Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Store nettverk skal hjelpe selskaper å bli smartere

$
0
0

Tesla, Google, Buzzfeed og kunstig intelligens-selskapet Viv vil alle lære systemene sine å bli smartere. Det skal nettverk av biler, artikler og interaksjoner hjelpe dem med.

Se for deg tusenvis om ikke milliarder av små lytteposter som følger med på hvordan publikum bruker produktet ditt, slik at du kan gjøre forbedringer på alle produktene dine med én gang. Dette begynner å bli en realitet blant mange av de store selskapene som presenterer under årets South by Southwest-konferanse.

Kunstig intelligens som salgsvare

Norske Dag Kittlaus jobbet tidligere i Telenor og er mannen bak Apples smarte assistent «Siri». Nå vil han gjøre kunstig intelligens like naturlig som Wifi og Bluetooth.

– Når du ser denne V’en skal du få samme assosiasjoner som du nå får av en Bluetooth- eller Wifi-logo. Du skal skjønne at du nå kan snakke med en intelligent robot, sa Kittlaus fra scenen på South by Southwest-festivalen lørdag.

Viv ønsker å bli et like naturlig tilbud på linje med trådløse tilkoblinger, søk og stedstjenester. Illustrasjon: Viv.ai
Viv ønsker å bli et like naturlig tilbud på linje med trådløse tilkoblinger, søk og stedstjenester. Illustrasjon: Viv.ai
Med selskapet Viv vil han skape den globale hjernen, som skal kunne hjelpe oss med alle mulige ting.

Jobs på tråden

Tidlig i 2010 ringte Apple-sjef Steve Jobs Kittlaus og ønsket å kjøpe selskapet hans, Siri. Etter hvert kjent som den digitale assistenten som bor i enhver Iphone.

– Steve ville at Siri skulle utføre daglige oppgaver, fortalte Kittlaus.

Han var usikker på om han ville selge selskapet, men Kittlaus forteller at Jobs ringte hver dag i 40 dager for å snakke om produktet og overbevise ham om et salg. Siri var nøkkelen til kampen om mobilen, som Jobs ønsket at Apple skulle vinne.

Kittlaus sammenligner i dag sitt selskap med iPhonen før utviklerne fikk slippe til gjennom App store.

– Det var ikke før Apple åpnet App store for alle at funksjonaliteten tok av. Det er der vi er på kunstig intelligens-stadiet nå. Med Viv ønsker vi å bli et distribusjonsnettverk for kunstig intelligens, som alle kan koble sine egne produkter og APIer inn på, sa Kittlaus.

Målet er å bruke all kunnskapen som maskinen samler opp til å bli smartere.

Dag Kittlaus i samtale med teknologijournalist Steven Levy Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Dag Kittlaus i samtale med teknologijournalist Steven Levy Foto: Ståle Grut / NRKbeta
– Det er et nytt internett som kommer. Først så vi nettsider, så apper og nå har du trådløse enheter over alt. Snart trenger du ikke laste ned apper og oppdateringer, men en åpen hjerne kommer til å være tilgjengelig i skyen. Den kan gjøre hva du vil, for du plugger bare inn APIene du ønsker og den vil lære deg å kjenne, sa Kittlaus.

Etter hvert som man bruker tjenesten vil den lære deg å kjenne. Kittlaus bedyrer dog at du som bruker vil få full kontroll over alt den vet. En del av systemet vil nemlig være at man selv kan bestemme hvor godt hjernen skal kjenne deg.

– Den vil kunne si «jeg har lært sju ting om deg denne uka«, og så kan du velge å beholde eller fjerne den informasjonen, sa Kittlaus.

Kittlaus fortalte at de allerede har lekt med Tesla for å vise hva bilen kan gjøre med stemmen.

– Vi satte det opp sånn at alle vinduene åpnet seg om man sa «føn håret mitt», eller at passasjersetet ble lagt bakover og takluka åpnet om vi sa «eject passenger», fortalte Kittlaus.

Selv om funksjonene ikke har blitt en realitet i Teslas biler, jobber selskapet på samme måte når det kommer til å bli smarte ved hjelp av et stort nettverk.

Selvkjørende biler lærer sammen

Både Tesla og Google forteller at alt det deres mange selvkjørende biler opplever på veien, går tilbake til deres servere og hjelper med å gjøre hele flåten av kjøretøyer smartere.

Hele Tesla-flåten opererer som et nettverk. Når en bil lærer noe, lærer alle det. Det er mer enn hva andre bilselskaper gjør.

Tesla-sjef Elon Musk i oktober 2015, How Tesla is ushering in the age of the learning car

Men Tesla er ikke alene.

Avanserte målinger

Chris Urmson, sjef for Googles selvkjørende biler Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Chris Urmson, sjef for Googles selvkjørende biler Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Googles nyeste generasjon av selvkjørende biler er utformet slik at alle sensorene i bilen skal få best mulig utsikt.

Dette inkluderer blant annet lasere som foretar 1,5 millioner målinger i sekundet. Ved hjelp av disse, Googles egne kart-data og andre sensorer, kan de se opp mot 200 meter ut fra bilen, og identifisere bygninger, kjøretøy og mennesker.

Slik ser verden ut for Googles selvkjørende biler Foto:  Google
Slik ser verden ut for Googles selvkjørende biler Foto: Google
– Vi har kartlagt tusenvis av biler og folk, og bygget modeller for hvordan disse oppfører seg, sa sjefen for Googles selvkjørende biler Chris Urmson fra scenen på South by Soutwest.
Google har målt utallige mennesker med sensorene på sine selvkjørende biler. Dette blir modeller som alle bilene bruker for å forutse trafikken. GIF fra Googles presentasjon: Ståle Grut / NRKbeta
Google har målt utallige mennesker med sensorene på sine selvkjørende biler. Dette blir modeller som alle bilene bruker for å forutse trafikken. GIF fra Googles presentasjon: Ståle Grut / NRKbeta

Buzzfeeds artikler er små lytteposter

På fjorårets SXSW-konferanse lanserte Buzzfeed sin nye strategi for distribuert innhold. De fokuserte på å spre innholdet sitt lengst mulig, men også å kunne måle hvor det bevegde seg. Det siste året har de satset stort på å utvikle dataplattformer som kan fortelle hvordan innholdet deles.

Buzzfeed publiserer 600 saker hver dag. Hver av disse fungerer nå som lytteposter og forteller Buzzfeed hvordan brukerne konsumerer innholdet.

– Jonah (Buzzfeeds grunnlegger, journ. adm.) fortalte meg at han synes det er fascinerende hvordan de selvkjørene bilene lærer av hverandre. Med våre nye system er alt innholdet vi sender ut på forskjellige plattformer med på å skaffe data slik at vi kan forbedre produktet, fortalte Buzzfeeds markedssjef Frank Cooper på scenen under SXSW.

Frank Cooper, Buzzfeeds markedssjef Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Frank Cooper, Buzzfeeds markedssjef Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Han lanserte også et nytt verktøy hvor markedsførere kan gjennomføre samtidige kampanjer på tvers av alle Buzzfeeds nettsider, mobile flater, og seks av deres eksterne plattformer (Snapchat Discover, Vine, YouTube, Facebook, Instagram og Tumblr). Slik kommersialiserer de nå sitt store nettverk for å tjene penger på dataene.

Hva tenker du om denne utviklingen?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578