Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

– Det er jo umulig å slette alt, det dukker alltid noe nytt opp

$
0
0

I over ett år har Per Thorsheim slettet sin personlige Facebook-historikk, men det er ikke bare enkelt uten å slette hele kontoen.

Facebook tar vare på enorme mengder data om oss. Om vi virkelig skal spole tilbake til steinalderen (2012) var det en enorm sak da østerrikske Max Schrems fikk 1 200 sider med Facebook-data om seg selv.

Facebook er på ingen måte den eneste sosiale medier-tjenesten hvor brukerne er produktet og ikke kunden, men det er den tjenesten de færreste av oss kan helt slå av.

– Jeg har forpliktelser som gjør at jeg må være i en rekke diskusjonsgrupper, så for meg er det helt umulig å slette Facebook helt, sier Per Thorsheim.

Han har siden senhøsten 2016 slettet Facebook-data om seg selv, men han skulle fort finne ut at dette ikke var en enkel oppgave.

For hvor mye kontroll har vi egentlig over våre data?

Fikk et gufs fra fortiden

Da Facebook gjennom funksjonen «På denne dagen gjorde du dette for X år siden» hentet fram noen personlige minner Thorsheim helst ville glemme, startet tanketoget: hvorfor gidder jeg å gi Facebook så mye av min personlige informasjon?

Han gikk derfor inn i sin egen aktivitetslogg på Facebook for å slette noen få hendelser.

Etterhvert begynte han å slette alle innlegg Facebook plasserte i nyhetsstrømmen for å minne ham på tidligere opplevelser.

– Jeg slettet et innlegg, trykket «refresh», og gjentok prosessen, men det fortsatte bare å dukket opp gamle ting.

Nå har han slettet over 15 000 kommentarer, innlegg, reaksjoner, bilder, og «pokes» fra aktivitetsloggen manuelt og ved hjelp av et tillegg til nettleseren Chrome.

Egentlig skulle alt av historikk før 1. februar 2018 være borte, bortsett fra de hendelsene som markerer at han får fått en ny Facebook-venn. De kan ikke slettes uten at vennskapsbåndet også brytes.

Likevel dukker det stadig opp bilder og innlegg som Throsheim tror han har slettet fra aktivitetsloggen.

I seg selv et uskyldig bilde, men et eksempel på ting som ikke blir borte.

«The Password Guy»

Per Thorsheim tipset i 2012 Dagens Næringsliv om at 6,5 millioner LinkedIn-passord var på avveie, og har i en årrekke jobbet med informasjonssikkerhet.

På Twitter kan hvem som helst se ham stråle foran en grå Volkswagen med registreringsnummer «Passord».

Jobben har gjort ham bekymret for at personlig informasjon kan komme på avveie, enten ved en hacking eller at gammel informasjon fortsatt er søkbar.

– Før var minnene kun i hodene våre, nå lagres de kanskje for alltid, sier Thorsheim, som er bekymret for at dette vil føre til selvsensur av meninger og preferanser som kan være utenfor «normalen».

En nordmann med konto på datingtjenesten Ashley Madison som Thorsheim var i kontakt med tok sitt eget liv etter at nettsiden med mottoet «Life is short. Have an affair» ble hacket. Over 36 millioner brukerprofiler ble offentliggjort i en stor datadump og ni millioner betalingstransaksjoner, ifølge The Verge.

– Disse dataene kunne ha blitt manipulert og det er ingen måte å vite sannhetgraden i informasjonen. Vi vet heller ikke alltid hele konteksten, noe som gjør at ting kan framstå langt verre enn de faktisk er, sier Thorsheim, som mener det er et problem at vi for lett tror på alt i datalekkasjer.

For eksempel trekker han fram at «ingen medier skrev rett etter lekkasjen at man kunne være singel og søke single der også».

Under den amerikanske valgkampen i 2016 ble epostene til valgkampsjefen for Hillary Clinton lekket av WikiLeaks. Uskyldige eposter ble tatt ut av kontekst eller misforstått.

Et illustrerende eksempel på hvor langt det gikk er Washington Post-saken «No, John Podesta didn’t drink bodily fluids at a secret Satanist dinner» som kritiserte flere av teoriene om valgkampsjefen.

Nedkjøling av samfunnet

Den nederlandske personvernsaktivisten Tijmen Schep mener samfunnet kjøles ned av de store datamengdene om oss. Under et foredrag på Chaos Communication Congress i Leipzig advarte han mot effekten overvåkingssamfunnet har på oss.

I etterkant av Snowden-avsløringene viste for eksempel en studie av Jonathan Penney at folk var mer varsomme på hva de søkte etter på Google og besøkte av Wikipedia-sider.

– Jeg tror ikke alle vil bli kjedeligere, men sosiale medier og vissheten om at vi blir overvåket gjør oss mer teatralske. Noen mennesker elsker det, andre vil blir kjedeligere, sier Schep.

På et samfunnsnivå er han bekymret for at bevisstheten om at vi overvåkes vil redusere «potensialet for sosial endring».

– Tenk for eksempel på Martin Luther King og bevegelsen for å legalisere samkjønnet ekteskap. Disse lyktes først når ideer på siden ble tatt inn i varmen av majoriteten i midten, men vanlige folk vil være mer tilbakeholdne med å slutte seg om slike saker hvis de vet de blir målt og sett.

Tilsynsorganet for telekommunikasjon i USA (FTC) publiserte i 2014 en rapport om dataforhandlerne som kjøper og selger personinformasjon av selskaper som Facebook, Google, forsikringsselskap, og markedsføringsselskap. Der la de ved en tre siders lang liste over typiske data som samles inn.

Blant dem var preferanser for spesifikke legemidler, kredittscore, politisk overbevisning, religiøs tilhørighet, og favorittkjendiser.

ProPublica fant for eksempel ut at man kan annonsere mot over 55 000 kategorier på Facebook, og at disse har blitt brukt til å forskjellsbehandle eldre jobbsøkere og at man kan velge å vise annonser for kun enkelte etnisiteter.

Chrome-tillegget som sletter for deg

Facebook lar deg i dag ikke slette interaksjonene dine via aktivitetsloggen på en enkel måte. Den eneste måten å slette alt er å helt avslutte forhold med Facebook.

Om du likevel vil sette i gang med å slette enkelte ting finnes det et tillegg for Chrome-nettleseren kalt «Social Book Post Manager» som gjør den mest tidkrevende delen av prosessen.

Tillegget har 145 000 brukere og nesten 20 000 brukervurderinger.

Til venstre: Aktivitetsloggen finner du øverst til høyre på Facebook. Til høyre: Slik ser Chome-tillegget ut. Skjermbilde: Facebook/Social Book Post Manager

I aktivitetsloggen kan du ved hjelp av tillegget velge tidsperiode og noen andre variabler for hva som skal slettes. Deretter vil tillegget søke gjennom loggen og begynne slettingen som den skulle være deg, bare hurtigere.

Noen begrensninger er det, Thorsheim og andre brukere forteller at ikke alt slettes den første gangen, og kanskje ikke andre gangen heller.

Det kan også være smart å passe på at tillegget ikke sletter hendelser som heter «XX har blitt venn med YY», da sletter du vennskapene dine.

Ennå sliter Thorsheim med å slette sine siste innlegg, hvorfor vet han ikke. For eksempel klarer han ikke å fjerne sin brukervurdering av forfatteren Dan Brown, som for øvrig fikk fem stjerner for fire år siden.

Nå er aktivitetsloggen nesten helt tom, og han har akkurat startet å slette annonsekategoriene Facebook har om ham.

Her er det mye forventet, blant dem «Norge» og arbeidsgiveren hans. Men også kuriøse morsomheter som preferanser for vannballonger, blomsterkjøp for kvinner i hans alder som snart skal ha bursdag, og fotballklubben Arsenal.

Det kan fort nevnes at Thorseheim ikke er fotballinteressert, i hvert fall ikke i Arsenal.

Men mest av alt er han forvirret over hvorfor akkurat han skulle like «memory foam»:

Foto: Johan CC BY 3.0-SA

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>