For et halvt år siden ba vi dere om hjelp til å teste en ny mobilapp fra NRK på iOS og Android. For noen uker siden slapp vi appen for alle på begge plattformer.
Her deler vi litt om hvordan vi har jobbet, hva vi har lært på veien og hvorfor vi mener du bør prøve den nye appen. Og vi ønsker oss dine tilbakemeldinger – enten i appen eller kommentarfeltet her – så vi kan fortsette utviklingen og sørge for at appen blir så bra som mulig.
Først og fremst: appen heter “NRK” i AppStore og Google Play og erstatter den gamle appen ved navn “nrk.no”.
Målsetningen med ny app er å gi bedre oversikt, skape lojalitet fremfor klikk og å utnytte brukertilpasning og teknologi for å treffe yngre og bedre.
Clik here to view.

Hva får jeg i den nye appen?
-
Bra innhold
Appen inneholder nyheter og aktuelt stoff i bred forstand fra hele NRK, og ligner innholdsmessig på forsiden mange kjenner fra nett & mobil. I tillegg løfter vi relevant innhold fra TV & radio.
-
Følg bedre med på det du er mest interessert i
I appen bretter vi ut NRKs sjangerbredde på en ny måte. Enten du liker de raskeste oppdateringene, dybdesaker & langlesing, innhold fra ditt distrikt eller spesifikke enkeltsaker kan du nå løfte dette innholdet i appen, samt få mer presis varsling.
NRK står likevel som garantist for at du ikke kan velge bort innhold som er aktuelt i nyhetsbildet, men du kan altså gjøre appen mer relevant for deg. Sagt på annen måte; vi lar deg ikke velge bort det NRK fronter høyt på desken, selv om du blir lei Trump, Tour de Ski, dieselforbud eller ulvedebatt.
-
Brukermønsteret er oppdatert
Den gamle appen oppførte seg stort sett som en nettside, mens vi nå har tatt mange steg mot å dyrke appopplevelsen definert av Apple og Google. Det innebærer at de av dere som er vant til å sveipe og presse i andre apper raskt kjenner dere igjen. Det betyr også at brukere som likte det forrige versjonen som oppførte seg som en nettside utfordres til å endre vaner.
-
Appen oppfører seg raskere
Forsiden i appen er raskere. Artiklene laster raskere. Å se video er enklere. Fingerbevegelser i appen gjenbruker navigasjonsmønstre du kjenner fra andre apper.
-
Ta vare på artikler til senere (Android nå, iOS snart)
Dersom du leser en artikkel du vil ta vare på, kan du legge den i “Leseliste”. Det betyr at vi husker den for deg, og den lagres til senere.
Samme funksjon bruker du også om du foretrekker å scanne forsiden og merke saker du vil lese senere, eller ta vare på før du går offline f.eks. på T-bane, til sjøs eller i lufta.
-
Se video enklere
Vi spiller av video automatisk – uten lyd – for å fjerne ett punkt med interaksjon. Om du vil spare datatrafikk, eller av andre grunner ikke ønsker å starte video automatisk, kan du selvfølgelig slå av funksjonen i appens innstillinger.
-
Appen tilpasser seg dingsen din bedre
Du får fullt utbytte av appen i høyden på mobil, samt begge retninger på tablets. I tillegg har vi bygget tettere koplinger til radio- og TV-appene slik at du mer sømløst enn før kan bevege deg inn i disse universene og tilbake.
-
Du får enda et alternativ på mobil
Majoriteten av NRKs publikum bruker nyhetstilbudet vårt på mobil via nettleseren. Det vil selvfølgelig fortsatt fungere helt fint. Innholdet i appen finnes også på nettsidene våre, og det er de samme redaksjonene som før som skriver og desker innhold for nettsidene og appen.
Men nå kan du altså teste begge deler og velge det som passer best for deg. Vi er akkurat like glade i deg åkke som. Slik lager du forresten en snarvei til NRKs nettside på telefonen din.
Clik here to view.

Hva skjer framover?
Vi samler erfaringer gjennom bruksdata og tilbakemeldinger. Vi systematiserer, lærer, justerer, prodsetter og repeterer dette i en evig loop. Ved å lansere appen til alle har vi allerede fått masse kunnskap som vi ikke fant i betaperioden.
Forrige uke slapp vi en oppdatering på iOS som var etterlyst av mange brukere, se figur i bunnen av artikkelen. Vi systematiserer feedbacken løpende for å konsentrere innsatsen der det knirker mest.
4 erfaringer etter flytting fra gammel til ny app
1. Norsk Rikskringkasting ER fortsatt TV & radio
Læringen fra betaperioden på Android underslo hvor mange som faktisk brukte den gamle appen til å finne og se radio & TV. Her var vi ikke flinke nok til å lede brukerne inn i de respektive appene, som forøvrig er betydelig bedre enn mobilversjonen den gamle henviste til. Her har vi derfor gjort forbedringer.
2. “Jeg vil ikke lage min egen filterboble” møter “Fint med en Trump-fri sone”
Når vi nå gir mulighet for å løfte spesifikke områder (f.eks. “Uriks” eller “Viten”), har flere tolket det med frykt som et nyhetsfilter. Så er det andre som er glade for endelig å kunne skrelle bort fotball eller amerikansk politikk fra sin oppdatering.
Det er selvfølgelig ikke et filter, men vi forstår at appinstallasjonen kan ha gitt det inntrykket. Det er altså ikke dere, det er oss. Det kommer derfor senere justeringer i design og i onboardingtekster som rydder dette av veien.
3. Sport er fortsatt elsk / hat
Dere som savnet inngang til sendeplaner og sportsresultater er blitt hørt, dette er nå på plass.
Dere som er “aktivt uinteressert i sport” har vi ikke noen killer feature for (enda), men vit at vi ønsker å gi dere også et godt produkt, men vi er vare på hvor vi trekker en forsvarlig grense, uten å begå redaksjonelt filterharakiri.
4. Å endre vaner er no’ slit
I appens første uker har vi fått mange tilbakemeldinger fra brukere som har elsket en app som har oppført seg som en nettside, og som har funka fint nok til å bygge vaner i inntil 5 år. Det har vi full forståelse for.
Figuren viser tilbakemeldinger mottatt fra brukere nedbrutt i noen hovedområder.
Enkelte ting utpekte seg som åpenbare og konkrete forbedringspunkter etter at iOS-appen hadde vært ute i to uker. Noen ganger står skjermen i veien for løsningen. Disse områdene fikk nettopp et løft.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Her er noen områder vi kommer til å forbedre i den nærmeste tiden.
Vi startet med 12 saker på forsiden og økte raskt antallet til 20. Vi fortsetter å endre forsiden i appen og kommer til å teste ut å flytte egenvalgte kategorier til en egen side.
Dette for å imøtekomme brukere som både synes det går for kjapt å tømme nyhetsbildet, men også for å unngå filterbobleopplevelse. Samt at vi ikke kombinerer horisontal og vertikal sveiping like intensivt på samme side.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Prøv oss over noen dager, kom med gode råd i kommentarfeltet under eller inni appen, eller rett og slett klin til med stjerner i AppStore & Play. Vi har masse idéer og planer for veien videre, men retningen videre avhenger mye av hva dere vil at vi bygger videre.
Hva synes du vi skal prioritere?
(Du har fortsatt mulighet til å melde deg på betaprogrammet om du vil ha nye funksjoner før alle andre.)
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.