Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Advarer Tesla-eiere mot avansert nøkkelangrep

$
0
0

Øst politidistrikt melder om at to Tesla Model S har blitt stjålet i natt. Ifølge bilprodusenten er det sannsynligvis snakk om et såkalt «relay-angrep».

På Twitter melder Politiet i Øst om at to Tesla Model S har blitt stjålet fra private gårdsplasser. Bileierne har ifølge politiet nøklene til bilene, som betyr at tyvene ikke har hatt fysisk besittelse med nøkkelen.

Ifølge kommunikasjonssjef i Tesla, Even Sandvold Roland, er det mest sannsynlig snakk om et såkalt relay-angrep.

Hva er et relay-angrep?

De fleste biler har en nøkkel som kan åpne og låse bilen trådløst. For mange biler behøver man heller ikke å ta nøkkelen opp av lomma verken for å åpne bilen eller starte den, siden nøkkelen og bilen snakker sammen på en trådløs frekvens.

Biler med denne funksjonaliteten kan i mange tilfeller utnyttes. Teknologien støtter seg på radiosignaler som utveksles mellom bilnøkkelen og bilen, for å verifisere at nøkkelen er i nærheten av bilen.

Ved hjelp av to små kofferter med spesialisert utstyr kan en tyv lure bilen til å tro at nøkkelen er i nærheten. Illustrasjon: Henrik Lied/NRK

Ved hjelp av spesialisert utstyr kan en biltyv som befinner seg utenfor huset, forsterke radiosignalene som sendes fra nøkkelen inne i huset. Dette kalles et relay-angrep. De forsterkede signalene snappes opp av utstyr som biltyven har i nærheten av bilen. Slik lures bilen til å tro at nøkkelen er i nærheten, og dermed låses bilen opp og tyven kan starte bilen.

Denne typen relay-angrep har fått mye oppmerksomhet de senere årene. En brite fikk i 2019 sin Tesla stjålet gjennom et slikt angrep. Tyveriet ble grundig dokumentert av eierens smarte dørklokke:

En rekke biler fra de aller fleste bilprodusenter er sårbar for denne typen angrep. Eldre bilmodeller kan være enda enklere å stjele, siden signalet fra nøkkelen i mange tilfeller kan tas opp og spilles av på et senere tidspunkt.

– Skru på pin-kode

Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. Han sier at det er flere tiltak bileiere kan gjøre for at det skal bli vanskeligere for uvedkommende å kjøre avgårde i bilene deres.

– Finn en metallmatboks med Mummitrollet på, og legg nøkkelen i den. Da har du en god skjerming mot radiosignaler, sier Clementz.

Fordi radiosignaler går dårlig gjennom metall, vil dette trikset gjøre det mye vanskeligere å gjennomføre relay-angrep mot nøkkelen din.

Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i If. Foto: If

Clementz sier også at alle biler fra Tesla har en funksjon som heter «pin to drive», som krever at sjåføren skriver inn en firesifret kode på bilens touchskjerm for å starte den. Dette vil gjøre det betydelig vanskeligere å stjele bilen, siden tyven må vite brukerens pin-kode.

Kommunikasjonssjefen påpeker at de aller fleste biltyverier i Norge i dag skjer ved at nøkkelen blir stjålet, og at nordmenn flest oppbevarer bilnøkkelen rett innenfor utgangsdøra eller i øverste skuff i et lett tilgjengelig skap.

– Vårt viktigste råd til folk flest er å ta vare på nøkkelen og oppbevar den på et sted hvor ikke alle vet hvor den er, sier Clementz.

En rapport fra forsikringsselskapet If viser at biltyverier er et større samfunnsproblem i Sverige, der det hvert år stjeles rundt 10.000 biler. I Norge er antallet rundt 1000.

Tesla: Gjelder ikke nyere modeller

Ifølge kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla er deres nyere bilmodeller ikke sårbare for denne typen angrep:

– Det er bekreftet at de to stjålne bilene er Model S, som ikke bruker Bluetooth-basert kommunikasjon med nøkkelen.

Flere nyere biler bruker i dag Bluetooth-teknologi, som gjør at nøkkelen i praksis kan være en app på telefonen. Disse løsningene er ikke like sårbare for relay-angrep.

Også Sandvold Roland peker på at PIN-kode gir et ekstra beskyttelseslag mot tyveri.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>