Mulighetene for livestreaming blir stadig flere. Apper som Meerkat, Periscope Bambuser muliggjør direktestreaming fra mobilen. Sigurd Falkenberg Mikkelsen har gjennomført tester for NRK på Facebooks nye funksjon for direktesendinger, som foreløpig kun er tilgjengelig for spesielt utvalgte profiler.
Han tror det kan bli et interessant supplement til de store nyhetssendingene fremover. Eksempelvis under store nyhetshendelser hvor det er enormt behov for info, særlig for de som ikke ser på TV eller ikke har anledning til det.
Jeg ser for meg at det kommer til å bli en viktig del av min journalistiske virksomhet.
Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Midtøsten-korrespondent
– Samtidig må man finne en balanse, for man kan ikke kjede publikum med slike sendinger hver eneste dag. Nettopp derfor tror jeg på dette i kombinasjon med de store nyhetssakene, sier han på telefon til NRKbeta fra Kairo.
Han har selv forsøkt Facebook-streaming to ganger.
– Når jeg vanligvis går direkte på NRK preges det av vaner og mange formaliteter. Å strømme direkte er en ny situasjon og annen måte å operere på. Det er en tilvenningssak, men det er kult å se at folk er interessert, sier Falkenberg Mikkelsen.
Kollega og London-korrespondent Espen Aas debuterte denne uken på samme vis etter David Bowies bortgang. Han rapporterte direkte fra stedet hvor Ziggy Stardust ble født.

Nobel nachspiel
Like etter utdelingen av Nobels fredspris 2015 i desember satte Falkenberg Mikkelsen i gang sin første livesending fra mobilen.
– Tanken var altså å gi et tilbud til de på mobilen som ikke hadde mulighet til å se sendingen eller hadde spørsmål om situasjonen i Midtøsten, sier han.
Under sendingen var han i «streaming»-modus hele veien, og hadde kun fokus på dette.

Sending nummer to koblet han seg på Dagsrevyen. Han aktiverte streamen til Facebook like før han gikk live på Dagsrevyen på NRK1. Slik kunne seerne se hans rapport til Dagsrevyen, og etterpå stille spørsmål direkte til ham.
Direkte på sosiale medier er annerledes
Falkenberg Mikkelsen sier det er noe ganske annet enn å gå live på Dagsrevyen.
– Det er ikke noen tidsbegrensning, og man har interaksjon med publikum på direkten, sier han.

Nettopp derfor synes han også formatet er interessant.
Det bryter ned noen barrierer som TV-mediet gir. Det er nærmest autoritært i måten man leverer informasjon på, men nå går man i kontakt med publikum på en helt annen måte.
Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Midtøsten-korrespondent
Kjernen er at man bryter ned murene rundt mediet og kommer i direkte kontakt med den interesserte delen av publikum. Reporterne sitter ofte på mye mer info enn det man får plass til i hovedsendingene, og at han kan spe på litt mer info til de interesserte er bra, synes Falkenberg Mikkelsen.
– Det handler også om folkeopplysning og en fornuftig bruk av rollen vi har som utenriksreportere, sier han.

Bedre enn kommentarfelt
– Dette er mer interessant enn et kommentarfelt. De lever sitt eget liv og går gjerne helt andre veier. Her er man i direkte kontakt med publikum, og det gjør det til et spennende og utfordrende format. Vi kan snakke om ting på en måte jeg føler er interessant, for det er ved hjelp av spørsmålene fra publikum selve innholdet blir formet, sier Falkenberg Mikkelsen.
Formatet kan også være ganske krevende, for man må av og til stå alene å prate.
– Av og til oppstår det en fiktiv dialog. Man står alene og prater uten å ha en fysisk direktekontakt med de man snakker med. Når man snakker sånn, kan det oppstå noen awkward moments hvor en må lese kommentarer, tenke seg om eller justere kamera, sier han.
Oppsett
– Det begynte med et prosjekt som Eivind Waage tok initiativ før jul, i forkant av Nobelsendingen lurte han på om jeg var interessert i å prøve slik streaming. Vi har begge «offisielle» Facebooksider, som de har lansert støtte for streaming fra, sier Falkenberg Mikkelsen.
Han så en del eksempler på slike sendinger, hvor noe var interessant, og en del var ganske på siden av innholdet NRK jobber med.

– Felles for alle var at det var stort apparat. Stort sett to personer med dialog seg imellom, da har du litt mer tenketid enn når du står alene, sier Falkenberg Mikkelsen.
Da Nobelsendingen kom, tenkte han ”la oss prøve”, og satte opp en stream på Facebook.
– I appen og på nettet får man opp et kommentarfeltet ved siden av videoen. Der kan være vanskelig å holde oversikt over alle kommentarene som kommer inn.
For å holde oversikt la Waage inn spørsmålene i et delt dokument som Falkenberg Mikkelsen hadde åpent på en skjerm ved siden av.
Teknikken
– Midtveis under første sending plasserte jeg telefonen horisontalt på et bord. Da appen ikke tar hensyn til hvilken vei telefonen ligger, endte jeg opp med å filme feil vei i 10 minutter.
Heldigvis sendte en observant seer inn beskjed, så feilen kunne rettes. Falkenberg Mikkelsen sier det blir noen slike ufrivillig komiske barnesykdommer, når man tester nye format.
– Før jeg gikk live på Dagsrevyen satte jeg telefonen på et stativ rett ved siden av hovedkameraet jeg brukte til Dagsrevyen. Da filmet jeg både rapporten til Dagsrevyen, og vendte meg til mobilen etterpå. Tanken var å gi folk litt tid til å stille spørsmål. Til senere vurderer jeg også å få introdusert muntlig hva som foregår, ikke bare i beskrivelsen av videoen.

Han var urolig for båndbredden på forhånd. Linjen han brukte var fastnettet til leiligheten i Kairo, som er ganske dårlig. Typisk nedlasting ligger på 3,4 mbps og opplasting på 0,6.
– Livesendingen i Dagsrevyen går også via internett, men der bruker jeg i tillegg noen 3G-kort for å forsterke signalet. I Egypt varierer hastigheten veldig om det er mange som bruker nettet, men til dette formålet har streamingen fungert overraskende bra og vært veldig stabilt. Det krever altså ikke så mye for å fungere, og det gjør at man kan være tilgjengelig på sosiale medier på samme måte som man er på radio og TV, sier han.
Et annet teknisk problem som oppstod var at Canon-kameraet som filmer Dagsrevyen har en helt annen lysinstilling enn iPhonen. Sistnevnte taklet ikke lampene som var satt opp for Dagsrevy-liven så godt. Det gir likevel en form for realisme.
– At det er litt røffe kanter på det er nok formatets styrke også. Det er TV, men samtidig ikke, sier Falkenberg Mikkelsen.
Andre prøver seg
Han har sett BBC gå live på samme måte, men da i studio tête-à-tête. Al-Jazeera har vært mer aktive og tatt med appen ute i felten.
– Jeg ser for meg at man her kan eksperimentere med forskjellige settinger som supplement til de vanlige nyhetssendingene. Da kan man gi mer bakgrunn og vise litt mer av hvordan vi jobber, sier han.

Et av spørsmålene som kom opp under strømmen var «Hvor er det du står hen?». Det er kanskje ikke så interessant i seg selv, og ville neppe fått plass til noe særlig refleksjon i løpet av et innslag i Dagsrevyen, selv om Falkenberg Mikkelsen skjønner at folk er nysgjerrige.
– I et format som dette kan man se og forklare arbeidsforholdene, samtidig som man kan levere mye innhold, sier han.
Utviklingen videre blir å finne ut hvordan formatet fungerer best.
– Nå er det nytt å spennende, men vi må se hvordan publikum forholder seg til det, sier han.
Han har ikke fått tid til å ettergå statistikken nøye, men Tunisia-klippet gikk over all forventning. Det var mange som så, og fulgte sendingen lenge.
– Gjennomsnittet for de som fulgte var 7 minutter, på video er tallet vanligvis 1-2 minutter. Formatet tillater jo at man sprenger alt som fins av rammer, og det gjør at jeg absolutt vil prøve igjen. Det er fullt mulig å utvikle det og bruke det mer aktivt.
Her finner du en oversikt over NRKs korrespondenter på Facebook.