Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579

Mine tre beste tips for å leve med smarthøyttaler

Hey Google, yo Alexa!

Smarthøyttalere: Hva er det med teknologi hvor vi putter smart først i navnet? Må du være over gjennomsnittet smart for å få de første variantene til å virke?

Sånn opplevde jeg mine første møter med både smarttelefon og smart-TV. Og sånn har jeg hatt det med smarthøyttalere et par år nå. Heldigvis begynner de å gjøre seg mer fortjent til smart-delen, og jeg har plukket opp noen tips og råd på veien.

Hjemme har jeg smarthøyttalere av varianten Amazon Echo og Google Home, noe som har gitt meg mye moro, men ikke uten å få et par grå hår og en smule frustrasjon.

Selv om smarthøyttalerne er rett rundt hjørnet, har det ikke «offisielt» blitt lansert i Norge. Det første store skrittet mot lansering her, var at Google Assistant nylig kom på norsk for smarttelefoner. Men til høyttaleren hjemme må jeg fremdeles snakke engelsk. Heldigvis finnes det triks for å faktisk få spilt av NRK Alltid Nyheter.

Les også: Dette gjør NRK på smarthøyttalere

Her er tre tips som har gjort min hverdag bedre:

1. Snarveier og rutiner
(Eller hvordan jeg endelig klarte å høre NRK Alltid Nyheter)

Google har også på engelsk mulighet for å lage snarveier. Her kan man skrive en lengre kommando, inkludert norske titler, og gi den en kort kommando som alias. Du kan også slå flere kommandoer sammen, slik at flere ting skjer i rekkefølge.

Dermed gir «NRK News» hos meg «play NRK Alltid nyheter from TuneIn», en kanal som er nesten helt umulig å spørre etter uten snarveien.

Det samme gjelder også Alexa. Med «Routines» kan man enkelt både legge inn titler på norsk, og få flere ting til å skje etter hverandre.

Her finner du rutiner:

  • Google Assistant: Google app -> ekstrameny (tre streker nederst til høyre) -> Settings -> Settings (under Google Assistant) -> Routines (under services)
  • Alexa: Alexa app-> Settings (tannhjul) -> Routines (under Alexa account)

NB: Det kan hende du ikke får opp «rutiner» for Google Assistant om du har satt den til å snakke norsk.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen shot routines
Rutiner på Google Assistant / Alexa gjør det mulig å be om norske radiokanaler og å styre smarthjem fra ulike produsenter sammen. Kjartan B. Michalsen/ NRK CC BY 4.0 SA

2. Lyd i flere rom

Hjemme har jeg L-formet stue/kjøkkenløsning. På kjøkkenet står en høyttaler med Chomecast audio, i bokhylla står Google Home, og til høyttalerne i stua har jeg koblet til en Chromecast audio. I tillegg har vi en Google Home Mini på badet.

I Goolges Home-app på telefonen (den du brukte for å sette opp smarthøyttaleren første gang), kan du velge at flere høyttalere til sammen danner en gruppe.

Da kan du be om en sang på Spotify eller radiokanal, og få samme lyd i alle rom. Selv bruker dette på min Google Home på kjøkkenet, og den er satt opp til å spille automatisk på «All Speakers». Akkurat den samme funksjonaliteten finner du på Amazon Alexa, om du har flere Echo-enheter.

Her finner du multirom / lydgrupper:

  • Google Assistant: Google Home app -> Devices (iconet øverst til høyre / i sidemenyen) -> Meny -> Create Group.
  • Alexa: Alexa app-> Settings (tannhjul) ->Audio Groups -> Multi-Room Music.

Du kan velge en gruppe som standard for avspilling, eller du kan si «Okay Google, play NRK P3 on all speakers» (hvor all speakers er gruppen).

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Skjermskudd av google home-innstillinger
Speaker groups gjør det mulig å spille samme lyd på flere Google Home-enheter / Chromecast audio-enheter. Perfekt til disco i HELE leiligheten. Kjartan B. Michalsen/ NRK CC BY 4.0 SA

3. IFTTT og smarthjem

Hjemme har jeg smarthjem-dingser som Belkin WeMo, Philips HUE og TP-Link Kasa. Sammen med rutiner gjør tjenesten IFTTT (If this, then that) det enklere å få alle dingsene til å snakke sammen og gjøre nye spennende ting.

La meg komme med to eksempler:

  • «Set TV lights» dimmer HUE-pærer og lamper, og slår av lyset på akvariet som er koblet til med en bryter fra TP-link.
  • «Disco lights» gjør at HUE-lampen på rommet til min sønn starter en farge-loop fra IFTTT.

Med dette utgangspunktet kan man gjøre mye, og du du kan besøke nettsiden til IFTTT for å se alle mulighetene som finnes.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
ifttt.com
Disco på barnerommet, eller dempet belysning til TV-kvelden?

Bonus: NRK Nyheter på norsk i «Flash News Briefing» på Alexa<- kutte ut hele denne?

Mitt siste tips begynte som et hack: Fordi jeg er så heldig å få jobbe i NRK og har en API-nøkkel til eksperimentering, kunne jeg trikse litt i programmeringsspråket PHP på kveldstid og få nyheter på norsk som en del av Alexa sin «Flash News Briefing». Heldigvis likte min gode sjef Marit det så godt, at vi fikk bruke noen arbeidstimer til å gjøre det produksjonsklart og tilgjengelig for alle.

For noen uker siden snek vi ut en oppdatering med alle distriktsnyhetene. Så nå kan du få både riksnyheter, P3nyheter og distriktsnyhetene på din Alexa-dings. Dette velger du selv enkelt under «settings» i Alexa-mobilappen. [URL]

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Siste nytt fra NRK. Foto: Kjartan B. Michalsen

Rekruttering til brukertest

Bor / jobber du i Oslo og bruker smarthøyttaler, vil vi gjerne snakke med deg. I bytte mot cirka 45 minuntter på ettermiddag eller morgen, har vi fem gavekort vi gir bort.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Smartere smarthøyttalere i smarthjem

Da vi tok en svært uformell undersøkelse blant NRKbetas lesere, svarte 272 (tusen takk!). Her oppga 62 prosent at de brukte smarthøyttalerne til smarthjem, en typisk avansert form for bruk, og kanskje et tegn på at vi fremdeles er i «early adopter» her i Norge.

Mitt smarthjem er på langt nær så smart som det kan være. Da jeg snakket med NRKbetas redaktør Marius om at jeg skrev denne artikkelen, viste han straks frem sin smarthjemhub kalt Homey. Han har lovet meg en egen artikkel om dette, ganske snart.

Et rimeligere alternativ jeg vet flere bruker, er åpen kildekode alternativet Home Assistant (må ikke forveksles med Google Home) som for eksempel kan kjøre på en Raspberry Pi.

Å koble opp smarthøyttaler til en slik smarthub gjør at man kan styre lys, ovner, og mer med stemmen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
En enda bedre morgen, automatisk. Homey havnet raskt på min ønskeliste til jul. Skjermskudd: Marius Arnesen

I USA derimot, har bruken nå skutt fart og beveget seg seg fra early adopters til early majority i løpet av bare ett år.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Graf på dataskjerm. Viser at i januar 2018 var det 18% av markedet i USA.
Veksten fra Januar 2017 til Januar 2018 har vært utrolig rask i USA. Hele rapporten finnes her. Foto: Kjartan B. Michalsen/NRK CC BY 4.0 SA

Hva er dine triks?

Kom gjerne med tips og triks om hvordan du bruker din smarthøyttaler. Det er noe jeg, og sikkert mange andre, vil få glede av.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579