aktivitetene som utføres.

Seertallene eksploderte i mars.

Samtidig oppdaget P3 at kort tid før eksplosjonen i visninger ble det innført strengere nasjonale filter mot porno i flere av landene som troner øverst på listen der denne videoen ble populær.

Hundretusener av abonnenter

Problemer for P3

Det hele kan sees på som både litt morsomt, litt søtt og sikkert også litt trist. Men det skaper problemer for P3 og deres YouTubekanal. De har nå plutselig nærmere en million abonnenter. Hvor over åttehundretusen er langt utenfor målgruppen.

Med så stort trøkk sprer også visningene seg til andre videoer og det blir vanskelig å hente ut korrekt statistikk for den målgruppen P3 egentlig ønsker å nå.

Da den aktuelle videoen nærmet seg 350 millioner visninger valgte P3 å sette ned foten. De sperret en del av videoene som hadde gått amok og vurderer nå om de skal sette på geografisk blokkering for deler av sitt innhold.

Suksess med helpdesk, men trøbbel med prumping

Det er langt fra første gang norske mediehus opplever uventet internasjonal trafikk. Ylvisbrødrene hadde nok ikke sett for seg nærmere en milliard visninger av “What does the fox say” da de laget den, og NRKs Øystein Backe og Rune Gokstad synes fremdeles at det er lettere absurd at den gamle sketsjen om middelalderhelpdesken har millioner av visninger internasjonalt.

I googles appstore har Fantorangen fått 9-12 års aldersgrense på grunn av kulturforskjeller internasjonalt.

Nettet gjør verden mindre og jevner ut kulturforskjeller. Med det tar tid. Og det er ikke bare nakenhet som kan være utfordrende. Det at vår kjære Fantorang fra barne-TV gjør noe så obskønt som å prompe førte for ikke så lenge siden til at Google økte aldersgrensen på fantorang-appen til 9-12 år.

Velkommen til en internasjonal verden.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>