Denne boksen gir deg timer med en jevn strøm av nedkjølt luft. Den fungerer som en super-effektiv bordvifte som kan hjelpe deg når varmen er så sterk at det ikke var nok å rømme inn i skyggen.
Du får ikke kjølt ned et helt rom, men om en flyttbar, jevn og sval liten bris høres fristende ut bør du lese videre. Du trenger en beholder, en vifte og noen plastflasker eller kjøleelement. Vi benyttet oss av en kjøleboks siden den isolerer. En boks som ikke er isolert vil fungere den også, men vil skape mer kondens og fukt på utsiden. Viften vår er 140 mm stor og beregnet på kjøling av datamaskiner. Er du litt kreativ kan du bruke andre vifter også.
Det viktigste med viften er at den er noenlunde stillegående og kraftig nok til at du får en behagelig luftstrøm. Til vår boks som er basert på en 10 liters kjølebag valgte vi en vifte som flytter 134 kubikkmeter pr. time.
1. Merk av hull til viften
Du trenger et hull for å blåse inn luft. Merk av rundt i en radius som stemmer med viftebladene.
Clik here to view.

Clik here to view.

2. Skjær ut hull til luftinntak
Vi benyttet en tapetkniv. Men om du har en boks med kraftig plast kan det hende du må bruke en stikksag eller mer solid verktøy.
Clik here to view.

Clik here to view.

3. Merk og skjær ut hull til utløpet
Vi laget en rektangulær slisse for utløp. Men her kan du også velge runde hull eller andre løsninger.
Clik here to view.

Clik here to view.

4. Monter vifte og luftstyring
Vi gjorde det enkelt. Tape rundt viften og en papp-bit for å styre luften som strømmer ut av boksen.
Clik here to view.

Clik here to view.

Viften trenger strøm for å gå. Den som vi har valgt trenger 12 volt, så vi benytter en enkel strømforsyning med den spenningen. Om det er en vifte med tre ledinger er de som oftest svart, rød og gul. Da kobler du pluss på rød og svart på minus. Den gule bruker du ikke. For viften vi valgte som er av typen som kan styres med PWM-signaler er det fire ledinger. Vi kjører den på full guffe og har da koblet pluss til gul og minus til svart. Her bør du sjekke spesifikasjonene for viften du har valgt.
5. Kjøleelement
Vi bruker vanlige kjøleelement for campingboks. Men her kan du fylle noen plastflasker med vann og legge dem i frysen eller rett og slett bruke isbiter eller en annen isblokk.
Clik here to view.

Virker det?
Vi testet i et rom der temperaturen i luften som strømmet inn i boksen ble målt til 28,6 grader.
Clik here to view.

Med kjøleelement rett fra frysen strømmet det ut luft som var mer enn 10 grader kaldere enn det som gikk inn.
Clik here to view.

Det var rett og slett en meget behagelig og kjølig bris som kom ut av boksen.
Men hvor lenge virker det?
Etter en time målte vi ca. 18 grader og etter to og en halv time målte vi 23 grader på luften som kom ut av boksen. Så med vår løsning får du nok nærmere tre timer med luft som absolutt er kjøligere enn den du ellers har i rommet.
Mer inspirasjon
Vi har som vanlig latt oss inspirere av internett og denne gangen var det spseielt den ene av videoene til desertsun02 på youtube som trigget skapergleden. Han har også en video som benytter en bøtte i stedet for en kjøleboks. Ellers har også Popular Mechanics en fin samling løsninger.
Pimp my ride
Dette fungerte så bra at vi selvfølgelig allerede har planlagt diverse forbedringer som vi skal 3D-printe, samt at vi kommer til å montere en arduino som gjør kontinuerlig overvåking av temperatur. Men det får vi eventuelt komme tilbake til i kommentarfeltet.
Har du bygget noe lignende eller andre smarte løsninger for å kjøle deg ned i sommervarmen?
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.