I NRKbeta-redaksjonen har alle i flere år hatt smarte høyttalere som vi kan snakke til. Vi har latt oss imponere og fascinere av alt de kan gjøre, men jeg lurer på om det må mer til for at jeg skal se på dem som et nyttig verktøy.
I dag har Google gått ut med den offisielle lanseringsdatoen for smarthøyttaleren Google Home i Norge. Den 24. oktober vil du for første gang kunne snakke norsk til deres høyttaler, og blir slik den første norskspårklige på markedet. De to andre konkurrenten, Apple HomePod og Amazon Echo, har ennå ikke gått ut med en dato for når de vil kunne snakke norsk.
De nyttigste dingsene
Det å teste ny teknologi er for min del både jobb og lidenskap. Det betyr at jeg også er ganske bevisst på selve bruken av dingsene jeg bringer inn i hverdagen.
Om jeg for eksempel fjerner vår elektroniske dørlås vil det bli umiddelbare protester i hjemmet. Det at vi har sluttet å tenke på nøkler når vi går ut og at døren automatisk låser seg setter vi pris på hver dag. Om jeg fjerner robotstøvsugeren vil den bli savnet med en gang. Det virker som galskap å begynne og støvsuge selv igjen etter at en liten robot sirlig og nøyaktig har gjort det for oss i månedsvis uten å klage eller bli lei.
Om jeg fjerner smarthøyttalerne hjemme nå kommer vi ikke til å savne dem, ikke med dagens begrensede funksjonalitet.
Det fascinerer meg: For jeg har tro på stemmestyring, denne fjernkontrollen som vi alltid har med oss og som vi har perfeksjonert siden vi fra vuggen skrek på mamma og så at ting skjedde.

Gigantene vil så gjerne
Likevel har ikke disse høyttalerne funnet sin plass i hverdagen hjemme hos oss, og jeg er usikker på om det at de begynner å snakke norsk er nok til at de blir tatt skikkelig i bruk.
Men teknologigigantene har troen: Amazon, Google og Apple satser stort. I vår ansatte Apple mange nye ingeniører som om man skal tro stillingsbeskrivelsene skal jobbe med stemmestyring. Amazon har kommet med mange oppdateringer og nye produkt de siste årene og Google ruller i disse dager ut sin boks i flere land.
I følge elektronikkbransjen har 120 000 skaffet seg en smarthøyttaler her hjemme i Norge. Allerede før en eneste av dem er skikkelig lansert i dette landet. Ifølge en britisk undersøkelse fra i fjor er nesten 90 prosent av smarthøyttaler-kjøperne fornøyde.
Jeg tar en runde blant teknologientusiastene i NRKbeta-redaksjonen. Joda, høyttalerne står der de. Og de brukes til å spille podkast, musikk og radio. Man setter på timere og noen ganger styrer vi enkelte dingser hjemme. Men de er ikke veldig viktige. Og det virker heller ikke som om Amazon får solgt så mye varer gjennom dem.
Hva er problemet?
Det at du i løpet av de første par ukene blir imponert over hvor bra denne nye dingsen skjønner hva du sier betyr ikke at det er godt nok. Den bommer for ofte. Jeg må snakke på en spesiell måte. Og jeg må huske ting. Hvordan var dette? Kalte jeg gangen min for «entrance» eller «hallway»? Var det «dim the lights in the hallway?», eller «dim the hallway lights?».
Joda, de blir bedre. Og det er forskjell på boksene. Rent forståelsesmessig er min erfaring at Apples HomePod er dårligst, Amazon Echo sånn midt på treet og Google Home best. Men ingen av dem gode nok ennå.
Svakt tenkt
Det er fremmedgjørende nok å stå alene på kjøkkenet og snakke når det ikke er noen i rommet. Og så må man for den av boksene som skjønner best hva jeg sier åpne hver setning med «OK, Google…» eller «Hey, Google…».
Der har Amazon gjort en bedre jobb. Den vekkes ved at du kaller på «Alexa». Det er mer naturlig å be en person enn en merkevare om en tjeneste når man snakker. Google vil at vi skal huske merkevaren deres hver eneste gang vi snakker til boksen deres. Det er forbausende svakt tenkt av de smarte folkene hos teknologiselskapet.
Med mindre det er Googles gamle mantra «Don’t be evil» som er grunnen. For det at de tvinger oss til å starte enhver ordre med merkevaren Google gjør at vi minnes tydelig på at et stort multinasjonalt selskap logger hva vi gjør. Alexa virker sånn sett hyggeligere, selv om like kommersielle tanker ligger bak der også.
Overvåkning
Men dette er en av de andre utfordringene for produsentene. Selv om vi har gått rundt med en mikrofon koblet til en datamaskin i lommen vår de siste tiårene i form av en mobiltelefon er følelsen litt mer overvåkende med en dings stående og konstant lytte midt i boligen.
Jeg har nistirret på datatrafikken fra boksene mine og med mindre de driver med digital voodoo på høyt nivå så sender de ikke lydfiler noe sted før vi har sagt de magiske ordene som vekker dem. Så personlig er jeg ikke så redd for akkurat det. Men det er likevel en av de første reaksjonene jeg får når jeg snakker om disse dingsene med mindre teknologientusiastiske mennesker enn meg.
Og man vet jo aldri. Er det da verd det når den ikke klarer å gjøre skikkelig nytte for seg?

For tidlig
Jeg har likevel troen på smarthøyttalerne, de er der bare ikke nå. Husker dere Apple Newton, Palm Pilot og Pocket PC? De var alle sammen flate datamaskiner med berøringsskjerm. Til å ha i lommen.
Ingen av dem ble noen suksess, uten at det betyr at en flat datamaskin til å ha i lommen ikke er noen god idé. Bare sjekk din egen lommme.
Tilsvarende har vi sett gang på gang: Windows Media Center PC ble til Apple TV og Chromecast, Pocket PC ble til iPhone og Android, og slik vil også denne generasjonens smarthøyttalerne også til å bli noe.
Google er inne på noe viktig med sin «voice match». Den gjør at du kan lære opp boksen til å ikke bare skjønne hva du sier, men at den også hører hvem som sier det. Og selv om alle i husstanden er brukbare til å snakke engelsk vil det gjøre kommunikasjonen mer naturlig når den smarte høyttaleren blir smart nok til å snakke norsk.
Smarthøyttalerne er heller ikke så veldig dyre. De er geniunt fascinerende og de har selskaper med store markedsføringsbudsjett bak seg. Det blir uten tvil mange smarte høyttalere under juletrærne i Norge i år, men en del av dem vil nok spille litt musikk, fortelle noen vitser og deretter støve bort.
Hva tror dere? Er de gode nok allerede eller trenger vi noen flere oppgraderinger før smarthøyttaleren finner sin plass?