Fra februar har du måttet svare på noen enkle spørsmål for å kommentere på NRKbetas artikler. Den nå verdensberømte quizen har også fått andre bruksområder.
Først, litt navlebeskuelse og kontekst.
I februar prøvde vi et nytt eksperiment her på NRKbeta: en obligatorisk quiz for å kommentere på enkelte av artiklene våre. Tross mange andre mediers erfaringer har vi alltid hatt et kommentarfelt med høyt nivå på NRKbeta.
Publikums kommentarer har sørget for at vi har løst vanskelige problemer, gjennomført gode idéer – til og med ansatt flinke folk! Kort sagt en verdifull arena vi bruker mye tid på å vedlikeholde og forbedre.
Men etter hvert har enkelte av våre mest leste saker fått et kommentarfelt som ikke holder den vanlige kvaliteten, og vi mistenker at flere kun har lest overskriften på saken før de kommenterer.
Derfor kom idéen om en fartsdemper i form av en quiz.
Den skulle forhåpentlig bidra til noen sekunders pause før en gjør seg klar til å hamre løs på tastaturet.
Verden rundt
Like etter vi lanserte funksjonen ble den plukket opp av Harvard-universitetets Nieman Lab, en anerkjent redaksjon som skriver om ny journalistikk. Deres artikkel startet en tsunami av internasjonal oppmerksomhet.
Eksperimentet fikk mye ros fra kjente mediefolk. Etter at CNN, France24, BBC og Gizmodo plukket opp eksperimentet vårt mottok vi en strøm av intervjuforespørsler fra radio, TV og nettsteder over hele verden.
This project from @NRKbeta and @NRKno is quite possibly one of the best new journalism ideas I've seen, ever.https://t.co/DCT3s9pDty
— Amy Webb (@amywebb) 1. mars 2017
Redaksjonen måtte på rundgang svare på spørsmål om quizen kom som et resultat av at vi hadde et forferdelig kommentarfelt (nei, egentlig ikke), om kvaliteten hadde gått opp (nærmest umulig å si) eller om eksperimentet virkelig hadde vært en suksess (aner ikke, det hadde bare vært oppe i noen dager).
Vi holdt oversikt over publiserte artikler til det nådde rundt 300 og merker fortsatt etterdønningene.
Today in Great Ideas Of Our Age, this Norwegian news site stops readers commenting unless they read the story https://t.co/lOZYkDtvbI
— Dave Lee (@DaveLeeBBC) 2. mars 2017
Bare for noen få dager siden fikk en lenke til Independents sak om vårt eksperiment over 86 000 «upvotes» på Reddit, og en tweet fra Wall Street Journals teknologi-spaltist har fått 5 000 retweets og nærmere 8 000 likes. Ikke verst til Twitter å være.
TIL if you want to comment on the Norwegian news site, NRKbeta you must first take a quiz to test your basic understanding of the article. This is done to prevent ranting and foster positive conversations from todayilearned
Tilbakemeldingene fra den øvrige mediebransjen og de aller fleste av våre lesere har som nevnt vært positive – men det er altså på konseptet og det at vi har lansert det, snarere enn våre erfaringer. De hadde vi jo enda ikke fått.
Kombinasjonen av en mediebransje på desperat jakt etter nye ideer, fortvilelse over enkelte dårlige kommentarfelt og en tilsynelatende enkel og god løsning viste seg i hvert fall å være en potent viral miks.
Så la oss prøve å oppsummere litt, nesten et halvt år etter lansering.
I kommentarfeltet vårt er løsningen selvfølgelig blitt flittig diskutert. Det store flertallet har vært positive, men minst én av våre lesere mente en slik quiz i seg selv er en dårlig idé fordi detaljer som om en konferanse heter F8 eller Eight ikke har noen ting med «om man er kvalifisert for å kommentere det som går på det virkelige innholdet i artikkelen».
En annen foreslår en liten endring i konseptet og legger til «Hilsen en som skriver i et kommentarfelt for første gang på 10 år med ny optimisme!». Det blir vi glade for å høre.
Vi har nå sett nærmere på quizmodulens trafikktall, men her er det ikke veldig logiske eller entydige svar å spore. I hvert fall ikke hvis man tar utgangspunkt i at alle som tar quizen vil legge igjen en kommentar.
Det virker nemlig som mange tar quizen for å sjekke hvor mye de husker fra artikkelen – men ikke nødvendigvis for å kommentere.
Clik here to view.

Spesielt på vår sak om hvordan man kunne like Facebook-statuser med en regnbue under Pride hadde svært mange forsøk. Grunnet en menneskelig feil hadde et av svarene ikke blitt markert som det riktige – og det var derfor en periode umulig å få godkjent på quizen, og kanskje derfor så mange feil forsøk.
Gjennomsnittlig er det totalt 72% feilmargin på de som har vært innom quizen. Vi tror mange av disse gale svarene må tilskrives den internasjonale oppmerksomheten. Selv nå «sist runde» med mye trafikk fra Independent-saken via Reddit fikk vi mange besøkende som ble møtt med den ferskeste artikkelen vår. Den handler om hvordan kinesiske DJI vil regulere bruken av verdens droner.
Vi antok at denne ikke kom til å få et publikum mye større enn normalt, og aktiverte derfor ikke quiz-modulen først. Men når det begynte å ramle inn med kommentarer fra Reddit-publikummet som lurte på hvor quiz-modulen var, er det lett å trekke slutningen at de fleste internasjonale besøkende ikke har skjønt noe av quizen, men kun ønsket å teste funksjonaliteten selv.
Antallet saker vi har testet funksjonen på har heller ikke vært veldig stort. Vi har derfor ikke etablert noen faste regler for når modulen skal aktiveres. Tanken var å teste dette på de sakene som har potensial for å få et lite konstruktivt kommentarfelt, noe vi som nevnt er stolte av å svært sjelden ha her på NRKbeta.
Kollega Anders trekker fram at funksjonen hever terskelen for de som bare ønsker å stikke innom kommentarfeltet for å si «gøyal sak» eller «Hei du sinnatagg ro deg ned» før de haster videre, og dermed tipper spillebrettet retning de ivrigste med mest tid. Dermed har innimellom både kvalitet og stemning gått ned, og han har stort sett sluttet å bruke funksjonen.
Det er vanskelig å føre sterke bevis i den ene eller andre retningen, men tallenes tale tyder altså på at quizen har fungert som en lek for mange.
Publikum liker å ta quizen vår for å sjekke hvor mye de husker fra artikkelen, men ikke nødvendigvis for å legge igjen en kommentar.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.