Hvis du trodde det svenske mobileventyret var over med Ericssons «død», er det stygt mulig du må tro om igjen.
En gjeng startup-glade svensker er nå nemlig i gang med å lage en mobiltelefon for de aller minste barna.
Tinitell er navnet, den er fullfinansiert via Kickstarter (og vel så det) og produksjonsstart er rett rundt hjørnet. Noe som gjør at svenskene lover levering av de første eksemplarene allerede i April 2015.
Clik here to view.

Et lite teknologibonaza
Rent teknologisk er Tinitell relativt godt utstyrt. Telefonen, som er utformet som et armbånd for barn, inneholder et batteri med 60 minutters taletid og en ukes standby, GSM SIM-kort, GPS og GLONASS, stemmegjenkjenning, akselerometer og bluetooth. I tillegg er den vanntett (IP57) og lader via micro-USB.
Clik here to view.

Du konfigurerer Tinitell via en app på din smarttelefon, og kan der også bestemme hvilke telefonnumre poden skal ha tilgang til. Et anrop foretas ved å trykke på den ene knappen som finnes på telefonens overside, og si navnet på den man vil ringe til. Målet er altså at dette skal være så enkelt at selv et barn skal klare det.
Clik here to view.

I tillegg til å snakke sammen, har man mulighet til å til enhver tid følge podens bevegelser via den innebygde posisjoneringen, som benytter seg både av GPS og det russiske alternativet GLONASS.
Når svenskene skal selge deg konseptet sitt, ser det slik ut:
Det evige dilemmaet
Det er mye ved konseptet Tinitell vi synes er forlokkende, og tanken på at telefonen kan gi foreldre ekstra trygghet og barn større frihet, kan vi identifisere oss med.
Clik here to view.

Det er likevel umulig å se på Tinitell uten å snakke om personvern vektet opp mot sikkerhet. Et delikat og vanskelig tema generelt, og spesielt når det kommer til barn og andre personer som ikke er i stand til å ta selvstendige avgjørelser rundt temaet.
Clik here to view.

Er det greit å utstyre barn med GPS-trackere? Å alltid, med et tastetrykk, finne ut hvor de er og driver med? Hvor går grensen når det kommer til barn og «storepappa-ser-seg»? Vil foreldres følelse og behov for trygghet og sikkerhet alltid gå foran barns personvern? Eller er det god gammeldags ansvarsfraskrivelse å utstyre barn med teknologi for å slippe bryet med å selv passe på?
Selv om vi er en teknologiglad gjeng her i NRKbeta, som spesielt er glad i teknologi som faktisk forbedrer og endrer livene våre, synes vi denne typen spørsmål både er vanskelige og interessante.
Ville dere kjøpt en Tinitell til poden?
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.