Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Her «ser» dronen hindringene og unngår dem i 50 km/t

$
0
0

En av de største utfordringene med bruk av droner er at de rett og slett krasjer i omgivelsene rundt seg.

Det være seg trær, bygninger, mennesker eller andre fly i luften.

Av og til kan dette skyldes elektroniske eller mekaniske feil, men i de aller fleste tilfeller er det på grunn av det vi ofte kaller menneskelig svikt, eller beint fram for dårlige ferdigheter hos piloten som fører dronen.

Noe av det som det jobbes svært mye med i forskningsmiljøene for øyeblikket, er det som på godt engelsk kalles «obstacle avoidance» – teknologi som gjør at dronene selv ser hindringer foran seg og unngår disse.

Dronen ser hindringer foran seg og unngår disse.
Dronen ser hindringer foran seg og unngår disse.

I en nylig utgitt artikkel (abstract) viser PhD-student Andrew Barry og hans professor, Russ Tedrake, som begge holder hus ved MiTs Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL), fram et system som gjør en drone i stand til å lese terrenget foran seg og unngå hindringer som måtte dukke opp.

I en video publisert av CSAIL vises systemet mens det testes ute i felten.

Dronen, som er et selvbygd isopor-fly utstyrt med elektroniske komponenter som er standard hyllevare, koster ca 15 000 kroner og har et kamera på hver vinge.

Bildene fra disse kameraene analyseres så av en datamaskin ombord i flyet, og denne avgjør hvor langt unna gjenstandene som dukker opp foran flyet er, og hvordan man best mulig kan navigere unna dem.

Enkle hjemmebygde droner i isopor ble brukt i forsøkene. Foto: Skjermdump video fra CSAIL
Enkle hjemmebygde droner i isopor ble brukt i forsøkene. Foto: Skjermdump video fra CSAIL

Programvaren som analyserer bildene fra flyet er Open Source, og kan analysere 120 bilder i sekundet. Programvaren bruker 8.3 millisekunder pr bilde, noe som er 20 ganger raskere enn eksisterende programvare for samme formål.

Drone-avoid2

Utvikling av droner, og ikke minst sikkerhetssystemer som dette går i svært rask utvikling, noe som kommer godt med hvis utbredelsen av både kommersielle og hobbydroner fortsetter i samme takt som den har gjort de siste årene.

Hvor mange av NRKbetas lesere har på et eller annet tidspunkt krasjet med dronen sin? Opp med hånda! (Vi hører gjerne bortforklaringen din på hvorfor akkurat du ikke gjorde noe galt også 😉 )

(via Roboticstrends.com)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>