Twitter var et perfekt verktøy, men tidene forandrer seg. Hva kommer etterpå?
Vi har hatt svært mye glede av Twitter siden det så dagens lys i 2006. Plattformen har vært populær blant mediefolk og journalister, noe vi i NRKbeta har nytt godt av. Det er en ypperlig plattform å følge hendelser og konferanser som vi både deltar på eller følger fra kontoret.
Derfor er det trist å se at aktiviteten minker, sammenlignet med tidligere år. Dette har vi observert på de fleste arrangementer med en egen hashtag vi har deltatt på i 2016.
På Twitter er det meste åpent, tilgjengelig og målbart – en drøm for oss som jobber med medier. Nye tjenester som Jodel er den diametrale motsetning med sin lukkethet og anonymitet.
Twitter kom seg gjennom en tøff start med store tekniske problemer og nedetid. De har vært en viktig plattform for revolusjoner, protester og svært mye annen kommunikasjon.
Demonstrasjonene i Ferguson fikk mye oppmerksomhet, takket være Twitter. På Facebook sørget algoritmene for at det var stille.
But I wonder: what if Ferguson had started to bubble, but there was no Twitter to catch on nationally? Would it ever make it through the algorithmic filtering on Facebook? Maybe, but with no transparency to the decisions, I cannot be sure.
Zeynep Tufekci i What Happens to #Ferguson Affects Ferguson

De mestrer heller ikke å fornye seg skikkelig. De mestret aldri (i likhet med mange andre sosiale medier) å håndtere trakassering eller opprettholde stabilt lederskap i krevende tider.
Twitter nekter for at det stemmer, men Business Insider melder at antallet publiserte tweets per dag er halvert siden toppen i august 2014.
Hvor drar alle sammen?
Nøyaktig hvor aktiviteten flytter seg til er ikke godt å si, for folk har ikke sluttet å gå med smarttelefoner. Er det Facebook, eller mer lukkede chat-grupper som stjeler aktiviteten?
Da Harvards Nieman Lab nylig skulle dekke konferansen «International Symposium on Online Journalism» droppet de live-dekningen de vanligvis har.
I stedet valgte de å flytte hele dekningen inn i plattformen Slack. Dermed fikk du kun tilgang om du registrerte deg. Mange brukere som vanligvis bruker Twitter aktivt var tilstede. Forumet eksisterer fortsatt for diskusjon om ny journalistikk og teller i dag nærmere 300 brukere.

Nye sosiale medier
Vi vet at chat-plattformer som Facebook Messenger vokser. Samtidig ser vi at mastodonten sliter med å få folk til å dele innhold på Facebook:
I midten av 2015 hadde all deling på Facebook sunket med 5,5 % sammenlignet med samme periode året før. Deling der du selv deler noe personlig – som egne bilder eller videoer – sank hele 21 % i samme periode, ifølge konfidensielle data fra Facebook. Bloomberg skriver at personlig deling i høyere grad skjer i mer lukkede fora som Snapchat, Instagram og andre meldingstjenester.
Forskere ved SINTEF har intervjuet flere hundre ungdommer i en nylig publisert studie. Ungdommen sier at de kommuniserer i mindre grupper på Snapchat, KiK og Instagram – ikke på Facebook eller Twitter.
Den åpne delingskulturen blant unge ser ut til å forsvinne. De velger heller private og mer diskré kanaler som SnapChat. Dette er tendenser som blir bekreftet av statistikk.
Petter Bae Brandtzæg via Norges Forskningsråd
Når vennelisten på Facebook øker er det ikke godt å si hvem som er mottaker av det du sender ut. Som en konsekvens av dette sier medieviter Ida Aalen til E24 at folk selvsensurerer mer.
Bursdagsboka
Facebooks ambisjon om å «bli internett» er tydelig for mange.
Samtidig er det fascinerende å se hvordan facebook nå oppfører seg som en påtrengende venn, hver gang noen du har en kobling til har bursdag.
Om du bruker Facebook har du sikkert selv lagt merke til hvordan Facebook nærmest trygler deg om å interagere om noen du har en kobling til har bursdag.
Både på Facebook og etter hvert i Messenger-appen dukker det opp forslag om å planlegge fest, skrive en hilsen eller dele gamle bilder du er avbildet på sammen med vedkommende.
Facebook har til og med satt sammen en videosnutt hvor bilder av deg og bursdagsbarnet figurerer. Denne tilbys alle, bare at bildene byttes ut.
Dette toppes av at Facebooks «Free basics»-program som gir brukeren fri tilgang til Facebook, men ikke resten av nettet, ble erklært ulovlig i et av de potensielt største nye markedene: India.
Tror du Twitter vil finne tilbake til formen eller kommer det noe nytt i kjølvannet?