Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Neste generasjon Avicii?

Musikken til produsentene Alexander og Elias ruler foreløpig mest blant russ, men målet er å nå hitlistene både i og utenfor Norge. 

På gutterommet i kjelleren på Røa i Oslo sitter Alexander Krabberød (15) og Elias Melkersen (15) og lager musikk. Utstyrt med hver sin PC/Mac, hodetelefoner og diverse andre saker, jobber guttene dypt konsentrert. Det legges til og trekkes fra komponenter slik at låtene utvikles og høres kule ut. Selvom guttene sitter sammen flere timer daglig jobber de ikke på samme låt, da blir det bare tull.

– Vi har ganske forskjellig smak, og er på litt forskjellig stadie, så om vi lager musikk sammen blir det mest tullemusikk, forteller Elias.

Han er bare 15 år, men har laget musikk i tre år. Som 12-åring økte interessen for elektronisk musikk, og han hørte mye på artister som Deadmau5, Skrillex, Avicii, Broiler og russelåter. – Det jeg tenkte da jeg hørte på det, var; «sånn partymusikk vil jeg også lage!»

Elias googlet seg frem til at de fleste artistene han så opp til brukte programmet FL-studio. – Dette lastet jeg ned en kopi av på Pirate Bay, sier Elias.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Elias og Alexander
Elias Melkersen og Alexander Krabberød er bare 15 år, men har allerede laget mange house-låter.

Ved hjelp av Youtube-videoer, prøving og feiling klarte gutten til slutt å lage musikk.

Alexander ble inspirert av hva kompisen fikk til, og ble etterhvert Mikkel Christiansens (fra Broiler) største fan. Gjennom å følge nøyaktig samme oppskrift som Elias, var han i gang med produksjon halvannet år senere.

– Nesten alle house-artister har startet på denne måten, med ulovlig nedlastning. Det er sånn Avicii startet også, kan gutta fortelle.

En sang blir til

– En sang er som en bok. Du må ha en innledning, en midtdel og en slutt, også må du ikke avsløre for mye for tidlig. Da kan du risikere å miste lytteren, sier Alexander.

Alle house-sanger må ifølge guttene ha:

1) Intro; en introduksjon/rolig start
2) Build-up; delen hvor sangen bygges opp mot droppet/refrenget
3) Drop; den delen av sangen hvor det tar av

I denne videoen viser guttene i hvilken rekkefølge de velger elementer når de lager en sang:

Tjener penger på russesanger

Guttene konstaterer at utstyret man bruker er viktig, men ikke avgjørende, for resultatet av musikkproduksjonen. Da Elias startet, hadde han kun en PC med ødelagt skjerm. Alexander hadde en Mac han jobbet på i flere år.

Gjennom produksjon av russelåter har guttene tjent penger til å kjøpe seg ordentlig utstyr.

I denne videoen presenterer de produksjonsutstyret i detalj:

Hvor mange timer i uka bruker dere på å lage musikk? 

– Det blir vel lett 3-4 timer hver dag, men det er viktig å ha et balansert liv med skole, produksjon av musikk og venner, sier Elias.

– Vi bruker kanskje 45 timer totalt i uka, sier Alexander.

Guttene sier det er vanskelig å estimere hvor lang tid de bruker på en sang, da det kan ta mellom 4 timer og 3 måneder.

– Det er viktig at du ikke jobber for mye, da overjobber du låta og det er ikke særlig smart. Du kan få en fet låt på fire timer, men sluttresultatet kunne blitt bedre. Når det kommer til russelåter bruker man ikke like lang tid som på seriøse prosjekter, sier guttene.

Det går tydeligvis å slenge sammen noe ganske så hørbart på 15 minutter også, det hadde nemlig guttene gjort rett før NRKbeta kom på besøk:

Venter på det rette øyeblikket

Noe av musikken guttene har laget er lagt ut på nettsamfunnet Soundcloud, men det meste spares til det rette øyeblikket. Elias har allerede produsert 4-5 sanger han kan slippe når som helst, men timingen må være rett, sier han.

– Jeg slapp en singel med vokal i sommer, og den ble jeg veldig fornøyd med. Bjørson, en eldre fyr som er i samme miljø som oss, syns det var fett og sendte det til manageren sin som likte det. Han syns det var helt sykt med tanke på hvor gammel jeg var, og spurte om han kunne være manageren min, forteller Elias.

Dette er låta som gjorde at den amerikanske manageren fikk øynene opp for Elias:

Manageren til Elias bor i New Jersey i USA, og hjelper ham med å spre nye sanger til blogger og plateselskaper når de kommer ut.

– Det er veldig kult å få oppleve det, du er 15 år og du har mange store selskaper som er keene på å signere deg, sier han.

– Det har skjedd for Elias allerede nå, og vi har jo fortsatt hele livet foran oss, supplerer Alexander.

”Det er som Twitter for musikk”

Guttene bruker i hovedsak Soundcloud til å dele den seriøse musikken (det vil si alt som ikke er russemusikk). Gjennom musikknettsamfunnet kan de få tilbakemeldinger på låter, og kommunisere med musikkprodusenter i hele verden.

Selv om det meste av musikken guttene lager spares, slapp Elias denne på julaften:

Sangen har nesten 24 000 avspillinger og er delt videre over 100 ganger.

Her er en av låtene Alexander har lagt ut på Soundcloud:

Soundcloud er en god side for spredning av musikk. Artisten Kygo skapte et navn gjennom å legge ut bootlegs av andres sanger:

En bootleg er en uoffisiell musikkinnspilling, som distribueres uten økonomisk fortjeneste for artisten, med eller uten artistens samtykke. En bootleg inneholder uutgitt materiale som ikke er tilgjengelig gjennom kommersielle kanaler, og skiller seg derfor fra piratkopiering, som er distribusjon av kommersielt tilgjengelig materiale.
Wikipedia – Bootleg

Alexander og Elias legger både ut bootlegs og egne sanger. De mener Soundcloud er som et slags Twitter for musikk, fordi du kan kommentere og dele på nesten samme måte som på Twitter.

Navnet er viktig

Guttene produserer både russelåter og låter de håper skal slå an på hitlistene på sikt, men dog ikke under samme artistnavn. Elias sier han skal starte på en ”ny greie” nå i 2015, og har valgt å bare kalle seg Elias. Dette er vel og merke når han legger ut musikk han vil skal bli lagt merke til av andre enn de som er russ i 2015.

– I russemiljøet går jeg under navnet Melkers, sier han. Det er nemlig viktig å ikke slippe russemusikk på det «seriøse» artistnavnet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
alex_red_ELIAS
Foto: Privat

Alexander slipper seriøse låter under navnet Alex Red. – Russelåter gir jeg ut under navnet Krabba, en forkortelse for etternavnet mitt Krabberød, sier han.

Tidligere har Elias kalt seg Subfiction, og Alexander har hatt navn som DJ Salex og Crabs.

Navnet på sangene er også viktig å velge med omhu. Spesielt i russebransjen, hvor russebussen har et dekknavn, kamufleres både hvem som står bak og hvem som bestiller sangen.

Denne russelåta, Nostrovia 2015, er laget under Elias’ russeartistnavn: Melkers.

Det står at sangen er laget sammen med «russerne» Sergeij og Dimitrij (stemmene deres kan høres i sangen), men det er egentlig bare to gutter på bussen. For det høres vel mer riktig ut at Sergeij og Dimitrij stotrer på russisk enn Per og Jon, for eksempel?

Musikalsk bakgrunn = en fordel

Alexander har spilt eufonium i korps i 6 år, og mener det er en fordel å ha musikalsk bakgrunn når man skal produsere housemusikk. Som du ser i den første videoen i saken må nemlig mye av tonene i sangene spilles inn direkte i musikkproduksjonsprogrammet.

– Vi har faktisk lært å spille piano gjennom produksjonsprogrammet, så det er litt gøy, og motsatt av det som er vanlig, sier guttene.

Alexander har på grunn av sitt musikalske talent fått spille sammen med Timbuktu på Miniøya 2013.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Alexander_og_timbuktu
Alexander fikk spille sammen med Timbuktu under Miniøya 2013. Foto: Privat

Vil dere jobbe med musikk etter videregående?

– Ja, jeg kommer definitivt til å gjøre det. Etter videregående håper jeg at jeg har kommet enda lenger enn jeg har nå, og at jeg kan reise verden rundt og leve av musikken, sier Elias.

Alexander er ikke like sikker. – Jeg elsker å holde på med musikk, men det er også viktig å ta en utdanning. Jeg er ganske opptatt av skriving og sånn, så vi får se om det blir musikk jeg satser på, sier han.

Om du vil lære mer om musikkproduksjon på gutterommet, kan P3-Dokumentaren Gutteromsrevolusjonen sjekkes ut.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>