Hvordan blir private bilder av norske jenter systematisk publisert på nettet? NRKbeta har forsøkt å følge de elektroniske sporene fra hacking til publisering.
Tredjepartstjenesten Snapsaved gjorde det mulig å lagre bilder fra delingstjenesten Snapchat, og ifølge Business Insider er det denne nettsiden som er hacket.
Snapchat har ennå ikke kommentert hendelsen.
Oppdatering, 11. oktober, 09:30
Frank i kommentarfeltet informerte oss om at Snapchat i går uttalte følgende til Techcrunch:
We can confirm that Snapchat’s servers were never breached and were not the source of these leaks,” a spokesperson said in a written statement. “Snapchatters were victimized by their use of third-party apps to send and receive Snaps, a practice that we expressly prohibit in our Terms of Use precisely because they compromise our users’ security. We vigilantly monitor the App Store and Google Play for illegal third-party apps and have succeeded in getting many of these removed.
Snapchat: Our Servers Were Not Breached In The ‘Snappening’, Blame 3rd Party Apps
Snapchat er norges største sosiale nettverk etter Facebook. Ifølge Dagbladet er over 1 million nordmenn brukere av tjenesten. Mange av de lekkede bildene skal ha sitt opphav fra Skandinavia.
Nettstedet som hevdes å være utgangspunktet for lekkasjen, blir nå omdirigert til en dansk netthandel. Dette tyder på at tjenesten er dansk, og kan dermed forklare hvorfor en stor andel av de lekkede bildene kommer fra skandinaviske brukere.
Bilder og videoer delt gjennom Snapchat forsvinner etter en kort tidsperiode, og skal i teorien ikke kunne lagres.
Men det finnes flere måter å lagre medieinnhold fra tjenesten. Det enkleste er å ta et screenshot av skjermen mens man ser på et bilde. En annen måte er å bruke Snapsaved og lignende applikasjoner, som gir deg ubegrenset tilgang til alle bilder og videoer sendt til deg via nettverket.
Lekkede bilder deles på norsk forum
Gjennom årene har vi sett utallige lekkasjer av bilder med opphav fra tjenesten Snapchat. På nettet finnes det flere nettsteder hvor denne typen bilder deles. En av disse nettsidene har mange norske bilder. Mye av innholdet kommer fra Snapchat.

Nettsiden, som inneholder tusenvis av forumtråder, er fylt av forespørsler om bilder – mange fra nordmenn. De fleste forespørslene er geografisk orienterte, for eksempel «Er det noen som har bilder av jenter fra Grimstad?». De færreste trådene står ubesvart.
Et vellykket angrep på en sosiale medier-konto og funn av private bilder, omtales som en «win».
Lager en søkbar database
NRKbeta har ettergått sporene etter hackingen av Snapsaved, som omtales av The Snappening. Vi har fått tilgang til mediefilene som er hacket og ligger ute på nettet. Informasjonen er lagret på en lokal maskin hos NRK, uten tilkobling til NRKs øvrige interne systemer, og harddisken med bildene vil bli destruert i etterkant.
De elektroniske sporene ender opp på et tysk nettsted som tilsynelatende skal være dedikert husflid. I realiteten fungerer nettstedet som en platform for identifisering og systematisk publisering av unge norske jenters private bilder og videofiler.
De ulovlig ervervede mediefilene lagres midlertidig på det tyske nettstedet, før det systematiseres og katalogiseres i et kryptisk og distribuert BitTorrent-nettverk. For å få innsyn i filene som deles på BitTorrent-nettverket, må man som bruker laste ned alle filene først.
En av brukerne på nettstedet hevder å være en av opphavsmennene bak lekkasjen fra Snapsaved.

Brukeren oppgir at han kommer fra Israel, og laster opp et utvalg av bildene. NRK kjenner til bildene, og kan bekrefte at mange har sitt opphav fra Snapchat. Bildene viser nakne unge jenter, og inneholder norsk tekst.
I forumet diskuteres det også muligheten for å drive pengeutpressing av jentene som de har klart å identifisere.
Hvordan sikrer man seg?
Lekkasjer fra tjenester som Snapchat er veldig vanskelig å sikre seg mot. Siden mediet i sin form er sosialt, og er ment for å dele bilder og videoer, bør man være sikker på at man stoler på mottakeren av innholdet som sendes over tjenesten.
Men det er ikke alltid nok.
Som vi fikk eksemplifisert i dag: I blant er det tjenesten som hackes, og ikke brukerne. Da hjelper det ikke at du stoler på den opprinnelige mottakeren – innholdet kan uansett være kompromittert.
Den eneste måten å være helt sikker på at bilder fra tjenesten ikke lekker ut, er å ikke benytte seg av den.
Men Snapchat som medium er interessant, og det er ikke alle bilder vi trenger å ha tilgang til i ettertid. Noen situasjoner er interessante over en tidsbegrenset periode, og da kan det holde å få et ti-sekunds innblikk i livet til naboen.
Men alt til sitt bruk. Å sende private bilder over en tjeneste vi vet har lett for å bli hacket, er ikke lurt.
En tommelfingerregel er å ikke sende bilder over nettet, som du ellers ikke ville sendt moren din.
Hva er dine beste tips for å verne om privatlivet på nettet?