Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579

Sosiale medier: Er det noen der ute?

Hvordan kan journalister bruke sosiale medier til å få bedre kontakt med publikum og utvikle journalistikken? Det er utgangspunktet for et prøveprosjekt hos NRK i nord.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

I fire måneder skal jeg som reporter for NRK Troms og Finnmark kommunisere med lesere, lyttere og seere utelukkende gjennom de sosiale mediene som mange nordmenn er på.

Ved vårt distriktskontor har vi i lang tid vært veldig aktive på sosiale medier. Vi har i skrivende stund over 15 200 som følger oss på Facebook – det er mye i nordnorsk målestokk. Twitterkontoen vår har 4 600 følgere. Vi har valgt å fokusere på Facebook, Twitter og Instagram fordi de er de sosiale mediene som har størst oppslutning i Norge og vi derfor kan nå flest i publikum. Det gjør det også mulig for oss å måle effekten.

Deling

Vi har prøvd å få dem som følger oss, spesielt på Facebook, til å bruke siden som et forum der de deler bilder, og forteller om ting som skjer i deres nærhet. I tillegg til å bli oppdatert på nyhetene vi produserer på nett.

Åpne oss mer

Prosjektet ble startet opp for å undersøke hva slags aktivitet på sosiale medier som fungerer best, og hvordan vi kan utvikle journalistikken vår og åpne oss mer for dem som leser, lytter og ser oss.

Den første «sosiale» arbeidsdagen var onsdag sist uke, og vi i redaksjonen sitter med store forventninger til prosjektet. Vi håper at vi nå får bedre tid til å svare dem som kontakter oss på andre steder enn epost. At vi kan ha en ordentlig dialog, og være med på å røkte debatten som utvikler seg. I stedet for å bare dele sakene vi lager, og så la det være opp til leserne våre å ta seg av samtalen om saken, kan vi nå gå mer aktivt inn og svare på utspill. Kanskje dukker det også opp nye stemmer som ikke vanligvis får plass i media.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Lytte mer

Fra før av vet vi for eksempel at svært mange engasjerer seg når vi deler bilder vi får tilsendt. Været, og spesielt solas avskjed og tilbakekomst er noe som opptar mange folk i nord. Det fører ofte til masse kommentarer og videre deling av bildet, og også til at nye folk begynner å følge siden vår. Dette skal vi fortsette med, og videreutvikle. Det samme med å stille lytterne spørsmål knyttet til dagens tema i ettermiddagssendingen vår på radio. Her ryr det inn med kommentarer om temaet treffer publikum, og spørsmålet er stilt på en engasjerende måte.

Spille med åpne kort

Hver dag skal vi dele en offentlig versjon av arbeidslisten som vi jobber utifra når vi skal lage dagens sendinger og oppdatere nettsidene. Her har vi så langt fått lite respons, men vi håper at folk vil bli aktive når de venner seg til det.

Hvor bærer dette?

Ennå er vi veldig i oppstartsfasen, og vi er svært spente på hvordan dette vil fungere. Vil folk svare på det vi spør om? Vil folk føle at terskelen for å ta kontakt med oss om det som interesserer dem blir litt lavere? Får vi gode tips til saker?

Det som er den store frykten, er vel at leserne blir leie av maset vårt og slutter å følge oss om det blir for mye aktivitet på Twitter og Facebook. Eller vil de si i fra hva som irriterer dem før de trykker på «unlike»?

Finne formen

Vi jobber også med å finne formen for hvordan vi skal kommunisere på Twitter. I dag har vi en automatisk rss-feed som sender ut alle nye saker vi publiserer på Twitter. I prosjektperioden skal denne feeden kobles ut for å åpne for en bedre kommunikasjon. Vi skal være selektive med hva vi publisererer på Twitter og heller satse på dialog, utfordre og svare.

Her kan du se NRK Troms og Finnmarks aktivitet på sosiale medier:

Facebook
Twitter
Instagram

Hvordan syns du media skal forholde seg på sosiale medier?

Kjør debatt!

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>