Den nye Yr-appen får blant annet ny værvisualisering og legger mer vekt på å vise været her og nå. Bli beta-tester for å påvirke og teste de aller nyeste funksjonene.
En tredjedel av Yrs totale bruk skjer via Yr-appen som har drøyt tre millioner ukentlige brukere. Mange oppgir at de er fornøyd med appen som den er, men den begynner å bli teknisk foreldet.
Dagens versjon ble til for nesten ni år siden og er moden for en overhaling.
Derfor har vi brukt muligheten til å gjøre en rekke forbedringer:
- Ny visualisering av været
- Mer vekt på været «nå»
- Mer vekt på å bruke geolokasjon for nøyaktige værmeldinger
- Tekstoppsummering av dagens vær
- Gjøre værgrafen mer synlig
Bli beta-tester på iOS
Bli beta-tester på Android

Ny værvisualisering
I tillegg til det som allerede finnes i appen fra før har vi laget noe nytt og gøy: En «her og nå-visning» der vi visualiserer været naturalistisk med informasjon om temperatur, vind og nedbør.
Visualiseringen er ikke til pynt, men en reell framstilling av været basert på værdata med lave og høye skyer, nedbør når det faller ned, solas gang over himmelen, dagslys og mørke, og månen med riktig månefase.
Drar du bortover vil du se hvordan været endrer seg de neste 48 timene.
Det kan være fascinerende å se været naturalistisk utvikle seg, og det kan være til god hjelp for folk som ikke er vant til å lese været i tabeller eller grafer, slik arven fra papiravisene har lært mange.
Vi starter med «nå» i visualiseringen
Gradestokken er ikke så utbredt som det engang var, og flere forteller oss at de bruker mobilen for å sjekke temperaturen ute og været akkurat nå.
Derfor blir den viktigste informasjonen for nå-været åpningssiden på appen. Samtidig er det lett å scrolle videre for å se været for de neste 48 timene.
På den måten gjør vi også Yr mer tilrettelagt for dem som bruker Yr for å sjekke hvordan været er nettopp her og nå.
Mer «her» betyr presise stedsnavn eller geolokalisering
Du har sikkert opplevd at det kan hølje et sted, mens sola skinner rett i nærheten.
Været er et lokalt fenomen og derfor har Yr én million stedsnavn bare i Norge, og ni millioner for resten av verden. Søker du «Oslo» så får du varselet for et punkt som ligger ved Oslo domkirke. Her kan det regne, mens det er opphold i bydelene Årvoll eller på Holmlia. Derfor er det viktig å søke så presist stedsnavn du kan.
Dagens app utnytter geolokalisering, og det blir bare viktigere framover ettersom varslene blir mer nøyaktige. Derfor ber vi folk om å tillate geolokalisering. Jo mer nøyaktig sted du eller appen søker opp, jo mer presise blir varslene.
Å utnytte de dataene som gjelder nå og lokalt, og trekke det fram i presentasjonen, er en endring som startet med sanntidsvarselet for nedbør som ble lansert i fjor.
Ny tekstoppsummering av dagen
For å gi brukeren en raskt oversikt over dagen eksperimenterer vi med er en automatisk genererte dagsoppsummering av været i tekst, av typen:
Arbeidet med å lage disse oppsummeringene er enda i startgropa. Blant annet prøver vi oss ut på hvor mye informasjon vi skal ha i meldingen og hvilken stil og tone vi skal legge oss på.
Vi hører gjerne hvordan du synes det fungerer. Dette er som sagt arbeid under utvikling, og det vil garantert endres etterhvert som vi lærer av tilbakemeldinger fra dere.
Symboler i tabeller og værgrafen
Tjenesten beholder de to hovedvisningene vi har i dag, den klassiske symbol-i-tabellvisning og værgrafen, også kjent som meteogrammet. Nytt på selve tabellvisningen er at du kan ekspandere fra 6-timers bolker til å også se utviklingen time-for-time.
Ikke alle har vært klar over at meteogrammet blir synlig ved å legge mobilen horisontalt i dagens app. Denne fiffige funksjonen går over i historien; Vi har lagt til en ny knapp for å gjøre værgrafen lettere å finne. Fra nå av kan alle sider i den nye appen leses i både horisontal- og landskapsmodus.
Dette jobber vi med etter lansering
Appen er ikke ferdig, det vil komme mer funksjonalitet framover. For eksempel jobber vi med et nytt områdevarsel. Når vi nå legger enda mer vekt på å synliggjøre været nå og lokalt, så blir det å gjøre folk oppmerksomme på lokale forskjeller og variasjoner i området enda viktigere.
Derfor lager vi et område-varsel som vil fortelle mer om lokale variasjoner, det kan være bygevær i området, eller vindvariasjoner. Det siste er spesielt viktig ute på sjøen eller på fjellet. Dette områdevarselet vil erstatte dagens tekstvarsel som meteorologene skal fase ut.
I tillegg vil vi eksperimentere med pushvarsler og se på hvordan vi kan utnytte radarkart.
Slik blir du betatester
Vi har underveis i prosessen hatt tett kontakt med brukere, både gjennom intervjuer og geriljatester, og i de siste månedene har vi hatt noen hundre testere som har fulgt utviklingen og endringer fra starten slik at vi har fått testet ut bruk og nytteverdi over tid. Nå vil vi høre fra flere.
Android. Trykk først på knappen «Bli tester» i skjemaet du kommer til, deretter kan du laste ned Yr-betaapp på vanlig måte i Play Store.
iOS: Registrer deg på skjemaet du kommer til. Etter en stund mottar du en epost hvor vi gir deg videre instruksjoner. Dette er en manuell prosess, så ha tålmodighet med oss.
Bruk gjerne kommentarfeltet under til å komme med tilbakemeldinger. Det er også mulig å riste telefonen når du bruker betaversjonen av appen for å sende oss tilbakemeldinger direkte.
Dette ønsker vi tilbakemeldinger om:
- Hvordan opplever du den nye visualiseringen?
- Hvordan opplever du at vi legger større vekt på været nå?
- Hvordan synes du teksten som oppsummerer dagen fungerer?
På forhånd takk. Vi gleder oss til å høre hva dere synes!