Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Svensk journalist ikke velkommen hos Facebook

$
0
0

«For kritisk og belest», sier nettgiganten og avlyste planlagt intervju.

Saken er oppdatert med kommentarer fra Facebook og Svenska Dagbladets sjefredaktør, se nederst.

Jack Werner regnes som en av de skarpeste journalistene i Sverige som jobber med internett og sosiale medier. For Svenska Dagbladet skriver han nå en artikkelserie om hvordan Facebook håndterer netthat på sine sider.

I forbindelse med saken, skulle han reise til Facebooks europeiske hovedkontor. Kontorkomplekset i hjertet av Dublin er designet av stjernearkitekt Frank Gehry, og er Facebooks største utenfor California.

– Vi hadde en avtale i Dublin onsdag 17. februar, og hadde fått presentert et veldig fint opplegg. Det skulle være en to timers forelesning om hvordan Facebook jobber med blant annet hatprat, lunsj i deres kantine, og en times intervju i etterkant, sier Jack Werner til NRKbeta på telefon fra Stockholm.

Facebooks europeiske hovedkontor i Dublin Foto: Google Street View
Facebooks europeiske hovedkontor i Dublin Foto: Google Street View

På fredag kom kontrabeskjeden fra Facebooks nordiske kommunikasjonssjef Peter Münster. Om det var Jack Werner som kom, var er møtet uaktuelt, blant annet fordi Werner er «for kritisk og belest».

Svenska Dagbladets sjefredaktør Fredric Karén skriver følgende:

På mange måter bekrefter historien erfaringene mange har av Facebook som selskap: utilgjengelige, ikke spesielt gjennomsiktige og med et stort behov for å kontrollere og overvåke all kommunikasjon.

Fredric Karén, Kritisk reporter var inte välkommen hos Facebook

Internett-detektiv

Werner var tidligere sjef for sosiale medier i den svenske gratisavisen Metro, hvor han også har gjort seg bemerket også som journalist på sosiale medier og internett. Vi har tidligere skrevet om hans inngående granskninger av identitet på nettet.

Jack Werner Foto: Sniper Zeta (eget verk) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons.
Jack Werner Foto: Sniper Zeta (eget verk) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons.

Hos Metro var han med å starte den prisvinnende satsningen «Viralgranskeren», som ettergår kilder i saker som sprer seg raskt på sosiale medier. Han er nå frilansjournalist og jobber med en bok om kildekritikk.

I dag skriver Viralgranskeren på sine nettsider at «Facebook må åpne opp for granskning og snakke med journalister«. Werner har også holdt et TED-foredrag, basert på sine erfaringer med kildekritikk på nettet.

Absurd

Werner synes det er veldig merkelig å bli nektet adgang til Facebook på denne måten.

– Hadde det vært et hvilket som helst annet firma hadde nok folk reagert annerledes. Det virker som selskap som Facebook, Google og Twitter kommer unna med å være tilbakeholdne overfor mediene. Man forventer det nesten. De sier nesten aldri noe og man blir pent nødt til å finne seg i en felles pressemelding, sier Jack Werner.

Han håper denne saken kan bidra til at folk ser hvordan Facebook opererer.

– Det er absurd at jeg plutselig er den harde journalisten som folk prøver å komme seg unna, sier han.

Bekymringsfullt

På spørsmål om Facebook får diktere historiene som skrives om seg selv, svarer Werner at man kan tolke det som nå har skjedd på to måter.

– Enten er de uvant til hvordan journalister jobber, eller så har de gjort dette før og ikke fått noen problem med det. Det tegner et problematisk bilde av hvordan de forholder seg til journalister, sier han.

Han trekker paralleller til hvordan Facebook markedsfører seg som journalistikkens beste venner. Facebook har lenge jobbet for å markedsføre seg som en plattform for medier og journalister. Tydeligst vist gjennom de nye Instant-artiklene, som lar medier publisere direkte på Facebook.

Flere norske medier har allerede tatt i bruk funksjonen.

– Åpenbart finns ikke forståelsen for hvordan vi jobber, sier Werner.

Velger norske medier å samarbeide med Facebook om publisering av artikler? Flere har gjort det allerede.  Illustrasjon Ståle Grut / NRKbeta via  Olivier Guillard
Velger norske medier å samarbeide med Facebook om publisering av artikler? Flere har gjort det allerede. Illustrasjon Ståle Grut / NRKbeta via Olivier Guillard

Hvem er Facebook egentlig laget for?

– Jeg ønsker ikke å male et bilde av Facebook som dumme og lukkede, men det finnes en rekke ubesvarte spørsmål. Et eksempel er at Facebooks syn på nakenhet ikke er særlig nordeuropeisk. I Sverige og Norge er ikke et bryst så veldig farlig, men Facebook ønsker åpenbart å tekkes mange mennesker som ser på et bryst som noe med stor sprengkraft, sier han.

NRK har tidligere opplevd at Facebook har sensurert barne-TV-serien Newtons episoder om kroppen.

Programleder Line Jansrud har gjennom Newtons pubertetsserie lært barna om både pupper, jentetiss, guttetiss, kjønnshår og stemmeskiftet. Men episoden om eggløsning og mensen ble for mye for Facebook. Foto: NRK
Programleder Line Jansrud har gjennom Newtons pubertetsserie lært barna om både pupper, jentetiss, guttetiss, kjønnshår og stemmeskiftet. Men episoden om eggløsning og mensen ble for mye for Facebook.
Foto: NRK

– For meg er det helt OK at de har det moralske synet de har, men enn så lenge har de ikke vært åpne og ærlige om det. De vil catre til alle interesser samtidig, og da blir resultatet en slags grå grøt alle må forholde seg til, sier Werner.

Han ønsker å finne ut om Facebook er en plass for svensker.

– Er det det, eller en plass for målgrupper i andre land? Om det er sånn, er det helt OK. De er et privat selskap og gjør som de vil, men jeg synes det hadde vært bra om svenske brukere av Facebook faktisk fikk vite det. På den måten er de klar over dette når de går med på å bruke tjenesten. Det er noe jeg savner svar på, og som overhodet ikke er uttalt fra Facebook, sier Werner.

Han synes det er leit å bli nektet tilgang, for han skulle gjerne stilt disse spørsmålene.

Ansikt til ansikt

Sjefredaktør Karén sa det var viktig at leseren fikk vite hvordan det er på Facebooks hovedkontor, og hva de faktisk sier, og bestemte seg derfor for å sende Werner til Dublin.

Da Facebook ga kontrabeskjed om at Werner ikke var velkommen, tilbød de i stedet et videointervju. Karén takket under tvil ja til dette, men også det ble avlyst av Facebook.

I en e-post til SvD avviser Facebook selv at Werners besøk er noe problem for dem, og forklarer avlysningen slik:

Ettersom vi allerede har gjort oss tilgjengelige for Jack Werner ved flere tidligere anledninger, antok vi at dette var overflødig informasjon for han.

Facebooks Peter Münster i en e-post til Svenska Dagbladet

Werner synes det er merkelig at dette blir gitt som grunn til å avlyse intervjuer og møter.

– Denne spesifikke pressetalspersonen har jeg snakket med to ganger. En gang på en middag under en konferanse i Italia, og på innvielsen av Facebooks kontor i Stockholm. Begge gangene forstod jeg det også på ham at vi hadde bakgrunnssamtaler, ikke et intervju. Sist gang avsluttet samtalen med snakk om at jeg kunne dra til Dublin. Det endte med at en annen journalist fra en annen avis fikk reise, sier Werner.

Sentrale spørsmål i viktig tid

Facebook-sjef Mark Zuckerberg rykket forrige fredag ut, og sa han ville sette en stopper for hatinnlegg på Facebook.

NTB skriver at Zuckerberg har vært på en to dagers sjarmoffensiv i Tyskland for å møte kritikken rundt hvordan Facebook håndhever hatprat i kjølvannet av flyktningkrisen.

– Facebook har hittil ikke gjort en god nok jobb med å få fjernet innleggene, sa Zuckerberg.

Skjermbilde fra Facebooks livesending under Mark Zuckerbergs spørsmål og svar-sesjon Foto: Mark Zuckerberg/Facebook
Skjermbilde fra Facebooks livesending under Mark Zuckerbergs spørsmål og svar-sesjon Foto: Mark Zuckerberg/Facebook

Werner synes det er problematisk at vi ikke vet hvordan Facebook jobber, dels på grunn av historier som hans.

– Vi vet ingenting om Facebooks inner workings. Etter flyktningstrømmen har spørsmålet vært veldig viktig i Tyskland, og de har hatt problemet i langt større proposjone enn vi har, sier Werner.

Det er åpenbart at det fins et momentum for å diskutere dette nå, mener han.

– Det som er tragisk er jo at det Mark sa var veldig interessant. Jeg skulle gjerne snakket mer om dette, avslutter Werner.

Vi har kontaktet Facebook for å få en kommentar, men foreløpig ikke mottatt noen tilbakemelding.

Svar fra Facebook

I ettermiddag fikk vi epost fra Facebooks PR-byrå, med et sitat fra Peter Münster:

Vi har invitert SvD til vår neste «Media day» på vårt hovedkontor i Dublin, som følge av at de kansellere det forhåndsavtalte besøket. Vi fortsetter å se frem til å ha dem der.
Peter Münster på epost til NRKbeta

Frederic Karén skisserer dette hendelsesforløpet for NRKbeta:

1. Vi var invitert til FB i Dublin for et besøk til 17/2.

2. Da jeg sa ja, jeg kunngjorde også at vi skal sende Jack Werner og en fotograf.

3. FB (Peter M) ringte meg deretter og ba oss om å sende en annen reporter enn Jack W. Jeg foreslo i stedet at vi skulle sende to journalister, Jack for et intervju med en community-ansvarlig og en av våre reportere som var i stand til å få generell informasjon om nyhetsstrømmen og community-standarder som de presenterte i sitt program for dagen. Dette Peter sa nei til. Jeg tilbød ham selv at de kunne lese alle sine sitater, men han sa fortsatt nei.

4. Dagen etter sa han at enten kunne vi sende en annen reporter eller så kunne Jack gjøre et videointervju fra Stockholm.

5. Etter en vurdering bestemte jeg meg for å sende en annen reporter, fordi jeg tenkte det var lå stor verdi i å dra dit, ta bilder og skildre miljøet (12/2). Men etter å ha tenkt over helgen, ombestemte jeg meg. Jeg kontaktet Peter og sa at vi heller ville ta videointervjuet med Jack (15/2). Dette sa han også nei til.

Så vi har absolutt utsatt besøket, men vi hadde aldri gjort det, hvis vi i utgangspunktet hadde kunnet sende reporteren vi ville.
Fredric Karén på epost til NRKbeta

Ingen invitasjon

Karén forteller videre at de ikke har mottatt noen offisiell invitasjon til Facebooks «Media Day», eller om de i så fall kan sende Jack Werner.

Han forteller videre at han har et stående tilbud til Facebook om å la Jack Werner intervjue den de mener er rett person for å fortelle om hvordan Facebook ser på trusler og hatkommentarer på deres plattform.

I dag klokken 14:00 kan du delta i et nettmøte med Jack Werner og Fredric Karén og stille spørsmål om saken.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>