Skal kommentarfelt fungere, må de stelles jevnlig og hyppig. Men behøver det være artikkelforfatteren selv som gjør det?
Clik here to view.

We Work in Public av opensourceway på Flickr CC BY-SA
Gode kommentarer gir flere fasetter til sakene
De gode kommentarfeltene er NRKbetas største styrke. Som vi har fortalt tidligere i Om NRKbetas kommentarfelt, har vi lagt ned mye ressurser i å få dialogen med leserne til å fungere, og vi bruker stadig vekk nesten like mye tid på kommentarene som vi bruker på å skrive sakene. Selvsagt krever det tid, men for vår type innhold gir det større utbytte enn om vi skulle brukt all tiden vår på å skrive, og kun basert oss på det vi selv vet om en sak.
Gjør det selv
Ta-Nehisi Coates i herlige amerikanske The Atlantic ønsker imidlertid å ha mer tid til å skrive, så han prøver seg på å la etpar lesere han har tillit til ta ansvar for kommentarfeltet under sine saker, skriver redaktør Bob Cohn i en blogpost på Folio: Good Comment, Bad Comment: Fixing a Broken System (lesverdig).
Earlier this year, we deputized two of Coates’s most faithful readers, giving them the keys to the site and assigning them to moderate his comments. They have the power to discipline and even ban. Ta-Nehisi says he chose readers who are “wise” and who had already “done the work of moderating by cooling down threads that were on the cusp of becoming knife fights.” The verdict: So far, so good. We’re watching this experiment closely, wondering if it can scale to other parts of our sites.
Bob Cohn om Ta-Nehisi Coates’ eksperiment med publikumsmoderatorer i Good Comment, Bad Comment: Fixing a Broken System.
Epler og pærer?
En forskjell på Coates og oss i NRKbeta er selvsagt at vi skriver nisjeinnhold på et språk som kun forstås i et bittelite land i et hjørne av verden, mens The Atlantic vel kan sies å ha noe bredere nedslag. Vårt dogme med at direktekontakten mellom artikkelforfatter og publikum er et absolutt krav skalerer nok dårlig opp til internasjonalt nivå. Det at de som kommenterer det vi skriver i all hovedsak er over gjennomsnittet orientert, oppegående og godt oppdratt gjør også at skit/kanel-forholdet er godt. Vi gjetter vilt at det Ta-Nehisi skriver leses bredere og av et mer varierert utvalg kommentatører. Da kan regnestykket være et annet.
Publikum er bra
NRKbeta har stor respekt for ressursene som ligger i et godt publikum. Vi synes det er godt tenkt å plassere kommentarfelt-eierskapet nærmere publikum – på sitt beste er det jo publikums berikelse av hverandres leseropplevelse, mens det på sitt kleineste er publikums angrep på hverandres leseropplevelse. Så det er en viss logikk her.
Å bruke publikum som moderatorer er ikke noe nytt. Her i Norge bruker feks. kvinneguiden.no brukermoderatorer. Redaktør Hilde Aasnæs i kvinneguiden.no har god erfaring med dette. Til NRKbeta sier hun:
I kvinneguidens forum forsøker vi bevisst å rekruttere brukermoderatorer som ikke er redd for å være relativt syrlige i debattstil, og som også kanskje pusher regelgrensene. Spesielt i debatter som med høy temperatur, f eks politikk og innvandring, har det vært veldig nyttig å ha brukermoderatorer som har erfaring.
Selv om vi her på NRKbeta kommer til å beholde den nære kontakten med leserne det gir å lese hver eneste kommentar selv, synes vi ideen med å gi blomsterkannen og lukejernet til gode lesere er fin. Hva tenker dere?
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.