Vi i NRKbeta er nysgjerrig på hvordan ungdommer bruker sosiale medier. Kommer bruken til å være den samme i 2015 som i 2014? Tenåringene Stine (14) og Eskil (16) har gitt oss et lite innblikk i hvordan de bruker sosiale medier.
Hvilke sosiale medier vet dere om, og hvilke bruker dere?
Stine: Jeg bruker Facebook, Snapchat og Instagram.
Eskil: Jeg bruker også Facebook, Snapchat og Instagram, og har i tillegg prøvd Ask, Formspring og Kik.
Eskil forklarer at Kik er en app hvor man kan sende gratis meldinger, nesten som Facebook-messenger. «Det er nesten som Snapchat, men du kan bare sende meldinger», sier han.
Her blir fenomenet nærmere forklart av en amerkansk tenåring:
Ask og Formspring er sosiale medier som er bygget opp på et spørsmål- og svar format. Brukere kan kommunisere med hverandre gjennom å stille og svare på spørsmål.
Hva spør man om der?
Eskil: Absolutt hva som helst, egentlig. For eksempel: Hvor høy er du, hvilken skole går du på, eller hva liker du å gjøre på fritiden.
Brukere av Ask kan velge å være anonyme. Det er mulig å følges av andre brukere, og man kan like hverandres svar.
Eskil: Jeg kan for eksempel spørre deg hvem den kjekkeste i en viss gruppe er, og så kan jeg svare på det selv, som en anonym bruker. Så sånn sett kan man bli lurt.
Facebook på vei ut
Ungdommene vedkjenner at det sosiale mediet Snapchat er en god måte å kommunisere med nye bekjentskaper på, fordi man hele tiden må ta ”raske selfies”. Snapchat-meldinger er en god måte å kontrollsjekke hvordan folk egentlig ser ut, mener de.

Dette er i motsetning til på Facebook, hvor folk kan bruke mye tid på redigering før bilder sendes privat eller legges ut.
Ungdommene innrømmer at de sjelden bruker Facebook.
Stine: Facebook bruker jeg til å få informasjon om håndballen, når vi har kamp og sånn.
Eskil: Facebook bruker jeg bare til å spille spill, men jeg bruker det også litt i skoletiden hvis jeg MÅ snakke med en annen elev uten at læreren skal forstå det. Før var det nesten bare statusoppdateringer, men nå er det blitt mye pornografiske- og slåssvideoer. Det er ikke så mange som skriver statuser lenger, det er mer de eldre som har blitt med som holder på med det.
Hva tenker dere når folk skriver en statusoppdatering?
Stine: De fleste ungdommer syns det er kleint, og tenker: ”Ånei, gjør du det ennå?”.
Eskil: Jeg tenker at det er typisk at foreldre og besteforeldre gjør det nå. De liker gjerne å skrive et sammendrag av hva de har gjort hele uka.
Hva med folk som legger ut artikler de liker da, og skriver en liten tekst til?
(Prøver å beholde et profesjonelt og nøytralt pokerfjes når jeg stiller dette spørsmålet)

Eskil: Nei, det er ikke så rart. Det er bedre, og det er en god side av Facebook: At man enkelt kan spre budskap. Hvis noen forsvinner, for eksempel, er det lett for politiet å dele bilde der. Et budskap kan raskt spre seg gjennom delinger, og det går da gjerne fortere enn om man skal ringe rundt.
Ungdommene sier at det er lav terskel for å godta venneforespørsler på Facebook, siden de nesten ikke bruker det lenger. På Snapchat, derimot, er det annerledes;
Eskil: På Snapchat har jeg bare de som er nære. Jeg slettet faktisk Snapchat for en stund tilbake for å kvitte meg med de kontaktene jeg ikke ville ha lenger, det var ganske mange av dem. Nå har jeg færre, og bare de nærmeste, og nå legger jeg bare til folk jeg kjenner godt.
Stine: På Snapchat må du også ha brukernavnet, du kan ikke bare stalke opp noen sånn som på Facebook.
Bilder fortsatt in
Bildetjenesten Instagram er også populær blant ungdommene. Det er faktisk den tjenesten Stine bruker mest.

I tillegg til å legge ut bilder gjennom selve profilen, bruker tenåringene tjenesten til å sende bilder til private gruppesamtaler.
Hvorfor bruker dere direktemeldingstjenesten når dere har Snapchat?
Stine: Fordi du kan sende bilder du har tatt tidligere på dagen. På Snapchat kan man bare dele bilder man tar der og da, men gjennom Instagrams direktemeldingstjeneste kan man dele bilder som er tatt dagen før.
Eskil har to Instagram-brukere, en privat og en offentlig. Han legger ut forskjellig innhold på de to brukerne.
Eskil: På den offentlige legger jeg ut bilder eller videosnutter fra fotballkamp, for eksempel. På den private vet jeg nøyaktig hvem som følger meg, men det vet jeg ikke på den offentlige, og jeg orker ikke gå gjennom alle. På den private brukeren blir det mer treningsbilder.

Han tenker litt, og legger til: – Om du for eksempel legger ut et bikini- eller treningsbilde på din offentlige bruker kan folk ta det feil, så treningsbilder legger jeg bare ut på privatbrukeren. De som ser det, kjenner jeg fra før av og de kjenner meg. I dag er det feil å stå i bikini eller bar overkropp på offentlige medier, men når det er privat blir det bedre.
Men hvordan er det med selfies, er det fortsatt in?
Eskil: Ja det er fortsatt in. Nå trenger man ikke andre til å ta bilder av seg selv lenger, det går så og si bare i selfies. Det er nesten mer spesielt å legge ut bilder andre har tatt av deg.
Stine: Det er ikke det samme fenomenet, det er ikke det store. Det er flere gamle folk som gjør et nummer ut av å ta selfies nå, vil jeg si.
… og dette mener de om eldres bruk
Ungdommene er usikre på hvilke sosiale medier voksne bruker, men mener de aller fleste nå har fått seg en Facebook-profil.
Stine: Det er ikke så mange eldre som har Snapchat, men mamma har det. Hun har to andre venninner som også har det, men jeg vet ikke hva de sender til hverandre.
Eskil: Pappa er fotballtrener for laget vårt, og han har opprettet en bruker på Twitter for å poste live-oppdateringer fra fotballkampene. På denne måten slipper han å svare på meldinger fra foreldre som ikke er på kampen.
Hva mer er det eldre gjør, på tvers av alle sosiale medier?
Eskil: De der lange statusoppdateringene på slutten av dagen, eller uka, hvor de forteller alt de har gjort, er typisk for voksne. For eksempel: ”Denne uka har vært solfylt, og naboens hund har bjeffet utrolig mye”. Det er veldig detaljert. Det er også vanlig at de har med bilder på statusoppdateringer, hvertfall mødre. Men de helt eldste, altså besteforeldre, de legger gjerne ut en lang tekst uten bilder, for de skjønner ikke hvordan bildefunksjonen fungerer.
Dette spår tenåringene for neste år
Hva tror dere blir trendene for sosiale medier i 2015?
Eskil: Jeg vet ikke, kan se for meg at det blir litt mindre populært med selfies. Jeg kan også se for meg at det blir videosamtale-tjenester på enda høyere nivå.
Som Skype, for eksempel?
Eskil: Ja, jeg tror det finnes tekniske løsninger med følelsessensorer som gjør at man kjenner at man tar på hverandre når man snakker på Skype. Tror man kan sette på noe på kinnet, for eksempel, også kan man kjenne når noen stryker deg.
Må man kjøpe det som en tilleggstjeneste til Skype?
Eskil: Ja det må man. Det første som kom var vel BH og underbukse for menn. Tror også det kommer mer teknologi som gjør at man kan være der det skjer, altså være et annet sted enn man egentlig er, ved hjelp av spesielle briller for eksempel.
Blir det mer bilder eller tekst?
Stine: Jeg tror det blir mer bilder eller video.
Eskil: Videodelingstjenesten Vine er populær. Vi bruker det ikke, men det er bare fordi vi kan legge ut videoer på Instagram også. Det er litt begrenset hvor mye de tjenestene vi bruker nå kan utvikle seg, men jeg syns det bør komme en helt ny tjeneste som kobler sammen alle sosiale medier til ett.
Hvilke sosiale medier kommer dere til å bruke mest neste år?
Stine: Jeg kommer nok fortsatt til å bruke Instagram mest.
Eskil: Instagram og snapchat; Instagram er noe som bare blir mer og mer populært og det er veldig lett å bruke, Snapchat fordi man blir avhengig.
Ungdommenes definisjoner
Snapchat: Et sosialt medie hvor du kan legge til venner og sende bilder. Du kan skrive hva du gjør, så sant du får plass i den lille tekstboksen. Man kan også sende vanlige meldinger gjennom tjenesten.
Facebook: Et forum hvor du kan legge ut status (med bilder om ønskelig) om hva du gjør. Det er sted for å holde kontakt med folk du kjente før. Gjennom Facebook kan man enkelt kommunisere med mange på en gang.
Instagram
Det er som Facebook, men vil du legge ut en status må du legge ut et bilde.