Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579

Om pupper og peisvask

I den digitale klikkøkonomien selges enkelte saker inn med lettkledde kvinner og forførende titler. Tegneserieskaper Jenny Jordahl ønsker å vise hvor absurd det er.

Spesielt innen samlivsstoff, livsstil, og mote er det en rekke klisjeer og stereotyper som gjentas til det uendelige. Innen samliv er det for eksempel vanlig å illustrere «situasjonen» eller «problemet» med bilder fra byrå som Colorbox.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Noen få utvalgte samlivs-vinnere. Faksimile: Dagbladet/VG

Til felles har en del av disse sakene at de skal pirre reptilhjernen vår til å klikke oss inn på det siste nye. Selv når vi ikke vil det.

Tegneserieskaper Jenny Jordahl gjør ofte narr av nettavisene med striper på Instagram og Facebook som spiller videre på innsalgene.

Der lar hun karakterene leve ut tipsene til det fulle, gjerne med «godslige menn» i hovedrollen.

– Jeg fikk en trang til å ta igjen, å gjøre noe for å få det litt på avstand. Derfor begynte jeg med seriene, som man nesten kan kalle en form for selvhjelp eller overlevelsesteknikk.

Jordahl har så langt gitt ut 15 bøker, ofte sammen med andre. Til felles har de fleste at de berører ulike tema innen feminisme. Under har vi lagt ved to striper som eksemplifiserer hvilke saker hun velger ut og hvordan hun tegner.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hvordan kunne hun? Kim Kardashian la selv dette bildet ut på Instagram i 2018. Illustrasjon: Jenny Jordahl

Hva prøver du å oppnå med stripene?
– Jeg feiltolker dem med vilje for å få fram absurditeten i det hele.

– Målet er å få folk til å tenke over hva disse nyhetene og reklamene egentlig kommuniserer. Når lettkledde damer brukes som illustrasjonsbilder til nesten alle typer saker, til og med en sak om peisvask, så sier jo det noe om hvordan media forholder seg til kvinner.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Husk å vaske peisen riktig. Illustrasjon: Jenny Jordahl

– De hadde aldri plassert en mann i stringtruse foran den peisen, sier Jordahl.

Saken stammer fra 2007, da hadde Nettavisen et samarbeid med et søsternettsted iBergen (som nå er nedlagt). Den er altså 11 år gammel, men figurerer ennå høyt oppe på Google om man søker etter «vaske peis» eller «peisvask».

Nettavisen mener det hører fortiden til

– Dette eksempelet fra 2007 er vittig, men heldigvis veldig gammelt, sier Gunnar Stavrum.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Gunnar Stavrum er sjefsredaktør i Nettavisen. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
Stravrum har vært sjefredaktør i Nettavisen siden 2003, og mener at den aktuelle tegneseriestripen «illustrerer en myte som for lengst er historie». Blant annet ville Nettavisen ifølge Stavrum aldri hatt «en kvinne eller mann i stringstruse» på forsiden i dag.

Han refererer deretter til et sitat av den dansk-norske forfatteren Aksel Sandemose som i sin tid påstod at det eneste det er verdt å skrive om er mord og kjærlighet.

– Derfor ser vi at sex er noe det spilles på overalt – fra reklame, via reality fjernsyn til aviser, ukeblader og nettmedier. Og tegneserier.

Jordahl mener på sin side Nettavisen ikke har «endret seg nevneverdig, selv om peisvask-eksempelet var ekstremt» og at det derfor er innafor å bruke det som eksempel. Videre oppgir hun å ha en bunke av utsnitt fra Nettavisen.

Elle: Bildevalget er innenfor

Eksempelet om en kvinne som drikker melk stammer fra Elle. Signy Fardal, sjefredaktør i magasinet, svarer i en epost at hun ikke skjønner problemet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Signy Fardal er sjefredaktør i Elle. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix

– Vi har illustrert en sak om laktoseintoleranse med en kvinne som drikker melk på et kjøkken. Hun har på seg klær – riktignok undertøy – men hun er ikke naken. Og hun står på et kjøkken og drikker melk fra en melkekartong. Dette er nok en situasjon mange kjenner seg igjen i.

Hun skriver videre:
– Det er nok ikke uvanlig å være på kjøkkenet iført undertøy, ei heller å drikke melk direkte fra kartongen. Det er selvfølgelig ikke helt uvesentlig at kvinnen på bildet er Kim Kardashian.

Ville Elle fremstilt en mann på samme måte som dere gjorde i denne saken?
– Hvis vi skulle skrive en sak som henvendte seg til menn, som handlet om laktoseintoleranse, og vi hadde et bilde av en mann som drakk melk fra en melkekartong på et kjøkken da hadde vi nok sikkert brukt det, sier Fardal, som understreker at bildet måtte vært like bra.

Du finner Jordahls striper på Instagram under @jenjord og på Facebook-siden Livet blant dyrene.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>