Jeg advarer på forhånd: Dette er et ganske langt innlegg spesielt for deg som er interessert i hva NRK gjør og ikke gjør i sosiale medier og hvorfor. Det er periodevis ganske overordnet og filosofisk. Dette er en innføring i hva vi jobber for og hvordan vi prøver å bli bedre til å bruke sosiale medier hver dag.
I NRK har vi nettopp laget vår egen håndbok for sosiale medier. Den inneholder NRKs sosiale medier-strategi, hvilke kriterier vi måler suksess etter, våre interne retningslinjer og en del tips og triks til god bruk av ulike sosiale medier.
Vi tenker at dette kan ha nytte for andre mediebedrifter og virksomheter som jobber mye med sosiale medier. Derfor deler vi like godt vår håndbok for sosiale medier her.
(Noen få avsnitt som kun har mening hvis du jobber i NRK og vet hvordan organisasjonen fungerer er tatt ut, men ellers er dette den samme håndboka vi deler ut til ledere og sosiale medier-ansvarlige i NRK.)
Allmennkringkasting
NRKs innhold får ikke verdi før det møter et publikum, sier kringkastingssjefen ofte. De siste årene har mediebruken til det norske folk tatt en sterk dreining fra tradisjonelle nettmedier og kringkasting mot de sosiale mediene. Det er vanskeligere enn før å sørge for at innholdet vi publiserer, faktisk når dem det er relevant for. Dermed blir sosiale medier nyttige verktøy for å løse samfunnsoppdraget vårt som allmennkringkaster. Ikke alltid, ikke til alle ting, men det er ubetinget gode redskaper.
Hvis vi skal definere allmennkringkasting skjeler vi gjerne til NRK-plakaten, som er vedtatt av Stortinget. Her står det i første avsnitt at vi skal ”oppfylle demokratiske, kulturelle og sosiale behov i samfunnet”. Det skal vi gjøre både ved å produsere bra innhold, men også ved å publisere dette sånn at det kommer fram til den norske befolkningen.
Det har vi normalt hatt ganske god kontroll på. Men sosiale medier har kommet inn fra sidelinja og utfordret de tradisjonelle måtene å bedrive allmennkringkasting på. Og vi er godt etablert i de fleste sosiale medier – vi har mer enn to millioner som følger oss på ulike Facebook-sider, Twitter- og Instagram-kontoer eller på Youtube.

Men er dette viktig? I høst har vi gått skikkelig filosofisk til verks i NRK: Tror vi den utstrakte bruken av sosiale medier i Norge og verden påvirker hva det vil si å gjøre en god jobb som allmennkringkaster? Og i så fall: Hvordan?
Sosial allmennkringkasting?
Vi har landet på begrepet ”sosial allmennkringkasting”, som skal hjelpe oss til å finne ut hva som er jobben vår og hva som ikke er det i en moderne hverdag.
Sosial allmennkringkasting er å publisere innhold der folk er og engasjere dem i store og små digitale fellesskap.
- Gjennom tydelige redaksjonelle valg skal vi publisere og vise vei til innhold som hver dag når og engasjerer folk der de er.
- Vi skal engasjere hele folket, og også ta del i de mindre digitale fellesskapene som former mangfold og identitet.
- Sammen med folk kan vi best fremme den offentlige samtalen. Vi kan avdekke kritikkverdige forhold og styrke norsk språk, identitet og kultur i møte med publikum.
Men hva betyr det, egentlig?
Den viktigste forskjellen fra tradisjonell allmennkringkasting ligger i verbet engasjere. Det blir lettere for oss å gjøre jobben vår hvis vi er flink til å drive toveiskommunikasjon og til å lytte til samtalene som går på nettet hele tiden. Kort sagt tenker vi at sosial allmennkringkasting skjer der allmennkringkasting møter god bruk av sosiale medier.
I praksis betyr dette tre ting:
- Vi skal møte folk på de kanalene de foretrekker å bruke med godt NRK-innhold.
- Vi skal jobbe aktivt med sosiale medier både for å engasjere hele befolkningen, som med bred underholdning, sommerbåter og sport, men vi skal også delta i nisjefellesskap. ”Salmeboka minutt for minutt” og NRKbok kan kanskje være eksempler på dette.
- Vi skal være i dialog med folk. Den store fordelen med sosiale medier er at vi kan utvikle journalistikken vår og innholdet vårt sammen med andre i større grad enn før. Vi vil stille spørsmål, få tips, lære nye ting og ikke minst få gode tilbakemeldinger fra dere på hva dere liker og ikke liker med det vi gjør i NRK.
Kan du hjelpe oss?
Dette er absolutt utfordrende for NRK, som det er det for alle andre tradisjonelle mediebedrifter. Samtidig byr den nye mediehverdagen på helt uante muligheter for innovasjon, samarbeid og utvikling. Vi kan publisere innhold på smarte måter som finner det helt riktige publikummet. Vi kan bygge nettverk og finne kilder på helt nye måter. Og vi kan eksperimentere med form og presentasjon. Så først og fremst er sosiale medier i NRK noe veldig gøy og bra – i alle fall for oss, og forhåpentligvis også for dere!
Vi jobber hver dag med å bli flinkere til å nå de målene vi setter oss og til å etterleve de reglene vi selv har satt. Det er vanskelig, men vi kommer stadig lenger. Blant målene i strategien vår er at vi skal drive innovasjon og at vi skal bli flinkere til å utnytte sosiale medier til å gjøre journalistikken vår bedre. Her vil vi gjerne ha forslag:
- Hva liker du av det NRK gjør på sosiale medier i dag? Hva skulle du ønske var annerledes?
- Vi vil at det skal være like enkelt å bidra til journalistikken vår via nrk.no og kanaler vi eier selv, som via Instagram og Twitter. Vi har laget løsninger for å laste opp bilder, bidra med egen informasjon og gi tips via sikre kanaler. Hvilke andre grep kan vi ta for å gjøre det lett for deg å snakke med oss?