Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Fra reprisekanal til fullverdig strømmetjeneste – Hjelp oss å gjøre overgangen god

$
0
0

Akkurat nå jobber vi med å gjøre opplevelsen bedre for deg som liker å slappe av med serier i strømmetjenesten NRK TV. Om en måneds tid lanserer vi nye seriesider for nett, men du kan få tilgang nå ved å bli betatester.

Da strømmetjenesten fra NRK første gang ble lansert i 2001, til og med da tjenesten ble relansert som NRK TV i 2012, har den vært en catch-up tjeneste. Det vil si at den primært var brukt til å se det folk ikke rakk å se når det gikk på lineær tv.

Vi vet at mange ikke nødvendigvis bryr seg om akkurat hva og når vi sender noe på våre lineære kanaler, og at folk bruker strømmetjenesten til å se serier.

Derfor gjør vi en rekke endringer på seriesidene våre, som å snu episodelisten, ta deg til riktig episode og løfte opp anbefalinger med innhold som likner.

Allerede nå er de nye seriesidene tilgjengelig for betatestere, og planen er at de vil lanseres på NRK TVs nettsider om en måneds tid. Deretter oppdateres appene våre for iOS, Android, og Apple TV fortløpende.

Slik vil det endelige designet for seriesidene se ut. PC til venstre, og mobil nettleser til høyre.

Nye vaner

Frem til for få år siden var alt fra rettigheter til innhold og presentasjon rigget rundt dette catch-up brukerbehovet – at folk var på jakt etter å se programmer som var sendt på en av lineær kanalene en uke tilbake i tid.

Siden 2016 har vi sett et markant og kontinuerlig fall i lineærkonsumet. Vi ser i økende grad at NRK TV brukes som en selvstendig strømmetjeneste, og i mindre grad blir brukt som en reprisekanal til de lineære kanalene.

Figuren under viser hvor bratt fallet er for lineær TV-seeing hos folk under 50 år:

Det er en radikal endring i lineær-TV-konsumet fra 2016 til 2017 innen aldersgruppene 20–49 år på alle kringkastede TV-kanaler i Norge sett under ett. Kilde: Kantar TNS TV-meter, og Analyseavdelingen i NRK.

De nye seriesidene er en del av større plan om å tilpasse tjenesten til å la folk konsumere innhold når de selv vil. Dette påvirker innholdsbestillinger, innkjøp, kontrakter, rettigheter, interne verktøy, bilder, metadata og selve brukergrensesnittet.

Alt det gode innholdet NRK er assosiert med skal naturligvis videreføres i NRK TV. Utvalget av serier, dokumentarer, underholdning, film, sport, nyheter, og ikke minst programmer for hele familien, får stadig påfyll og vi jobber hele tiden med å forbedre våre apper.

Ny forside som ble lansert på web for noen uker siden med mer fleksibilitet til å presentere det beste fra NRK TVs rikholdige katalog.

Mer fokus på serier

Vi vet at folk liker å slappe av med serier, og det er i stor grad dette endringen i bruksmønster går ut på. Med serier er det enkelt å komme i gang, det er forutsigbart og det gir en noe å glede seg til – om det er en ny episode eller ny sesong man venter på.

Vi har tidligere skrevet om at det å slappe av med serier er viktig for de unge.

Utdrag fra ny forside der de beste spenningsseriene løftes frem i sin helhet.

Fremover slipper vi mer og mer innhold som hele sesonger, som vi sist gjorde med med for eksempel Unge lovende og En natt, og dette kommer vi til å fortsette med for et utvalg serier.

Sist først eller først først

Vi innrømmer at opplevelsen, på enkelte plattformer, mildt sagt kan være forvirrende når du skal begynne å se en helt ny serie i NRK TV.

Det at siste episode ligger øverst i listen har nok medført at flere har startet i feil ende. Dette skal vi nå endre for serier som Unge Lovende og Heimebane.

Det er kanskje derfor tilbakemeldingene på endringen er av den mer positive sorten. Her fra Filter Film og TV:

Skjermbilde: Filter Film og TV

Grunnen til at vi ikke har gjort dette tidligere er enkelt – siden strømmetjenesten før ble brukt som reprisekanal var det en forventning om at den siste episoden kom først i køen.

Dette jobber vi videre med: Flere serietyper

Vi har 6 000 serier i strømmetjenesten, med en sjangerbredde som spenner seg fra drama, spenning og krim til dokumentarer, talk-shows, nyheter og sport. Nå jobber vi med å vise fram ulike typer serier på ulike måter.

For å kunne gjøre dette skillet har vi etablert noe vi kaller for serietyper, det er en intern kategorisering som gjør det mulig å ha forskjellig logikk for blant annet rekkefølgen i episodelisten.

Det som i hovedsak skiller serier fra hverandre, når vi ser på bruksmønster, er om serien er sekvensiell eller ikke. Altså om handlingen spenner seg på tvers av sesongens episoder, og dersom du går glipp av en episode har du mest sannsynlig mistet en sentral del av historien. Et typisk eksempel her er dramaserien Heimebane.

Det er disse seriene vi nå endelig endrer rekkefølgen på.

For andre typer serier, for eksempel Dagsrevyen, Nytt på nytt, Datoen eller Brennpunkt ønsker du sannsynligvis å få den siste episoden servert øverst, men det er også her nyanser i hvordan vi presentere innholdet.

Serietypene som vi foreløpig jobber for er Sekvensiell, Nyhet og Standard. Standard er default-serietypen og et typisk eksempel er Datoen, som har uavhengige episoder med et felles konsept.

I tillegg har vi kartlagt serier som har episoder som egentlig kan anses som enkeltstående program, men som er samlet inn under en «merkevare». Brennpunkt er et eksempel på en serie som vi definerer under serietypen Paraply.

Vi ser også for oss at behovet for flere serietyper vil komme, på sikt er for eksempel sportsserier en hot kandidat.

Innlogging og personalisering

Vi i NRK er spesielt opptatt av å verne om folks privatliv på nett. Derfor lagrer vi kun historikken din om du logger inn. Innlogging er valgfritt, men om du velger å gjøre dette får du flere hjelpsomme funksjoner. Eksempelvis hjelper vi deg da med å enkelt finne tilbake til der du var sist slik som Netflix og andre abonnementstjenester gjør.

Vi har som mål å treffe en bred målgruppe og da er denne form for personalisering avgjørende for å kunne være relevante.

Her er vi helt i startgropa med å finne ut hva det vil si å være en god personalisert allmennkringkaster. Les mer om de utfordringene vi jobber med her.

Du kan opprette en brukerprofil ved å trykke på denne lenken eller ved å trykke på «logg inn» øverst til hjørne på nettsiden.

Bli betatester

Hvis du vil være en av de første som prøver ut de nye seriesidene våre kan du bli med som betatester.

Da kan du trykke på «Bli betatester»-knappen nederst på nettsiden (tv.nrk.no):

Gif som viser hvordan du blir betatester, og demonstrerer de nye seriesidene.

De nye seriesidene er for øyeblikket kun tilgjengelig for sekvensielle serier (tenk Heimebane), og fungerer som nevnt aller best som innlogget bruker.

Det som vil møte deg er stort sett en funksjonell versjon, men med noen bugs. Etterhvert som vi får testet seriesidene i bruk vil vi gjøre fortløpende justeringer før vi setter det endelige designet.

Dette er i grove trekk de viktigste endringene på de nye seriesidene:

  • Første episode vises øverst i episodelisten for sekvensielle serier (nevnt over)
  • Menyen for å velge sesong er alltid synlig på seriesiden
  • Serier får et toppelement bestående av bilde, logo og beskrivelse
  • Rettighetsinformasjon fremheves når du trenger det
  • Automatisk avspilling
  • For innloggede brukere prøver vi å sende deg til rett episode basert på det du har sett tidligere.
  • For innloggede brukere viser vi deg hva du har sett tidligere av en serie

Du kan også sende tilbakemeldinger til epostadressen: nrktvlab@nrk.no

Nettsidene er naturlig responsive og fungerer like fint på mobil som på laptop.

Under har vi listet opp mer detaljert informasjon om hver enkelt funksjon som vi nå betatester.

Toppelement med serieinformasjon – Første gang brukeren kommer inn på serien vil serieinformasjon som bilde, logo, beskrivelse og på sikt trailer hjelpe med å ta valget om dette er en serie verdt å begynne på. På sikt, som innlogget bruker, vil denne serietoppen kollapses neste gang du går inn.
Ny rekkefølge – Som nevnt tidligere vil sekvensielle serier presenteres med første episode øverst i listen. For de andre seriene, der sannsynligheten for at du skal se siste episode er stor, ligger siste episode øverst.
Episodebilde og tittel – Når du lurer på hvilken episode du skal se vil episodebildet og tittelen hjelpe deg å huske episodens handling uten å røpe for mye. Det jobbes med å få dette på plass for alle serier.
Rettighetsinformasjon fremheves når du trenger – Framover vil vi vise rettighetsinformasjonen tydelig i episodelisten – som nedtelling tre uker før rettighetene går ut. I tillegg vil informasjonen alltid finnes nederst på episodesiden.
Anbefalinger – På de nye seriesidene løfter vi opp datadrevne anbefalingene som ble introdusert for ett år siden. Disse viser innhold som likner det du står på, og du kan lese mer om dem her.
Alltid synlig meny for å velge sesong – I og med at en fra forsiden, søk eller anbefalinger kan komme inn på serien på en annen sesong enn den brukeren forventer ligger sesongvelgeren alltid synlig i toppen av episodelisten. Da er det enkelt å se hvilken sesong en står på og raskt kunne endre denne.
Episoder spilles av automatisk – Vi tror at du sannsynligvis vil se en episode om du trykker på den i episodelisten. Derfor har vi valgt å starte avspilling automatisk. Vi vet at denne funksjonene er omstridt, derfor er dette i første rekke et eksperiment.

Gradvis lansering

Nå lanseres de nye seriesidene snart for nett. Deretter begynner vi å oppdatere appene.

Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet om hva dere liker og ikke liker av endringer. Vi setter pris på alle deres tilbakemeldinger.

Til slutt vil jeg bare minne det beste stedet å få hjelp om dere opplever problemer med produktene våre er via Publikumsservice på epostadressen info@nrk.no.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>