Én butikk i Oslo har solgt mobilgrep for en halv million kroner i 2017.
Du har kanskje sett dem på enkelte mobiler her i Norge, eller i utlandet?
Det er en liten dings festet bak på mobiltelefonen, som gjør at du får litt bedre tak i den. Den fungerer også som et slags stativ til telefonen, eller kan kombineres med to for å feste hodetelefoner eller gi bedre grep på nettbrettet.
Med denne dingsen trenger mobilen aldri å forlate håndflaten. Mobilgrep – gjerne kalt «popsockets» – har vært på markedet lenge, men virker nå å ha blitt mer populære i Norge.

Finansavisen kunne 27. mai melde at en klesbutikk på Vindern i Oslo har solgt Popsockets for en halv million kroner siden starten av året. De selges for en hundrelapp. Vårt overslag sier derfor at denne butikken alene har solgt flere tusen slike grep så langt i 2017. Elkjøp antar at de vil selge rundt 25.000 Popsockets i Norge før året er omme – og 100.000 totalt i Norden.
Nye trender på nye måter
Fiklespinnerne var et nærmest unikt eksempel på en trend som rammer hele verden samtidig. Rimelig postgang fra fabrikker i Kina, snartenkte gründere og global underholdning på Youtube var faktorer i suksessen som tok verden med storm.
Det førte blant annet til forsøk på å smugle inn spinnere i Norge for å selge dem videre.

Vi laget våre egne spinnere, men støtte på problemer når flere nettbutikker begynte å bli tomme for kulelager. Siste nytt er at Five Thirty Eight mener fiklespinner-trenden nå er over.
Mobilgrepenes utbredelse følger en mal for trender vi kjenner godt fra før. Først blir en dings eller et fenomen populært i utlandet – og kommer til Norge etter hvert. Litt tregere enn da fiklespinnerne som traff hele verden på en gang.

Lang historie
Popsockets ble lansert med en Kickstarter-kampanje i 2012, og har siden da solgt jevnt og trutt. I januar i fjor rundet de en million solgte mobilgrep.
I følge New York Magazines julegave-guide samme år, mente 10-årige Aoibhe at popsockets var en perfekt gave. Selv brukte hun den til å lage Musical.ly-videoer.
Og akkurat selfie-videoer er et av stedene vi har sett mobilgrep figurere ofte. Spesielt på Vine, appen som utfordret kreative sjeler ved å kun tillate videosnutter på 6 sekunder. Appen ble lagt ned i oktober 2016, men det populærkulturelle fotavtrykket er formidabelt.
Med kun seks sekunder til rådighet måtte man ofte gjøre raske manøvre med mobilkameraet. For å beholde kontrollen var slike mobilgrep perfekte, og Vine delte ut grep med sin egen logo til noen av de største stjernene på plattformen. Mobilgrep har også dukket opp hos andre kjendiser, som modellen Gigi Hadid:
Norge for tur?
Etter å ha sett fiklespinnernes enorme popularitet og hørt de nye salgstallene, lurer vi på om slike mobilgrep blir det neste store i Norge.
Vi i redaksjonen har derfor testet grepene over noen dager, og synes de fungerer bra. Det åpner for å holde telefonen på nye og gjerne mer behagelige måter. I tillegg fungerer det altså som stativ for å se video, eller for de som jobber på telefonen med eksternt tastatur.

Det overraskende sterke limet har på et tidspunkt gitt slipp på en telefonen vår. Det er ikke en god følelse å miste kontrollen på en mobil til flere tusen kroner, og se den lande på bakken. Det kan derfor være greit å passe på litt ekstra når man bruker grepet. Heldigvis forble vår skjerm like hel.
Har du prøvd slike mobilgrep selv? Hva synes du?