Tesla ruller nå ut beta-versjonen av sin autopilot for massene.
Tesla har introdusert en rekke funksjoner i sin bil «model S» etter den kom til Norge i 2013. De gir nemlig alle nye kunder gratis 3G-tilkobling i fire år, noe som gjør at Tesla stadig oppdaterer programvaren i bilene automatisk, og introduserer nye funksjoner. Talkshow-vert Stephen Colbert sier at forandringene nå er så mange at man kan sammenligne det med at Teslas model S gjennomgår puberteten.
Nylig ble den kanskje mest spennende funksjonen rullet ut for svært mange Tesla-eiere.
Alle Model S levert siden oktober 2014 har nemlig blitt utstyrt med en radar, 12 ultrasoniske sensorer, et kamera og digitalt bremsesystem. I oktober 2015 kan de styre bilen selv.
Når bilen kjører selv
Norges Automobil-Forbund (NAF) la nylig ut en video hvor rådgiver Andreas Handeland tester autopiloten på norske veier. Han sier det er en grunnleggende mismatch mellom hva fornuften sier og hva som skjer når man lar en luksusbil på over to tonn styre seg selv i over 100 kilometer i timen. Selv om det i mesteparten av klippet ser ut til å gå bra, måtte Teslaen få hjelp:

Tesla sier selv at funksjonen er i en beta-versjon, og at bilførerne må være forsiktige:
Vi forteller sjåførene at de må holde hendene på rattet i tilfelle, og at de må utvise forsiktighet i begynnelsen.
Elon Musk på Teslas pressekonferanse
Alle er ikke like heldige
Nettstedet Jalopnik har testkjørt autopilotsystemet, og det ser i testen ut til å fungere svært bra:
I både Jalopnik og NAFs tester er veiene store og oversiktlige. Tesla sier selv at funksjonen kun er ment til å fungere på motorveier, men det hindrer selvsagt ikke brukerne fra å eksperimentere på egenhånd. BGR har samlet en liste over videoer hvor det ikke fungerer som planlagt.
Videoen «Teslas autopilot prøvde å drepe meg» viser at systemet har problemer på svingete landeveier.
I Norge krever vegtrafikkloven at føreren skal være aktpågivende og varsom, og skulle det skje en ulykke som følge av at bilen har vært på autopilot er dette førers ansvar.
Etiske dilemma
Når store selskap som Apple, Google, Uber og Tesla alle jobber med autopilot-funksjoner, er det lett å tenke seg at dette kan bli en vanlig del av trafikkbildet i framtiden. Selv om teknologien er svært sofistikert og har vært involvert i relativt få ulykker, kan vi komme til et punkt hvor bilene i en ulykkessituasjon må programmeres til å drepe.
MIT Technology Review skriver at før teknologien kan bli gjengs, må det umulige etiske dilemma om algoritmers moral løses.
For i en situasjon der en ulykke er uungåelig, hva skal bilen velge? Skal man selv kjøre i fjellveggen for å unngå en gruppe syklister eller en fotgjenger?

Hans-Christian kommenterte da vi delte denne saken på Facebook at dette er et klassisk etisk problem, og at en algoritmisk løsning av det er tankevekkende. National Geographic har laget en video som forklarer dilemmaet.
Teknologien har kommet langt, men åpner altså for stadig større problemstillinger. Vi følger spent med.
Hva tenker du om selvkjørende biler – som nå også kjører i Norge?