Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

13 mobilråd for alle vær- og føreforhold

$
0
0

Ferier kan være høytid for å miste, ødelegge eller få frastjålet mobiltelefonen. Påsken kan by på både kulde, fysiske påkjenninger og fuktighet. Og selv om du ikke har valgt fjellet som destinasjon kan det være greit med noen råd. Her er litt for både fjell, fjord, innland og utland.

Klima

Telefonen trives best i det samme klimaet som deg. Altså et sted mellom 20 og 30 grader og ikke for fuktig. Er du på fjellet i kulden er det bra å ha telefonen i en lomme inn mot kroppen. Skal du anstrenge deg skikkelig kan det da være greit å ha telefonen i en tett liten plastpose i innerlommen. Saltvann, eller svette som det også kalles, er ikke bra for telefonen. Og i ytterlommen blir den for kald.

Enkelte telefoner bærer veldig preg av at de er designet i varme California. Et par minusgrader og de sier takk for seg helt til de kommer inn i varmen igjen.

Husk også at du kan legge telefonen i en lomme sammen med en håndvarmer. Av den typen som er en liten pose du bryter forseglingen på eller kakker på så holder den seg varm noen timer. Pass likevel på at det ikke blir for varmt.

Og har telefonen først blitt skikkelig kald kan det være lurt å ha den i en tett pose når du tar den inn for å varme den opp. Temperaturforskjellen gjør at det vil samle seg kondens på og i telefonen. Har du den i en tett pose vil kondensen samle seg utenpå posen i stedet.

Her er noen generelle råd om teknologi og kulde: Ikke la kulda knekke dingsen

Backup

Det er nå du skal sjekke at backupløsningene dine fungerer. Skulle telefonen din bryte fullstendig sammen eller forsvinne vil det lette situasjonen om du har skikkelig backup. Både Apple og Google har brukbare innebygde løsninger for å kjøre backup kontinuerlig til nett. Da kan du, om telefonen skulle dø eller forsvinne, enkelt få ting til å gjenoppstå i en ny telefon, og komme deg videre som om nesten ingenting skulle ha skjedd.

I tillegg har både Dropbox, Jotta og diverse andre apper muligheten til å hjelpe deg med å sørge for sikkerhetskopi av bildene dine.

Dropbox er en av flere tjenester som kan hjelpe deg med å alltid ha en kopi av bildene dine på nett.

Husk også at du kan koble telefonen til en datamaskin hjemme og lagre en backup lokalt selv før du drar.

Passord

Om du mister telefonen er det greit at du har kontroll på passordene dine. Først sørger du for at det er et brukbart passord på telefonen. «1234» og «1111» er ikke bra pinkoder. Om telefonen blir stjålet har du ikke lyst til at skurkene skal stikke av med identiteten din også. Ikke gjør det lett for dem å komme seg inn på telefonen.

Ta også en runde på de viktigste tjenestene du bruker. Lag en liste over passordene dine på papir. Og ha den på et trygt sted hjemme. Har du totrinnsautentisering på noen av tjenestene dine kan det være greit å sjekke at du har såkalte nødkoder på papir. Totrinnsautentisering medfører ofte at en kode sendes til mobilen din. Det er litt kjedelig om du ikke har mobiltelefonen. Det er da du får bruk for disse kodene du har på papir hjemme.

Sporing av telefon

Både Apple og Android har funksjoner som gjør at du kan spore opp telefonen om den forsvinner.

Sporing av telefon hos Google.

Når du drar på ferie kan det være greit å sjekke at den funksjonen er slått på. Og at du klarer å logge deg inn fra andre dingser for å sjekke om du finner telefonen.

Beskyttelse

Ekstra deksel og beskyttelsesglass fungerer faktisk. Når du er på farten er det større sjanse for at telefonen får seg en trøkk. Da kan det spare deg for mye om du investerer i litt ekstra beskyttelse rundt den.

Beskyttelsesglasset fikk hard medfart, men telefonen er like hel. Det virket faktisk. Foto: Eirik Solheim / NRK

Om ikke annet så ta med deg noen litt solide ziplock-poser. Selv en tynn plastpose beskytter mot en del. Spesielt mot sand og vann. To greier som telefoner misliker sterkt.

Ekstra telefon

Om telefonen din forsvinner er det dessverre slik at noe av det du trenger for å rydde opp er nettopp en telefon. Spark liv i en av dine gamle telefoner og ta den med. Har du et tvillingsimkort setter du det i og sjekker at den virker. Men selv om du ikke har ekstra SIM kan det være greit å ha med en ekstra telefon.

Se om det er liv i en av dine gamle telefoner. Foto: Eirik Solheim / NRK

Om hovedtelefonen din rett og slett bryter sammen kan du ta SIM-kortet over i den andre. Om hovedtelefonen din forsvinner kan du om ikke annet prøve å få kjøpt deg et lokalt SIM-kort slik at du kommer deg opp og gå med en telefon som du kan hjelpe deg med når du rydder opp i elendigheten.

Lading og strøm

Sjekk strømforholdene dit du skal. Krav om merkelig støpsel fordi du skal langt av sted? Dårlig med strøm-uttak fordi du skal på en hytte? Ikke strøm, eller bare solceller? Finn ut på forhånd hva du trenger for å lade.

Et britisk og mange norske. En strømforgrening gjør at du ikke trenger så mange adaptere når du reiser. Foto: Eirik Solheim / NRK

Til både hotell og hytter kan det være greit å ha med en ekstra strømforgrening. Det er upraktisk med for få uttak om dere vil lade flere dingser samtidig. Skal du til et sted med andre kontakter enn i Norge kan du klare deg med færre adaptere om du har med en norsk forgrening.

Abonnement

Sjekk hva du har av data på abonnementet ditt. Det ryker fort med en del når man reiser. Finn ut om ditt abonnement har datatilgang også i utlandet. Det kan også være greit å sjekke på forhånd om du kan kjøpe ekstra datapakker og hvordan det eventuelt gjøres.

Bruk

Ikke bruk telefonen hele tiden. Du er på ferie! Dette er en ypperlig anledning til å se litt rundt deg. Men telefonen er også et nyttig redskap for å gjøre en reise bedre. Sjekk vær, finn restauranter, ta bilder, følg kart og få svar på spørsmål du har om stedet du er. Og pass litt ekstra på telefonen. Ikke la den ligge fremme på cafébordet i storbyen.

En ikke ukjent måte å stjele telefoner på er å spotte en på et cafébord og så bare løpe forbi mens man napper telefonen. Eller å legge en avis på bordet ditt, og så ta med seg både avisen og telefonen.

Reisedokumenter

Du har sikkert både billett og adresse til hotellet i telefonen. Der kan det også være greit å ha en backup. Du skal aldri undervurdere batterikapasiteten på et stykke papir. Skal du til et land der taxiprisen avhenger litt av hvor mye penger sjåføren tror du har så er det ikke nødvendigvis slik at du får lavest pris om det første du gjør er å vippe opp din titusenkroners mobiltelefon. Så der kan det være like greit å ha adressen på et papir.

Kart

Last gjerne ned kart over området du skal i før du legger ut på tur. Apper som for eksempel Navida lar deg laste ned topografiske kart over Norge slik at det er tilgjengelig også om du mister mobildekningen. GPS-delen av telefonen kan fungerer finfint og plassere deg på kartet selv om du er utenfor dekningsområdet til mobilleverandøren din så lenge kartet ligger lokalt i telefonen.

Foto

Vi tar mye bilder når vi reiser. Gå litt nærmere. Du kan stort sett alltid gå litt nærmere. Ta flere bilder. Fem nærbilder i stedet for eller i tillegg til oversiktsbildet. Er du i påskefjellet kan det være lurt å lære seg hvordan du justerer eksponeringen. Men knallhvit bakgrunn av snø kan automatikken i kamera bli lurt. Og du får mørke ansikter og mennesker mot den hvite snøen.

Med en rask manuell justering kan du fikse det.

Ikke la telefonen avgjøre liv eller død

Telefonen kan gi deg værvarsel, den kan vise hvor du er og den kan hjelpe deg til å kalle opp assistanse om ulykken skulle være ute. Men du kan ikke stole på den. Du vet ikke om du har dekning. Du vet ikke om batteriet varer. Skal du ut på langtur er det fremdeles fjellvettreglene som gjelder. Telefonen kan være et ypperlig tillegg til andre forberedelser, men den bør ikke være eneste utvei.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>