Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579

Mobil til barn. Hva bør du velge?

$
0
0

Da har vi pustet liv i en gammel mobiltelefon og sitter og lurer på hvordan vi skal sette den opp best mulig for tiåringen.

Det første spørsmålet er hvilket abonnement vi skal velge?

For oss er den viktigste funksjonen at vi faktisk kan ringe til poden. Så i motsetning til situasjonen for egen telefon er tale viktigere enn datatrafikk her.

For denne delen av spørsmålet er det ikke så vanskelig å finne en løsning. Enten et billig løpende abonnement eller et kontantkort. Tenk litt gjennom hvor mye du tror de kommer til å prate og hvor mange SMS de kommer til å sende.

Se på hvilken leverandør de andre i husstanden har og sjekk om din leverandør har gunstige priser for tale og SMS innen samme familie/leverandør.

Gammel telefon. Ung mann.
Gammel telefon. Ung mann.

Det rimeligste løpende abonnementet vi fant nå er fra Telipol og koster kr. 39,- pr. måned. I tillegg må du ut med kr. 149,- for etablering med nytt nummer.

For kontantkort er det enda rimeligere å komme igang. Startpakkene koster gjerne 40,- eller 50,- kroner. Penger som du faktisk kan ringe for. Men så er samtaleprisene høyere. Om du tror poden kommer til å snakke mer enn 39,- minutter pr. måned kan det lønne seg å heller kjøpe et løpende abonnement, siden minuttprisen på kontantkortene gjerne ligger på oppunder en krone.

Hva med data?

Det er ikke uvanlig at barn får en eller annen avlagt smarttelefon som sin første. Og som kjent blir de mer spennende om man også kan få hentet ned litt bits og bytes av og til. Dette gjøres på to måter. Enten via mobilnettet eller via det trådløse nettet hjemme, på café, skole osv.

Skal poden få hente data gjennom mobilnettet må du ha et abonnement som gir deg data i tillegg til tale og SMS.

Da er kontantkort alene ganske uaktuelt. Der har teleselskapene funnet ut at de skal ta ca. 10,- kroner pr. megabyte. Det er nesten det samme som å si at «vi tilbyr ikke data med kontantkort». Det vil koste deg hundrevis av kroner før du er halvveis ned i facebook- eller instagram-feeden din.

Skal barna ha data på farten bør du derfor vurdere et løpende abonnement eller kjøpe en tilleggspakke til kontantkortet. Da kan du for en fast (mer fornuftig) sum få lagt på en viss mengde data pr. måned.

Men vår erfaring med datatrafikk på moderne smarttelefoner et at det blir litt enten-eller. Dersom 3G/mobildata er aktivert på telefonen driver den stort sett og prater litt med datanettet i bakgrunnen hele tiden. Du kan slå av mye, men for barn er det en omfattende opplæringsjobb som skal til dersom du skal lære dem alt om databruk. «Du kan spille det spillet, men ikke det.» osv.

Mange rimelige abonnement og pakker tilbyr bare et par hundre megabytes. Med mindre du er veldig bevisst på bruk spises det fort opp. Heldigvis har de fleste leverandørene et tak på noen hundrelapper etter at man har brukt opp sin kvote og begynt å betale løpende for data. Så det bør være mulig å unngå titusenkronersregningen selv om poden går bananas på YouTube via mobilnettet.

Vi velger i første omgang å heller slå av mobildata helt og la barna lære hva som krever datatilgang ved å være avhengig WLAN for alt som krever data.

Appstore / Google Play

I tillegg til mobilabonnementet er det også andre tjenester som krever registrering. For de største smarttelefonplattformene er det en fordel om du har konto i applikasjonsbutikkene. Det vanligste her er nok å la barna være koblet mot kontoen til mor eller far. Med et passord som barnet ikke kan slik at man har kontroll på hva applikasjonsbutikk-kontoen brukes til.

De fleste slike butikker krever kredittkort for registrering og har også gjerne en aldersgrense. Så det å opprette en egen slik konto for barnet er fort i strid med retningslinjene.

Og hvilke apper skal du installere? Her er noen av våre favoritter. Med eget avsnitt om skole-apper.

Fysisk beskyttelse

Barn har en tendens til å behandle ting litt mindre forsiktig enn voksne. Og dagens smarttelefoner har gjerne en stor skjerm som knuser lett. Det er derfor en fordel å utstyre telefonen med både deksel og skjermbeskyttelse. I butikkene i Norge var det heller dårlig utvalg deksel til noe så utdatert som iPhone 3G. Der kan nettbutikker hjelpe deg. Søk på typebetegnelsen til din telefon hos for eksempel dealextreme eller goodluckbuy.

En liten plastpose med lås beskytter mot både vann og støv.
En liten plastpose med lås beskytter mot både vann og støv.

Bare det å beskytte telefonen mot regn og fuktighet kan hjelpe en del. Og der kan en liten plastpose og litt tape gjøre susen. Skjermen kan brukes gjennom plasten og telefonen er brukbart beskyttet mot vann og sand inne i posen. Ulempen er at du må ta den ut for å lade.

Strøm og lading

Siden barn ofte får en litt eldre og avlagt telefon fra foreldrene er ofte batteriet litt slitent. For en del telefoner kan du åpne den og sette i et nytt batteri. Der er også et søk i en eller annen nettbutikk din venn. For telefonene fra for eksempel Apple er det en større jobb å sette i et helt nytt batteri. Da kan en ekstern «frakk» med innebygget ekstrabatteri øke levetiden på telefonen.

Denne fungerer både som beskyttelse og ekstra strøm.
Denne fungerer både som beskyttelse og ekstra strøm.

Men om du har bestemt deg for å la barnet begynne sin tilværelse som mobiltelefoneier uten dataabonnemet anbefaler vi at du slår av 3G og mobildata i telefonen. Da varer batteriet lengre enn du tror. Vår gamle og velbrukte iPhone 3G varer i to til tre dager på hver lading når den har 3G skrudd av og stort sett brukes til en samtale i ny og ne.

En utfordring er også å lære barna at telefonen faktisk må lades. Her går det an å legge til rette med ladere tydelig synlig på rommet eller et fast sted der telefonen legges når de komer hjem. Eventuelt at de lærer det på den harde måten: å stadig gå tom for strøm fordi de har glemt å lade.

Lås og passord

Har du kontantkort i telefonen er det begrenset hvor mye noen som eventuelt stjeler telefonen kan tappe deg for. Men vi har likevel valgt å la barna bli vant til å ha passordbeskyttelse på telefonen fra første dag. Om de mister den er den litt vanskeligere å misbruke. For at eventuelle ærlige sjeler som finner den om den kommer bort skal kunne finne igjen eieren har vi merket telefonene med navn og nummer til oss foreldre.

Har du flere råd og erfaring med barn og mobilbruk?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>