FN-rapporter er generelt store, tunge og ikke spesielt lettleste og forståelige for menigmann. Derfor synes vi samarbeidet mellom CICERO Senter for klimaforskning og de digitale multikunstnerne i Bengler med å formilde IPCCs Fifth Assessment Report (AR5) på mer forståelig vis, er svært spennende.
På den blodferske nettsiden Global Weirding er nemlig AR5-rapporten plukket fra hverandre, visualisert og lagt opp som en interaktiv tidslinje inn i framtiden, hvor du selv kan bestemme hvilke grad av tiltak som skal gjøres for klimaet.
En presentasjon som skiller seg kraftig fra måten forskning av dette kaliberet vanligvis presenteres på.
Initiativtaker og prosjektleder for Global Weirding Tiina Ruohonen forklarer prosjektet på denne måten,
- Det som kommer fra FNs klimapanel er altfor vanskelig, teknisk og omfangsrikt for å bli lest av særlig mange, og det er synd fordi konklusjonene er uhyre viktige. Vi ville ta utgangspunkt i noe av datagrunnlaget som panelet bygger på, og lage noe som flere har forutsetninger å få noe ut av. Uansett om du bruker en minutt eller en kveld på dette så vil det kunne gi deg noen aha-opplevelser. I tillegg var det et viktig poeng for meg å lage noe digitalt med åpne data, sier Ruohonen som til daglig er seniorrådgiver på CICERO.
Annerledes historiefortelling
Løsningen på nettsiden er lagt opp slik at man automatisk sakte scrolles utover den horisontale tidslinja, og presenteres fortløpende for ulike hendelser basert på klimautviklingen i fremtiden.
Ønsker du å sette opp hastigheten i fortellingen bruker du mus eller finger til å sveipe horisontalt.
Man kan selv velge hvilket av tre ulike scenarier man ønsker at tidslinjen skal følge. De ulike valgene «Do nothing», «Do something» eller «All hands on deck» gjør at historien som fortelles i tidslinjen endrer seg.
Scenarioene tar utgangspunkt i tre forskjellige utslippsbaner, eller såkalte RCP’er (Representative Concentration Pathways), brukt i IPCCs AR5-rapport.
Historien man får fortalt blir dermed forskjellig avhengig av hvilken utslippsbane du som bruker velger å følge.

Vi synes denne formen for historiefortelling kan være krevende. Det krever litt av deg som bruker, og du må bruke litt tid for på løsningen for å være med i historieforløpet som utspiller seg framover i tid. Det er mye informasjon, og det er en utvikling og en «dramaturgi» du skal følge med på. Det at det føles litt ut som en slags fiksjon, men i bunn og grunn er en slags framtidsdokumentar, gjør også fortellerformen vanskelig.
Når det er sagt, er denne måten å formidle informasjonen i klimarapportene på i en helt annen liga enn om man faktisk skulle pløye igjennom rapportene. Det at det er visuelt, forenklet, men samtidig formidler innholdet i rapportene, gjør det til en tjeneste vi likte, og ble sittende å sveipe rundt i.
Enorm informasjonsmengde
Mengden med informasjon i denne sammenhengen kan synes enorm, og med seg på laget for å utvikle Global Weirding har Senter for klimaforskning altså fått med seg folka i Bengler.
Even Westvang og Simen Skogsrud forklarer målet med prosjektet på denne måten:
- Vårt mål var å koke ned den voldsomme informasjonsmengden til noe som oppleves som en fortelling i løpet av noen få minutter, men der hver eneste lille bit kan tilbakeføres til datagrunnlaget og den grundige forskningen som ligger bak. Vi ønsket at det skulle være lett å få et forhold til hvor kort tid det er til de virkelig store effektene slår til om vi ikke får ut fingeren litt skikkelig.
Likevel innrømmer utviklerne at det også har vært utfordringer med å skulle presentere såpass store mengder med data,
- Når vi jobber med data og formidling ber vi alltid i utgangspunktet om å få alt. Her betydde det 800Gb med klimasimuleringer hvor vi fikk med vindhastighet, nedbør og temperatur for hver dag fram til 2100. Det gikk med en god del tid bare på å massere dette over i framstillinger vi kunne se på skjerm og undersøke for å se hvilke historier som var å finne der. Vi har laget mange fete visualiseringer underveis som viste vindsystemer og nedbør – moro for oss, men for mye å forholde seg til i denne sammenhengen. Etterhvert fant vi ut at vi måtte fjerne alt annet enn temperatur-endring for å gjøre det forståelig, sier Skogsrud.
For den som ønsker å grave seg enda lengre ned i det opprinnelige datamaterialet, finnes det også en mulighet for det.
- Vi fikk et Excel-ark med 160.000 rader med variabler fra makroøkonomiske simuleringer som var en real fest å presentere på en relativt forståelig måte. Hvis man har litt tid, kan folk dykke ned i disse og få et inntrykk av hvilke tiltak som monner i følge forskningen, sier Westvang.

Avansert web-teknologi
Bak tjenesten har Bengler utfoldet seg med nyskapende og eksperimentell web-teknologi. Tjenesten fungerer likevel godt også i eldre nettlesere. Den oppleves som rask, enkel og ikke minst oversiktlig både på desktop og mobil. Spesielt på mobil synes vi dette fungerer svært godt.

Vi spurte Westvang om han ikke kunne være litt teknisk med oss. Det kunne han.
- Alt sammen er skrevet i Javascript ES6. Data-wranglingen av klimadata skjedde stort sett i Python. De makroøkonomiske modellene har vi analysert i Tableau og kokt i Python. Siden mange forskere bruker Python har det utmerket støtte for formatene klimaforskerne bruker og superrask matrisebehandling. For å tegne jordkloden bruker vi WebGL der det er tilgjengelig, men faller tilbake til canvas der det ikke finnes. Temperaturgradientene sendes til nettleserne som ark med gråtonebilder som oversettes til farger og legges utover kloden. Om vi hadde rukket det skulle vi ha generert fargene i en shader på GPUen der det støttes, men det får bli neste gang, sier Skogsrud, og fortsetter:
- Tidslinjen er håndslått javascript og har en egen liten layoutmotor som ser an hvilken skjermstørrelse du har og hvor stor tekstboksene faktisk blir og gjør layout fortløpende.
Nettsiden lanseres offisielt i dag klokken 11.00, men det er mulig å ta en titt allerede nå.