NRKs nyhetsstudio blir snart overtatt av roboter — i alle fall èn. Vi tok turen ned i kjelleren for å hilse på.

Den gjør ikke så mye, foreløpig, men snart skal roboten få ansvar for et kamera inne i NRKs nyhetsstudio. Foto: Sindre Skrede
I NRKs nyhetsstudio har det i flere år stått en kamerajib, eller en “kran” som det ofte kalles. Du ser den ikke, men du merker kanskje at kameraet på begynnelsen av nyhetssendingene våre “sklir” inn mot programlederen, og mot slutten sklir ut til et oversiktsbilde over studio?
Jiben i nyhetstudio opereres i utgangspunktet av to personer. Nå har NRK, etter en anbudskonkurranse, kjøpt inn en robot som skal erstatte jiben.
Kamera montert på jib gir en følelse av at kameraet flyr, og det brukes ofte på konserter og store sportsarrangementer — og i spillefilmer, så klart.
— Jiben har sine fordeler og ulemper. Den vi har i studio her er fire meter lang, og kameraet henger på enden av denne bommen uansett hva man gjør; kameraet vil alltid bevege seg i kanten av en sirkel med fire meter i radius, forteller Dag Gulbrandsen, som er teknologisjef i NRK Produksjon.

Mens jiben i bakgrunnen, over Gulbrandsen, er en "dum" stang, mens den nye roboten blir en smart arm med ledd i alle retninger. Foto: Sindre Skrede
Da blir det tøffere med robot, som kan bevege seg overalt innenfor en sirkel med diameter på fire meter.
— Det blir absolutt en ny måte å produsere TV på for oss. Roboten vil fjernstyres fra kamerakontrollen, altså et eget rom ved siden av selve studio. De to menneskene som tidligere betjente jiben, vil det da ikke være bruk for mer, sier Gulbrandsen.
Roboten er altså både et innsparingstiltak og et TV-teknisk prøveprosjekt. Det er i utgangspunktet en standard industrirobot, som har blitt tilpasset for å stå i et TV-studio.
— Det er klart det blir dyrt, i lengden, med to vakter som kun går på kveldstid og i helger, så roboten spares fort inn igjen, sier Gulbrandsen.
Roboten gir nye muligheter for kameraoperatøren som sitter i kontrollrommet. Nå kan jib-kameraet brukes mer aktivt, og på andre måter enn før. Ved hjelp av på forhånd programmerte sekvenser og baner kan operatøren enkelt sette i gang en spesiell kamerabevegelse, og korrigere roboten underveis dersom det er nødvendig. Kanskje blir det mer bevegelig kamera å se i nyhetssendingene fremover.
Etter montering, testing og opplæring skal roboten etter planen “på luften” 7. januar 2013.

Slik ser nyhetsstudioet ut fra programlederens plass. Snart kommer en robot i stedet for jiben du ser i bakgrunnen. Foto: Sindre Skrede