Når Putin er på reise, opplever mennesker i de samme områdene ofte problemer med GPS-mottaket.
En ny rapport, publisert av den amerikanske sikkerhets-tenketanken C4ADS har analysert GPS-signaler i flere deler av verden gjennom en rekke år. I rapporten skriver de at Russland ofte sender ut forfalskede GPS-signaler i områder hvor høytstående regjeringsmedlemmer oppholder seg, blant annet for å unngå at droner skal kunne spionere på dem.

Forfalskede GPS-signaler fører til at mottakere viser feilaktige posisjoner, eller at GPS-mottaket rett og slett slutter å fungere.
I 2017 analyserte NRKbeta hvordan GPS-manipulasjon forårsaket store problemer for skipstrafikken i Svartehavet. Både eksperter og bevismateriale pekte på Russland. Da problemene var på sitt verste i Svartehavet, var Vladimir Putin på tjenestereise i det samme området.
Rapporten fra C4ADS bekrefter at episoden i Svartehavet var en bevisst handling for å manipulere GPS-signalene i området.
Lager en «boble» rundt høytstående politikere
I rapporten fra C4ADS viser de til konkrete eksempler hvor GPS-mottak blir forstyrret, og trekker blant annet fram Svartehavet-episoden for å illustrere hvordan forstyrrelsene gjennomføres.
Fordi GPS-signalene sendes på en ganske høy frekvens, er senderne avhengige av fri sikt for at noen skal kunne motta signalene.
Med det som bakgrunn har C4ADS gjennomført en såkalt siktanalyse, der de har sjekket terrengets utforming opp mot posisjonene til skipene som ble påvirket av GPS-forstyrrelsen. De har da klart å predikere hvor utstyret som sendte det manipulerte GPS-signalet var plassert.

Organisasjonen hevder det er sannsynlig at utstyret stod plassert i nærheten av Putins sommerresidens ved Svartehavet, Cape Idokopas.
I rapporten skriver C4ADS at Russland bruker denne taktikken for å lage en «elektronisk boble» rundt politikere og andre høytstående russere, i all hovedsak for å beskytte dem mot nysgjerrige og potensielt skadelige droner.
GPS-forstyrrelser i Finnmark
C4ADS nevner GPS-forstyrrelser i Norge og Finland, men har i rapporten ikke analysert disse områdene.
NRK har i en rekke saker rapportert om GPS-problemene i Finnmark, som blant annet har påvirket luftfarten. I slutten av mars rapporterte også VG at Utenriksdepartementet har sendt Russland bevis på GPS-forstyrrelsene.
Målte forstyrrelser med en mottaker i verdensrommet
C4ADS har brukt mange ulike metoder for å finne eksempler på målrettede GPS-forstyrrelser. Den mest effektive metoden var å analysere skipsbevegelser, og se etter uvanlige mønstre. For eksempel ved at et skip plutselig flyttet seg fra ett sted til et annet, innenfor et tidsrom som virket usannsynlig.
Organisasjonen har også kartlagt GPS-forstyrrelser ved å analysere uvanlige mønstre i joggeturer fra treningsappen Strava.
Den mest oppsiktsvekkende metoden er kanskje at de ved hjelp av en mottaker på den internasjonale romstasjonen har målt GPS-signaler sendt fra bakken over lang tid. Siden romstasjonen går i en fast bane rundt jorden, kunne forskerne fastslå posisjonen til utstyr som forstyrrer GPS-signalene, blant annet ved en russisk militærbase i Syria.

Ønsker du å tipse oss om noe rundt denne tematikken, ta gjerne kontakt på 404 55 897 via appen Signal.
Red.anm.: Vi har bedt pressekontakt for Russlands ambassade i Oslo om å kommentere påstandene lagt fram i rapporten fra C4ADS, og vil oppdatere saken hvis vi får en kommentar.