Det brenner på alle kanter hos Facebook. I flere år har de vært herjet av skandaler og negativ publisitet. Nå begynner det å gå opp for både bedrifter og vanlige folk at Facebook ikke håndterer sitt ansvar godt nok. Og måten de svarer på nå er helt ubegripelig.
Det toppet seg nylig, da varsleren Frances Haugen delte et stort antall dokumenter med amerikanske tilsynsmyndigheter og journalister. Dokumentene sier det mange på innsiden har visst lenge. Facebook sliter med å rekruttere yngre brukere i vesten og de har spisset algoritmene sine for å øke konfliktnivået og dermed bruken av plattformen.
Verdensherredømme
Kort fortalt er det flere og flere som setter spørsmålstegn ved Facebooks størrelse, enorme datainnsamling og grunnleggende forretningsmodell. De vet for mye om oss og de er så store at de har for mye makt.
Da kunne man jo håpe at de ville svare med å ta kritikken på alvor, love å samle mindre data, skjerpe seg på håndtering av konflikter og ta en skikkelig gjennomgang av sin monopol-lignende posisjon.

Men nei. De svarer med at de skal bli enda større og helst vil lage et helt nytt univers for oss. De sier de skal ansette titusenvis av mennesker og til og med endre navn på moderselskapet sitt for å gjenspeile sin drøm om verdensherredømme. Eh. Sorry: universherredømme. Stikkordet om Facebooks fremtid er nemlig det kryptiske ordet «metaverse».
Meta-hvafornoe?
Metaverse er et av de vanskeligste begrepene jeg har vært borti i min tid som teknologijournalist. Ordet har mange og til dels utydelige forklaringer. La oss begynne med det langt mer kjente ordet univers. Det kommer av ordene uni og verse. Til sammen betyr det noe i retning av «å slå alt sammen til ett».
Ordet «meta» har flere betydninger, men i denne sammenheng betyr det utenpå eller over. På norsk vil det bli lettere å forstå om vi kaller Mark Zuckerbergs drøm for «metauniverset». Det de vil lage er et slags univers på utsiden av det vi allerede har.
En parallell verden som foregår på internett og i datamaskinene våre. De skal kombinere sosiale medier, netthandel, videomøter, spill og underholdning. Denne verden skal du kunne kaste deg inn i ved hjelp av sensorer, mobiltelefoner og VR- og AR-briller.
Mark Zuckerberg har så stor tro på dette nye universet at han i går kunngjorde at moderselskapet til Facebook får nytt navn. Det skal hete «meta». Google gjorde noe tilsvarende i 2015 da de ga moderselskapet sitt navnet Alphabet. Det gjorde at det ble enklere for dem å skille resten av selskapene deres fra selve søkemotoren og navnet Google.
Facebook nøyer seg ikke med alfabetet, de skal styre hele det digitale universet.

Ikke alene
Facebook er ikke på noen måte alene om slike tanker. Selve ordet metaverse er hentet fra Neil Stephensons roman Snow Crash fra 1992 og har vært direkte inspirasjon for tredimensjonale virtuelle verdener som Active Worlds og Second Life.
De siste årene har metaverse blitt brukt for å beskrive en slags neste versjon av internett. Sør-Korea har gått så langt at de har satt ned en gruppe bestående av 17 selskaper som skal utforske mulighetene en slik massiv virtuell verden kan gi.
Dårlig timing
Her er det uten tvil mange spennende tanker og muligheter. Internett kommer tettere og tettere på livene våre, men for akkurat Facebook kunne ikke timingen vært dårligere.
Når vi trenger mindre Facebook svarer de med at de skal gi oss mer. På mange måter har Europa ledet an når det gjelder personvern og regulering. Det er nok derfor Mark Zuckerberg drar på med sin sjarmoffensiv om å skape 10 000 arbeidsplasser på denne siden av dammen. Alle sammen skal settes av til å jobbe med drømmen om det store neste internettet.
This is fine
Det gjenstår å se om vi alle sitter der om ti år, bak VR-brillene til Facebook og ler av min nåværende skepsis. Men slik status er i dag takker jeg nei til Mark Zuckerbergs drøm om verdensherredømme.

Facebook har veldig mye annet de må fikse før jeg blir imponert over moderselskapets nye navn Meta. Jeg klarer ikke å se annet enn et bilde der facebooksjefen sitter med VR-briller på og sier rolig «this is fine» mens det brenner på alle kanter.