Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Facebook har en lang historie med å beklage seg, men gjør faktisk lite

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Kommentar: Facebook har i årevis beklaget når det glipper med brukernes personvern, men ikke endret seg tilstrekkelig til å hindre neste glipp. Skal vi tro dem denne gangen? Og hvor viktig er det egentlig?

Uken etter at The Observer og New York Times avslørte hvordan Cambridge Analytica hadde brukt millioner av amerikaneres Facebook-data, skrev jeg hvordan denne skandalen var en naturlig konsekvens av selskapets forretningsmodell.

Fra Facebooks unnfangelse i 2004 har selskapet samlet stadig mer data om brukerne, ofte mot deres egne ønsker.

Og gjennom hele selskapets historie har Mark Zuckerberg beklaget seg etter å ha rullet ut nye funksjoner og produkter som invaderer brukernes privatliv, skriver en av de fremste forskerne på feltet, Zeynep Tufekci.

Ifølge henne har unnskyldningene imidlertid ikke endret selskapets arbeid med personvern, og vil heller ikke gjøre det.

Siden har Facebook lansert nye produkter for målrettede annonser og utviklet bedre metoder for å spore brukernes nettvaner utenfor Facebook. De eier i dag også det sosiale mediet Instragram og meldingsappen WhatsApp.

Cambridge Analytica er bare ett eksempel

Cambridge Analytica er ikke alene om å ha samlet opp enorme mengder data om oss via Facebook, og toppledelsen har vært klar over problemet i hvert fall siden 2010.

Mellom 2010 og 2015 var standardinnstillingene på Facebook slik at en app kunne få tilgang til data om sine brukere og alle deres venner. Det gjorde at 83 millioner mennesker ble berørt av denne skandalen, selv om bare et fåtall hadde installert appen thisisyourdigitallife som samlet inn informasjonen.

At en tidligere markedsfører skriver at denne praksisen var en «åpen hemmelighet» i markedsføringsbransjen antyder også at mange har utnyttet Facebooks villighet til å dele brukernes data.

Even Aas-Eng forteller i VG at de utviklet Facebook-apper i denne perioden som ble lastet ned av flere hundretusen nordmenn. Om de hadde hatt tvilsomme hensikter kunne de videresolgt de fleste norske Facebook-brukeres data.

Nylig ble selskapet CubeYou kastet ut av Facebook for å gjøre nettopp det Aas-Eng holdt seg for god til. De hadde utviklet quiz-apper med det formål å innhente informasjon på vegne av markedsføringsselskaper, ifølge den amerikanske TV-stasjonen CNBC.

Perfekt storm

Cambridge Analytica-skandalen har et så rikt persongalleri at denne siste personvernskandalen har fått holde rampelyset i over tre uker. Det har gitt journalister og forskere mulighet til å forklare noen av de dypere problemene med Facebook.

Mandag får 83 millioner beskjed om de har fått sine Facebook-data på avveie og potensielt blitt misbrukt av Cambridge Analytica, men bryr vi oss egentlig om personvern?

Handler dette mer om at dataene kan ha vippet presidentvalget i Donald Trumps fravør og at den suspenderte Cambridge Analytica-sjefen Alexander Nix kunne virke som erketypen på en britisk skurk?

Det betimelige spørsmålet er om Facebook også denne gang kommer unna med lovnader om bot og bedring, men kun iverksetter tiltak som i det store bildet har liten effekt.

Så langt har Facebook varslet at de skal stramme inn tilgangen andre selskaper får på deres data, men det er ikke varslet noen endringer som begrenser hvor mye de selv kan samle inn.

For vanlige brukeres personvern endrer ikke dette så mye. Vi blir fortalt vi har kontroll, men har det egentlig ikke.

Derfor lurer vi i NRKbeta, er dette noe bare vi og resten av media bryr oss om? Kan dere hjelpe oss å finne det ut ved å ta en kort spørreundersøkelse?

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>