En konservativ medieorganisasjon har rystet den katolske verden etter en rekke oppslag om at prester kan ha brutt løftet om sølibat.
Allerede før The Pillar, en konservativ katolsk medieorganisasjon, publiserte sin første artikkel hadde en prest sagt opp jobben. Presten hadde inntil da hatt den innflytelsesrike stillingen som generalsekretær for den amerikanske organisasjonen for katolske biskoper (USCCB). Dette er det ledende organet for den katolske kirken i USA.
Så fulgte nye avsløringer om at noen hadde benyttet lokasjonsbaserte sjekkeapper i presteboliger og fra områder i Vatikanet som er utilgjengelig for turister.
Den eneste appen som ble trukket spesielt frem var Grindr, en sjekkeapp der den store majoriteten av brukerne er menn som har sex med menn. I Norge har appen omtrent 10.000 brukere og mange av dem er ikke åpne om at de bruker appen.
Avsløringene til The Pillar har skapt mye frykt i det katolske miljøet, ifølge New York Times. Publiseringene har også blitt kritisert fra flere hold, blant annet for å sause sammen homofil, sjekkeapper og det å begå overgrep mot mindreårige.
Det er ukjent akkurat hvordan The Pillar fikk tak i dataene og medieorganisasjonen har ikke besvart NRKs forespørsler om intervju. Selv beskriver de kilden som en «dataforhandler» og at dette er informasjon som er kommersielt tilgjengelig.
Grindr kaller det hele en: «homofobisk heksejakt med mål om å ‘oute’ en homofil prest». Selskapet oppga da at de har startet en undersøkelse i samarbeid med eksterne eksperter for å granske om og hvordan Grindr kan være involvert.
Grindr under lupen for datadeling
Grindr har over lengre tid vært i hardt vær for sin håndtering av brukernes informasjon. Forbrukerrådet anklaget Grindr i januar 2020 for være å en «verstingapp» etter at de i en rapport viste at appen delte brukerdata med i hvert fall 20 eksterne selskaper.
Det førte til at Datatilsynet varslet en bot på 100 millioner mot selskapet i vår. Grindr bestrider tilsynets vurdering og en endelig beslutning er foreløpig ikke fattet. Sjekkeappen mener også at de er markedsledende på personvern i en bransje i konstant endring.
Forbrukerrådet advarte i sommer om at appdata fra nettopp Grindr kunne brukes til å «oute» skeive i Norge mot deres vilje. Grindr mente da at det ville vært usannsynlig ettersom selskapet har begrenset hvor mange som får informasjon om deres brukere samt hvor detaljert den er.
Grindr oppgir at de har sluttet å dele informasjon om brukeres presise mobilbevegelser med markedsføringspartnere, og siden sommeren 2020 stoppet de helt å dele selv mer upresis lokasjonsdata.
Clik here to view.

NRK har spurt Grindr om de fortsatt mener det er usannsynlig at en bruker kan outes ved hjelp av informasjon fra appen. Sjef for personvern hos Grindr, Shane Wiley, svarte ikke direkte på spørsmålet, men oppgir at de ikke har sett bevis som tilsier at informasjon fra Grindr har spilt en rolle i medieoppslagene fra The Pillar.
– The Pillar-bloggerne oppgir ingen detaljer om dataene de hevder å ha fått tilgang til, kilden til dataene, eller fremgangsmåten de eller noen andre brukte for å identifisere denne spesifikke presten, skriver Wiley.
Om informasjonen stammer fra Grindr, tror selskapet selv at de har skjedd via et annet selskap. Nå undersøker Grindr spesifikt om dette kan ha skjedd via teletilbydere, selskaper som selger lokasjonsdata, eller et annonsørnettverk.
Hold deg oppdatert
Meld deg på det fyldige nyhetsbrevet vårt.
Delte presise mobilbevegelser med eksternt selskap
NRK fikk tips om at Grindr delte informasjon om brukernes bevegelser med to eksterne selskaper. NRK gjorde så egne tekniske undersøkelser.
De viste at Precognitive, et selskap innen svindelbekjempelse, mottok de nøyaktige mobilbevegelsene til en Grindr-bruker, mens Braze mottok informasjon om brukerens oppholdssted, men kun innenfor et område på omtrent én kilometer.
Forbrukerrådet er bekymret for hva Precognitive har gjort med informasjonen de har hatt tilgang til.
– Vi har tidligere sett at svindelbekjempelse har blitt brukt som et skalkeskjul for å samle inn store mengder informasjon om mobilbrukere. Ettersom Grindr-brukernes nøyaktige bevegelser er sensitive opplysninger, er det viktig å ikke dele denne informasjonen med andre selskaper med mindre det er absolutt nødvendig, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.
Grindr oppgir at Precognitive inntil nylig hjalp med å oppdage og utestenge spammere og andre aktører med onde hensikter. Grindr er nå i gang med å finne et annet selskap til å gjøre disse oppgavene ettersom Precognitive ble nylig kjøpt opp og den aktuelle plattformen lagt ned.
– En brukers nøyaktige posisjon kan være et høyst relevant datapunkt for å avgjøre om brukeraktivitet er autentisk, skriver Wiley i Grindr.
Wiley understreker at Grindr har inngått kontrakter som begrenser hva Precognitive og Braze kan gjøre med informasjonen de får tilgang til. Selskapene kan blant annet ikke selge informasjonen videre eller bruke det til egne formål.
Wiley oppgir at Braze leverer tjenester som gjør at Grindr kan kommunisere direkte med brukerne i appen og innhente statistikk som hvor lenge appen brukes på daglig basis.
Les også vår reportasje «Menn uten ansikt» om de som skjuler at de er på Grindr av frykt for å bli utstøtt eller baksnakket.