Det snakkes mye om mobilbetaling om dagen. Også her i redaksjonen. Gjerne om person-til-person-betaling. Hva funker? Hvorfor har det tatt så lang tid før dette var på plass? Norske Vipps har vært den største snakkisen her hjemme på bjerget, hvor ordet kjapt både har blitt et verb og et substantiv.
I horisonten ruger også giganter som ApplePay og PayPal, som primært har siktet seg inn på den tradisjonelle betalingen av varer og tjenester «i butikken».
Det var imidlertid en slags Vipps i Kina, såkalt «bruker-til-bruker betaling», som fanget vår oppmerksomhet her om dagen.
Vi bet oss nemlig merke i følgende overskrift hos thedrum.com:
«WeChat had more mobile transactions over just Chinese New Year than PayPal had during 2015»
En kinesisk chatte-app, som de færreste vi kjenner har hørt om, hadde altså flere transaksjoner i løpet av det kinesiske nyttårets syv dager, enn PayPal hadde i løpet av hele 2015.
Altså hele året 2015.
Hæ?
Ifølge WeChat sendte 420 millioner mennesker «lykkeønskningspenger», Hong Bao, til hverandre i løpet av det kinesiske nyttåret. 8.08 milliarder såkalte røde konvolutter ble sendt gjennom WeChat. Åtte ganger mer enn året før.

Vi ble såpass både overrasket og nysgjerrige på dette fenomenet av vi bestemte oss for å la vår media-forskende kollega Anders, som for tiden befinner seg i Oxford på Reuters Institute for the Study of Journalism, ta en prat med en av sine kinesiske journalist-kollegaer om hvordan WeChatPay fungerer.
Gammel kinesisk tradisjon gone mobile

Chen Liang er journalist i den kinesiske avisen Global Times, og forsker altså på det samme programmet i Oxford som NRKbetas egen Anders. Vi tok en prat med henne for å forsøke å forstå hvorfor WeChat har blitt en gigant på brukerbetaling.

– I Kina feirer vi det nye året ved å gi pengegaver, såkalt Hong Bao, til hverandre. Tidligere gav vi hverandre kontanter, men etter at WeChat i fjor åpnet for muligheten til å sende Hong Bao, har folk begynt å bruke dette. Jeg har vel sendt rundt 700 kroner til ulike venner og bekjente i år, sier Liang og forklarer også at det kan gå konkurranse i å sende ut mest penger:
– I min familie har vi en WeChat-gruppe hvor det blir en slags konkurranse hvor vi kjemper om å være den som har gitt flest gaver, fortsetter Liang med et lurt smil om munnen.
Røde konvolutter
Å gi pengegaver til nyttår er en gammel tradisjon i Kina, hvor pengene tradisjonelt sett ble overrakt i røde konvolutter, en farge som er lykkefargen i kinesisk kultur.
– Normalt sett er det slik at hvis man er singel så får man penger fra gifte par og det samme gjelder barn. Tradisjonelt sett har Kina vært et veldig fattig land, så nyttår var en fin feiring for barna som da fikk penger de kunne kjøpe gotteri og nye klær for, sier Liang.
Ta en titt på videoen under for å se hvordan WeChatPay fungerer, og få en innføring i hvilke summer som bringer lykke:
Apple Pay brøt sammen
I forrige uke lanserte også Apple sin betalingsløsning, Apple Pay, i Kina, noe som førte til at tjenesten, ifølge Mashable, brøt sammen. For mange ønsket rett og slett å registerer seg.

Mashable påpeker i sin artikkel at det er giganten Alibaba som blir Apples største rival i Kina, hvor cashless terminaler som tillater «tap-to-go» er godt utbredt. Alibaba, med sin Alipay, har 400 millioner brukere og 70% av markedet.
WeChat kan også brukes til å betale små beløp i butikker og taxier, og kan skilte med 500 millioner aktive brukere, og 200 millioner tilknyttede kredittkort.
Framtiden i våre hender
Det er både fristende og spennende å forsøke å se inn i krystallkula når det kommer til mobilbetaling?
Hva tror dere?
Hvor lenge får Vipps og MobilePay dominere i Norge?
Hva skjer hvis Facebooks Messenger Payments rulles ut i Norge?