Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

– Langt flere droner i luften enn først antatt

$
0
0

En undersøkelse gjort av Opinion gir et estimat på at omtrent 230 000 nordmenn eier en drone.

De beste tallene for hvor mange droner det er i Norge har bransjeorganisasjonen for droneoperatører, UAS Norway, stått for. De har gått ut med at det siden 2011 har blitt solgt over 50 000 droner over 700 gram. Droner over 700 gram er ofte brukt til «nærings- og nytteformål» og favner typisk over de litt dyrere modellene. Man har altså ikke hatt noen tall om hvor mange droner som finnes i private hender i Norge.

Ola Askheim fra analysebyrådet Opinion. Foto: Fredrik Naumann

Nå har analysebyrået Opinion gjort en spørreundersøkelse på venge av UAS Norway som gir det første estimatet på hvor mange nordmenn som eier en drone. Omtrent 230 000 nordmenn oppgir at de eier en drone, og 843 000 nordmenn oppgir at de vurderer å kjøpe en drone. Undersøkelsen tok for seg 500 respondenter.

– Salgsvolumet er langt høyere enn hva vi har trodd. Det viser at vi må ta på alvor at det er mange ikke registrerte dronepiloter, og at også denne delen av markedet må følges tettere, sier daglig leder Anders Martinsen i UAS Norway.

– Undersøkelsen gir oss noe mer forståelse av omfanget av droner i Norge, men vi har lite tall og statistikk på denne bransjen som er i sterk vekst. Det gjør det vanskelig å lage et regelverk og en strategi. Vi håper at undersøkelsen kan bidra til at Avinor, Luftfartstilsynet, og Samferdselsdepartementet får et bedre datagrunnlag.

Bente Heggedal som er fungerende seksjonsleder for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet mener tallene ikke er overraskende, og at de samsvarer godt med lignende tall for Sverige og Danmark.

– Det er mange som ikke har kompetanse på sikker bruk av droner, og det viser at det er enda viktigere at alle får god informasjon når de kjøper en drone, sier Heggedal.

NRKbeta skrev tidligere i høst om en rekke tiltak Luftfartstilsynet lanserte for å bedre sikkerheten i luftrommet.

Vært en rekke hendelser

I 2017 har det vært flere hendelser hvor norske flyplasser har vært midlertidig stengt på grunn av droner i nærheten. I oktober ble én av rullebanene på Gardemoen stengt i én time, og i november ble Sola flyplass stengt i 25 minutter.

Vi jobber døgnkontinuerlig for å hindre at fugler skal kollidere med et fly eller et helikopter. Det sier seg selv at en drone på samme størrelse som en fugl, kan få fatale konsekvenser for et fly eller helikopter. Vi synes denne hendelsen er ubehagelig.Lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen ved Sola lufthavn til NRK etter hendelsen.

De har de siste årene vært en rekke hendelser som kunne fått alvorlige konsekvenser:

  • I 2014 passerte et småfly en drone med mindre enn 50 meter i 4800 fots høyde utenfor Skien.
  • I 2015 kolliderte en drone med understellet til et småfly i 2500 fots høyde i Tjøme kommune.
  • I 2017 fløy en drone kun ti meter over et helikopter ved Harstad.

Heggedal forteller at man jobber med en rekke teknologiske tiltak som skal gjøre det vanskeligere å fly innenfor flyrom avsatt til annen luftfart. I Europa pågår det blant annet et større arbeid med U-space en helhetlig løsning for å hvordan droner kan operere i lavt luftrom. Allerede i mars vil EU vedta regler for registrering av droner som kan gjøres på avstand, og man jobber med løsninger for å sette dynamiske restriksjoner på luftrommet for droner.

Det finnes allerede noen løsninger for overvåking av droner. Det tyske selskapet Dedrone kan i dag overvåke de fleste dronetyper og DJI har lansert en løsning som kan overvåke deres droner.

Venter på regjeringens dronestrategi

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (t.v.), dronen Black Hornet på 18 gram og Tom Lund fra droneselskapet FLIR. Foto: Martin Gundersen (CC BY 4.0)

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpnet dronekonferansen UNC i forrige uke. Da fortalte han om regjeringens arbeid med å legge fram en ny strategi for ubemannet luftfart. Det forventes at den legges fram i desember.

Der trakk ministeren ved flere anledninger fram bekymringer rundt sikkerhet, og faren for at en alvorlig ulykke kunne føre til et folkeopprop om å stramme inn reglene for ubemannet luftfart.

Anders Martinsen etterspurte på sin side mer ressurser til holdningsarbeid og opplæring, noe Solvik-Olsen var mer tilbakeholden til under en påfølgende paneldebatt.

Les gjerne NRKbetas oppsummering av regelverket eller besøk Luftfartstilsynets informasjonsside kalt dronelek for mer detaljer.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>