Hvor mye ville du betalt for denne artikkelen? Hvis du kunne velge å betale kun for denne. En krone? To? Tre? Ti?
Se for deg et nettsted hvor alle artikler til alle aviser i Norge er samlet, og du kan navigere rundt på genre, utgiver eller anbefalte artikler.
Et sted hvor hver artikkel koster mellom en og tre norske kroner, og du betaler for det du leser. Er du misfornøyd med artikkelen får du pengene tilbake.
Det er akkurat dette den nederlandske startup-en Blendle er. Et nettsted med 300 000 brukere, hvor de aller fleste nederlandske medieaktørene er til stedet og en sunn betalingsmodell ser ut til å være i emninga.
Løsningen er lagt opp slik at man setter penger inn på sin Blendle-konto via blant annet PayPal, og kan bruke disse pengene når man surfer rundt.
Clik here to view.

For en både norsk og internasjonal mediebransje i økonomisk krise, hvor gamle betalingsmodeller faller som korthus og ideer spinnes for en løsning, må dette nesten høres for godt ut til å være sant.
Betydningsfulle aktører i folden
Blendle har eksistert i et år, og har altså opparbeidet seg en brukerbase på 300 000 brukere i Nederland.
Selv om selskapet ikke oppgir daglige brukere, inntekter eller faktisk bruk, er det mye som tyder på at ting er i bevegelse.
Clik here to view.

I går kom nemlig nyheten om at alle de store tyske avisene blir en del av mediebuketten til Blendle. 18 dagsaviser og 15 ukeblader/magasiner skal inngå i Blendle med alt sitt innhold.
Tyske aviser som Bild, Die Welt, National og BZ, samt blant annet magasinene Gala, 11 Freunde, Der Spiegel, Die Zeit og Kicker er noen av de største aktørene som er med.
Blendle har dermed startet jobben med å ekspandere til andre områder enn hjemmebanen i Nederland.
I tillegg til at tyske publikasjoner, og dermed mengder med tyskspråkelig innhold nå altså er på plass, signerte også Blendle avtale med The New York Times, The Washington Post og The Wall Street Journal i mars 2015.
Clik here to view.

Mektige investorer
En annen spennende faktor når det kommer til start-ups er å ta en titt på hvem det er som faktisk er med å bidrar rent økonomisk på eiersiden.
Blendle-gründerne Alexander Klöpping og Marten Blankesteijn fikk i 2014 etableringsstøtte fra et statlige nederlandsk journalistikk-fond, før selskapet i oktober 2014 fikk inn The New York Times Company og det tyske mediakonsernet Axel Springer på eiersiden.
Tilsammen gikk de to aktørene inn med tre millioner euro.
Fornøyd eller pengene tilbake
Blendle er hva man kaller en «metered paywall», altså en betalingsmur med stykkpris. Her betaler man for det man bruker. Verken mer eller mindre.
Dette til forskjell fra tradisjonelle betalingsmurer, hvor man betaler en fast pris uansett hvor mye eller lite man måtte ønske å konsumere.
Blendle tilbyr i tillegg en «fornøyd eller pengene tilbake»-garanti. Betaler du to kroner for en artikkel du ikke synes var verdt pengene, kan du enkelt be om å få tilbake investeringen. Uten videre spørsmål.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

I sin Blendle-er-ett-år-artikkel på Medium letter også gründer Klöpping på sløret rundt de ulike tingene de har lært etter et år med tjenesten.
Punkt to i oppsummeringen er vanskelig å ikke bite seg merke i når det kommer til pengene-tilbake filosofien.
Clik here to view.

Det er interessant å se at valget av betalingsmodell også kan være med å påvirke formen på innholdet.
Betaling på den enkeltes nettside
Blendle er i dag kun et nettsted som samler artikler fra ulike medieaktører i et eget univers, noe som betyr at det er kun her du kan betale for den artiklene.
Dette betyr også at du ikke forholder deg til de ulike medieaktørenes nettsider slik som du kanskje pleier å gjøre.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vi savner veldig en «Betal med Blendle»-knapp på de ulike artiklene på nettsiden til for eksempel The New York Times. «Vond medievane er vanskelig å vende», og er man vant til å surfe rundt på de ulike aktørenes sider, er Blendle.com nok et stopp for innhold.
For å ikke snakke om linker man følger fra sosiale medier. Linker som i dag enten er «fritatt» fra abonnements-betalingsmurer, eller som effektivt stoppes rent viralt av muren.
I konkurranse med Facebook Instant Articles og nylig annonserte Apple News tilbyr uansett Blendle en fundamentalt annerledes modell for inntjening.
Hva tror dere? Er betalingsmur med stykkpris veien å gå for mediebransjen også her hjemme på bjerget?
Anbefalt videre lesing:
- Medium.com: Hele artikkelen til Klöpping om et år med Blendle.
- NiemanLab: The New York Times Company og Axel Springers investering i Blendle
- Business Insider: All of Germany just signed up to this micropayment app that people think is the future of news on the web
(Alle skjermdumper og bruk av tjenesten ble gjort via Google Translate da tjenesten foreløpig kun finnes på nederlansk.)
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.