Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Denne ombygde varemopeden filmer Norges raskeste løpere

$
0
0


I all tv-produksjon er det et mål å komme nærmest mulig det som skjer. Derfor har vi i år bestemt oss får å gjøre noe litt nytt.

Inspirert av Reodor Felgens Il Tempo Gigante har vi døpt kameramopeden Il Tempo di Cine. Vi håper den kan gi tv-seere et skikkelig sug i magen når de ser løperne under NM i friidrett.

Tidligere har vi brukt kamera på stativ til denne typen bilder, men vi tror denne løsningen vil gi bilder som langt på vei gir en bedre følelse av å være til stede under stevnet.

I tillegg til løperne har vi med mopeden filmet en rekke andre situasjoner som publikum, seremonier og geografien rundt banen.

Her er et utdrag som viser mopeden i aksjon:

Cineflex

Vi bruker et kamerasystem kalt Cineflex til å gjøre bildene så stabile som mulig. Systemet stabiliserer bildene i totalt fem akser. De tre første går på hvor kameraet peker (pan, tilt, roll) og de to siste tar opp vibrasjoner.

Dette gjør at bildene blir helt stabile selv når mopeden er i bevegelse og kameraet er helt inn-zoomet.

Foto: Jan Benkholt

Til NM i friidrett benytter vi en vidvinkel for å vise mest mulig samtidig som vi kan gå tett innpå utøverne. Om vi skulle filmet hendelser på lengre avstand kunne vi alltids byttet til et teleobjektiv, noe vi for eksempel gjør når vi filmer ville dyr.

NRK anskaffet kamerasystemet pent brukt til for å filme langs en wire til VM på ski i Holmenkollen i 2011. Det er siden blitt brukt i en rekke sportssendinger, naturprogrammer, og minutt for minutt-produksjoner som Hurtigruten og Reinflytting.

Kort sagt har systemet hengt under eller oppå det meste: båt, bil, wire, helikopter, og snøscooter.

Det nye er at vi nå bruker en stillegående, elektrisk varemoped som er lettkjørt og har gode kjøreegenskaper. Det åpner for flere bruksområder enn tidligere, og vi ser for oss å etter hvert benytte varemopeden til mer naturopptak og sport.

Ombygd varemoped

Varemopeden vi benytter er delvis ombygd for å passe våre formål: Lasteplanet er tatt av og vi har satt kamerakulen som huser Cineflexen bak.

Det er også mulig å sette kameraet i front og batteriene bak, men for å filme løpere passer det best med kameraet bak. Foto: Jan Benkholt

Selve varemopeden er elektrisk og kan kjøre cirka fem mil på en enkel lading. På denne modellen er det en 1000 watt navmotorer på hvert forhjul. Det gir en topphastighet på cirka 45 km/t, til sammenlikning løp Usain Bolt på sitt aller raskeste 44,72 km/t da han tok verdensrekorden på 100-meter i 2009.

Navmotor på et av forhjulene. Foto: Jan Benkholt

Foran føreren har vi plassert en spesiallaget kasse der det er elektronikk som kamerakropp, strømforsyning, trådløs styring av kulen og trådløs overføring og kontroll av bildet (Link).

Helt i front er det batterier til gyrokameraet og til de trådløse systemene.

Oppå kassen er det monitor, videoopptaker, GPS og plass for en å feste dagsplanen.

Foran seg har føreren litt arbeidsplass og et display med hastighetsmåler, trippteller og batteristatus. Foto: Jan Benkholt

Under kassen er det en kraftig strobelampe som kan brukes for å synligjøre farkosten i fart. Det er også påmontert et tykt gummibelegg for å redusere skade hvis man skulle komme borti noe, eller i verste fall noen.

Foto: Jan Benkholt

Den retningsstyrte mikrofonen brukes til å ta opp mest mulig av lyden løperne lager for å forsterke seer-opplevelsen.

Slik jobber vi

Vi har laget mopeden slik at fotografen kan sitte på, men for å redusere vekt og ha gode arbeidsforhold er kameraet i denne produksjonen fjernstyrt.

Fotografen sitter derfor i en van hvor han har monitor, joystick og radiokommunikasjon med føreren. Fra fotografen sendes signalet videre til store TV-bussen, som ofte kalles en OB-buss, der hele sendingen settes sammen.

I OB-bussen klippes bildene fra de ulike videostrømmene sammen, og det er her de gjør fargejusteringer av bildene.

Før NM i friidrett har fotograf og mopedfører sammen trent på filmetekniske ting som fartstilpasning, avstander, kommunikasjon, bildemuligheter, risikovurdering, og å ta vare på utstyret.

I og med at dette er første gang vi prøvde dette har NRK sammen med arrangør identifisert og analysert ulike risikomomenter, og gjort tiltak for å forhindre at noe alvorlig kunne skje.

På sikt kan Il Tempo di Cine kunne erstatte noen av de spesialkameraene som brukes i dag som for eksempel skinnekamera, wirecamera og Steadicam. Vi får se hva som skjer videre, men de første testene er i hvert fall lovende.

***

Likte du denne saken vil du sannsynligvis også like:
En bakom-sak der vi tar i bruk Cineflexen på en snøscooter

Hvorfor vi «jukser» vi mer enn du kanskje tror på Heimebane


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578