Etter to års drift legger digitaliseringsselskapet Pixellus ned. Firmaet har spesialisert seg på å digitalisere og restaurere bilder ved hjelp av avanserte scannerteknikker, og har vært arbeidsplass for fem personer med høytfungerende autisme eller Aspergers syndrom.

— Det er klart det er trist, men slik er det. Vi har ikke lykkes med å få på plass en stabil nok forretningsmodell. Utgiftene er høyere enn inntektene, og det er ikke noe vi kan leve med i det lange løp, sier leder og gründer Christian Wig. Sammen med konen Anne Grete Wig startet han selskapet i 2011, for å gi blant annet sønnen en meningsfull plass å arbeide.
Han mener det potensielle markedet har vært — og er — stort, men at pågangen av kunder har vært for liten.
— Det gjelder spesielt de større oppdragene, fra for eksempel avisredaksjoner, muséer og så videre, som kunne sikret stabil drift i lang tid. Det er for all del kunder som kommer til oss med bilder, men ikke mange nok eller med store nok volum av bilder til at vi kan opprettholde jevn drift over lang tid, sier Wig.
Litt av problemet, tror Wig, skyldes manglende hastverk:
— «Har bildene ligget på loftet eller i et arkiv i 20 år, kan de godt ligge der i 20 til», er det nok mange som tenker. Det er lettere å tenke på hva man burde gjort den dagen bildene er borte, skadet eller forsvunnet, enn å ta med seg eskene og få dem digitalisert umiddelbart, sier han.
Ønsker nyttig arbeidsplass
Dette har gitt for lav og for varierende oppdragsmengde for selskapet. Selv om den operative driften legges ned fra nyttår av, ønsker Wig å kunne gjenoppta driften så snart som mulig. Målet er å finne en ny forretningsmodell som kan gi mer stabile inntekter.
— Vi har ikke noen å skylde på, egentlig. Vi har for eksempel hatt et utmerket samarbeid med NAV underveis, og har nådd i alle fall noen av våre mål. Det å drive selskapet videre ved hjelp av driftstilskudd eller lignende, er ikke så interessant for oss. Både for vår egen del, og for dem vi har ansatt, er det viktig at selskapet skal kunne stå på egne ben, for å skape en nyttig og meningsfull arbeidsplass, sier han.

— Trenger ofte enkle tiltak
Leder i Autismeforeningen i Norge, Åse Gårder, forteller at det kan være vanskelig for personer med autisme eller Aspergers syndrom å få jobb.
— Mange takler ikke de sosiale kodene samfunnet forventer av dem, for eksempel i en jobbintervjusituasjon eller ved lunchbordet. Mange er akkurat som meg og deg, mange har høy utdannelse og er drivende dyktige i jobben sin, men er ikke nødvendigvis like flinke på det sosiale, sier hun.
— Noen trenger bare et stille rom å arbeide på, eller kanskje et eget lunchrom. Dessverre ser vi gang på gang at arbeidsgivere velger bort personer med autisme eller Aspergers syndrom, sier Gårder.
Ingen fare for bildene
I følge Wig er det ingen fare for bildene Pixellus for tiden har lagret, eller ordrer som er under arbeid.
— Ingen trenger å være redde for bilder som er levert inn. Vi tar fortsatt i mot ordre, og legger ned den operative driften først ved nyttår. Det er viktig å understreke at selskapet ikke blir slått konkurs, sier han.